ביום האחרון של הטיול בבנגקוק, כששלושת הזוגות מישראל מבקרים במקדש המלך, ילד בבגדי נזיר בודהיסטי שומע אותם מדברים עברית ומתקרב. "הוא התחיל לדבר איתנו בעברית", תיאר אחד המטיילים יוסי בן סעדון, "ואני מסתכל עליו - ילד בבגדי נזיר מדבר עברית - מה קורה פה?".
הילד, בן 12 מיישוב מבוסס בארץ, חי במנזר בצפון תאילנד. מסתבר שהוריו, שחיים בישראל, שלחו אותו למנזר הזה כבר לפני שנה כדי להירפא על ידי נזיר לאחר שחלה בגיל 3 וחצי בסרטן הדם. "כמה זמן אתה פה?" שאלו המטיילים הישראלים את הילד, וזה ענה להם "אין לי מושג". לשאלתם אם הילד רוצה להגיד לאביו שייקח אותו, הוא ענה מיד: "אמרתי כבר לכולם. אני בסדר. התרגלתי". "אתה לא שלם עם עצמך מאה אחוז, נכון?", המשיכו לתחקר אותו המטיילים הישראלים, והילד השיב: "לא כל כך".
אמו של הילד הנזיר: "הרופאים לא יודעים לרפא"
בריאיון לחדשות 2 סיפרה אמו של הילד כי הוא כל הזמן רוצה לחזור הביתה. עם זאת, היא הדגישה כי "הוא גם יודע כמה טוב לו שם. כל מי שלא חי במחלקה האונקולוגית ארבע שנים ולא ראה את הילדים שלא יוצאים משם, ולא ראה את הילדים שמתעוותים מרוב טיפולים, ולא ראה את כל הסבל הזה, שלא יבוא וישפוט למה כשהבן שלך בריא את רגועה ואת לא מוכנה לקחת את הסיכון שהוא יחיה בארץ ישראל הנפלאה ויחזור למחלקה".
בעמותת ניומן ביבניאל, מרכז בודהיסטי לתרגול מדיטציית ויפסאנה, מודעים למקרה. אחד מאנשי העמותה שמכיר את הוריו של הילד, מספר על הנסיבות לשליחתו למנזר. "הילד הזה חולה בסרטן", סיפר נציג העמותה, "ההורים שלו מתרגלים מדיטציה, והם מצאו לנכון שהתרגול של המדיטציה יכול לעזור לו. זה כל הסיפור".
ומה יש במנזר בתאילנד שאין בארץ? להבנתה של האם "יש שם אדם מואר, והוא שומר על החיים של הילד. זו אנרגיית החיים. ברור שהוא לא רופא. רק רופאים מרפאים? הרופאים לא יודעים לרפא, הרופאים יודעים לפרק את הגורמים הפוגעים. זה מושג שונה".
האם אמנם מגיעה לתאילנד ומבקרת את בנה לסירוגין עם אביו וחבר משפחה מהעמותה, אולם נדמה שהילד היה רוצה להיות עם אמו כאן בארץ. "גם הרצון של הילדים לאכול שוקולד הוא מקובל, וגם הרצון שלהם לשחק במחשב הוא מקובל", טענה האם, "אבל בשביל זה יש הורים שיקבלו את ההחלטות הקשות - עם מה הילד יכול להתמודד ועם מה לא. אם הוא יחזור - זה למחלקה. הילד שלי שנה בריא, הילד שלי לומד, הילד שלי גדל, הילד שלי יהיה אדם נהדר, והוא יהיה בחיים".
האם המשיכה להתנגד בנחרצות לרפואה בישראל. "מה הרפואה בארץ נותנת לי? כימותרפיה שפוגעת במוח ובכל היכולות להתפתח? מה, מחלת סרטן זו מחלה ידידותית כמו שפעת שעוברים אותה? מי שחזרה לו המחלה פעמיים - זה תיק סגור. אז יש לו עוד כמה שנים לחיות, אולי".
בית החולים המטפל אומר כי הילד עבר טיפול מציל חיים והשתלת מח עצם מוצלחת, ורק בסיום הטיפול הקונבנציונלי הוא עזב לתאילנד. ללא הטיפול - טוען בית החולים - הוא לא היה מבריא. "הטיפול בתאילנד", מדגישים הגורמים הרפואיים, "הוא לא תחליף לטיפול הרפואי. הרופאים סבורים שהילד זקוק למעקב רפואי כאן בישראל".
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי "נושא הימצאותו של הילד בחו"ל נמצא בטיפול משרד החוץ. משרד הרווחה מטפל בנושא בישראל ובוחן דרכים להתערבות".
ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "הנושא מוכר לנו והעברנו את כלל המידע בעניין לרשויות המוסמכות בישראל".