500 דיירים מתגוררים בדיור המוגן של רשת "משען" ברמת אפעל. לדברי הרשת, מדובר בכפר הגדול והמרווח בארץ המיועד לאוכלוסייה הבוגרת. אולם, כשמדובר במעליות המותקנות בתריסר בתים הפרוסים ברחבי הכפר, המילים "גדול ומרווח" הופכות חסרות משמעות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 Online
דליה גולן, המתגוררת בביתה אבות כשלוש שנים, נכנסה לשם כשהייתה בריאה בגופה, אך מאז חלתה וכעת היא מתניידת רק באמצעות כיסא גלגלים. "אני לא יכולה ללכת ואני כלואה פה", מספרת גולן. "כי אני לא יכולה לצאת מכאן. אני ממש בבית סוהר".
המעלית בבניין בו מתגוררת גולן, כמו גם בבניינים סמוכים, אינה עומדת בתקן המחייב מוסדות ומעונות. "אי אפשר לסגור את זה טוב, אפשר רק לסחוב אותי כמו איזה שק תפוחי אדמה", מתלוננת גולן. רוחב המפתח קטן מהתקן, גם החלל עצמו, וכך כיסא גלגלים סטנדרטי אינו יכול להיכנס. "עשו מעלית פיקטיבית, ועשו את זה מתוך רצון לחסוך. מתוך כוונה רעה", טוענת הדיירת.
כשפנתה גולן להנהלת "משען", נאמר לה לטענתה כי היא יכולה לעבור לקומת הקרקע, רק שזה יעלה לה כסף - הרבה כסף. "אם אני רוצה להחליף דירה, אני צריכה להוסיף 300 אלף שקלים". גם נציגת הדיירים במתחם דינה עברון, מחזקת את טענתה של גולן. "בעבר באמת היו כאן יותר עצמאיים, כיום יש לנו פה 40 אנשים על כיסאות גלגלים" אומרת עברון.
ההנהלה מאשימה את התקנים החדשים
הנהלת המקום מודה שיש בעיה עם כמה מהמבנים. עם זאת, סמנכ"ל המקום מאשים דווקא את התקנים החדשים ולא לוקח אחריות."יש כאן הרבה תקנים חדשים שאנחנו לא עומדים בהם", הוא אומר. "יש תקנים שמשתנים כל הזמן וגם אצלך בבית אתה לא תשבור את הבית כל שנה מתקן חדש שנכנס".
משען אפעל מצטרף לעוד שורה של בתים בדיור המוגן המתייחסים לדיירים עם מוגבלויות כאוכלוסייה לא רצויה. כמו בכתבה ששידרנו על רשת "עד 120", שאוסרת כניסה של דיירים עם כסאות גלגלים לשטחים הציבוריים. בדיור המוגן כנראה אוהבים את הדיירים שלהם, צעירים ובריאים.
מהנהלת משען נמסר בתגובה: "מספר מצומצם של מבנים, בני 50 שנה, שופצו לפני למעלה מעשור. הותקנו מעליות בהתאם לאילוצי המבנה הקיימים. במעליות אלו נכנסים, לצערנו, רק חלק מכיסאות הגלגלים. שום גורם מוסמך לא אמר לדיירת שתיאלץ לשלם מאות אלפי שקלים תמורת דירה חלופית. דייר המבקש לעבור לדירה אחרת רשאי לעשות זאת ללא תוספת תשלום".