את המסע המסכם של מתנדבי שנת השירות בתנועת "אחריי" מובילה המדריכה לי-שי. בקילומטר השביעי, כשהרגליים הופכות כבדות והשמש קופחת, הקול שלה עדיין נשמע היטב כשהיא מעודדת את המתנדבים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
היא אמנם נמוכת קומה, צנומה, חיוורת, אבל את כישורי המנהיגות שלה קשה לפספס. ממרומי גילה, 19 שנים, היא כבר ראתה והספיקה לא מעט. מסלול חיים קצר ומוכן שהידרדר עד ל"מסילה" - מעון סגור לנערות בסיכון.
"באתי מרקע מאוד מאוד קשה, אפשר להגיד קצת עברייני, תיקים במשטרה", מעידה לי-שי על עצמה. "זה חוסר הערכה עצמית - כשאתה מזלזל בעצמך וחושב שאתה לא שווה את זה ומשדר את זה כלפי אחרים, ככה זה קורה. באו אליי ואמרו לי שיש עמותה שנקראת 'אחריי', אבל אמרתי להם: 'צאו מהסרט, זה לא יקרה בחיים'".
גם המדריך רפאל קדוש, הגיע מרקע דומה - אף אחד לא האמין בו בהתחלה. היום, יממה לפני המסע החליט הוא לאסוף את החניכים שלו מגרעין באר שבע - אחרי שנה שהוא מוביל אותם ומהווה עבורם מודל לחיקוי, הוא מדבר איתם גלויות. "החלטתי לספר לכם - אני בא מרקע פלילי. מגיל 15 וחצי, התחלתי עם הפלילים, הייתי שנתיים במעצר בית, עברתי תהליך לא פשוט ואורך, אבל התבגרתי, הגעתי להוסטל. היו לי 22 תיקים על סחר בסמים", הוא מתוודה.
"קיבלתי הזדמנות שנייה - במזל"
"חברים שלי יושבים בכלא על רצח, אבל הם כבר לא חברים שלי", סיפר רפאל. "הם לא ציפו לזה. אני לא חושב שאני צריך להתבייש בזה, אלא להיפך - להתגאות בתהליך הארוך".
הדרך של רפאל למטה הייתה כמעט בלתי נמנעת. הוא נשלח לחלופת מעצר בפנימייה סגורה, שם מצא אותו מדריך עקשן של עמותת "אחריי". "הוא אמר לי 'אתה בחור טוב, אני רואה אליך, אתה יכול להצליח אצלנו אם תשקיע'", נזכר רפאל.
"בהתחלה לא הייתי בא, הוא היה צריך למשוך אותי מהמיטה ולמצוא אותי ממחבואים בפנימייה, עד שהתחברתי. בסדרת השטח הראשונה נדהמתי, היה לי טירוף. הלכתי, ומשם כבר השתנו חיי. ראיתי חבר'ה איכותיים, נהניתי מכל שנייה וקיבלתי הזדמנות שנייה - במזל".
"ב"אחרי" משתדלים להגיע לכל מקום"
מנכ"לית "אחרי" ענבר הרוש-גיטי, מספרת גם היא על מה שמניע את הארגון. "מה שמייחד את אחריי זה שהיא מחפשת להגיע לנוער שאחרים פחות מחפשים אותו. אנחנו משתדלים להגיע לכל מקום שאנחנו חושבים שצריכים אותנו - לפנימיות, למעונות, לשכונות פחות טובות. לעולם לא נסגור את שערינו בפני כל חניך שיבוא, כולם מוזמנים ומחובקים פנימה".
המקור היה בתנועת "דור שלום", לאחר מכן התרכזה תנועת "אחריי" בהכנת צעירים לצבא, והיום המטרה רחבה ועמוקה יותר - להצמיח מנהיגות מקרב הנוער, בעיקר בפריפריה, הגיאוגרפית והחברתית.
בין אלפי החניכים שהתכוננו למסע המסכם, גם כמה נערות צעירות מ"מסילה", אותו מעון סגור שממנו הגיעה לי-שי. השיחה שניהלו מדגישה את המרחק שעברה בתוך שנה.
בזמן שהם צועדים, בפסגת הכרמל כבר ממתינים להם בכירי המשק: נציגי שטראוס התורמים, האלוף טל רוסו ושר הביטחון משה יעלון בעצמו. אלו חלק מהתומכים ב"אחריי", שהכשירה כבר 30 אלף איש, רובם מהמגזרים המוחלשים.
המסע הסתיים, לכאורה זמן לחגוג, אבל לי-שי ורפאל יודעים שזו היא רק נקודת ציון במסע ארוך בהרבה. "לא אחזור לפשיעה", מבטיח רפאל, ולי-שי מוסיפה: "לא באתי כדי להיות אחראית, באתי בשביל להציל את עצמי. ואני חושבת שניצלתי".