במשך שנים היה יוסי שדה חבל ההצלה של בני נוער במצוקה ודמות מוערצת. אך לפני כשנתיים עלו נגדו טענות על התנהגות מינית בלתי הולמת, ובשל כך לא הדליק משואה ביום העצמאות. בסופו של דבר נסגר התיק נגדו מחוסר אשמה ולמרות זאת החליטו במשרד הרווחה לסגור את החווה שלו ולפגוע בחלומם של בני נוער רבים.
"נעשה פה עוול גדול, לי, למשפחתי, לכל הילדים פה בחווה, לכל הבוגרים פה בחווה", אומר שדה, מנהל חוות "שדה בר", בראיון בלעדי, לאחר שנים בהן גזר על עצמו שתיקה. "אנחנו מטפלים בילדים הכי קשים שנמצאים בארץ. זאת אומרת, חבר'ה שהמוסדות הרימו ידיים לגביהם, אחרי בתי סוהר, אחרי מוסדות סגורים", הוא מספר.
הכל התחיל לפני כשנתיים. רגע לפני ששדה היה אמור להדליק משואה ביום העצמאות לתפארת מדינת ישראל, יצא העיתון "מעריב" בסדרת כתבות מהן עלו חשדות ששדה, שהקים את חוות הנוער שלו לפני 18 שנים, הטריד מינית תלמידים, אפשר לנערים לבקר בבתי בושת, והיו גם טענות על התעללות בחיות.
"גרמו לי להאמין באנשים"
"החקירות הקודמות של המשטרה נמצאו כעלילה נטו, ופרקליט המדינה סגר אותן", מסביר שדה. בנוסף, הוא שולל בכל תוקף את הטענות על פיהן איפשר לנערים בחווה לשתות אלכוהול ולבקר בבתי בושת בזמן שהותם בחווה.
"לא נחשפתי ולא שמעתי על דברים שהם בלתי מוסריים בשום תחום, נהפוך הוא", אומר הפסיכיאטר של החווה, ד"ר דורון עמנואל. לדבריו, הצעירים שהגיעו לחווה קיבלו ערכים חיוביים. כדי לנקות את שמו ואת שם החווה עורך שדה סיור לחדשות 2, במהלכו ניתן לראות את הילדים והבוגרים עובדים בדיר ובמשקים השונים, וחיים בצורה אחרת לגמרי ממה שדמיינו לעצמם.
"כל שופט שהיה שאול אותי 'מה אתה רוצה להיות?', הייתי עונה לו - העבריין הכי גדול בעולם", מתוודה חיים ויזל, אחד מבוגרי החווה. חיים הגיע לפני תשע שנים למקום כשהוא אזוק ומלווה בארבעה שוטרים, לאחר שגנב ניידת. "הגעתי למקום שבאמת גרמו לי שאני יכול להאמין באנשים, לסמוך", הוא אומר.
ועדה של משרד הרווחה הודתה שיוסי שדה הציל נפשות, אבל ציינה שלא היה פיקוח ראוי על החווה ונמצאו ליקויים בהתנהלותה, כולל מתירנות מינית. הוועדה לא פוסלת על הסף את המוסד שהיו לו קבלות, אבל מתכוונים להוציא את הילדים מיד אחר פסח, עד שיהיה לחווה מנהל אחר. "אני חושב שזה עוול למקום הזה. וזה בעיקר הפסד למדינת ישראל", אומר שדה.