"למה לי פוליטיקה" שרה להקת משינה, וכנראה שהיא אמרה את מה שמרבית האמנים בישראל מרגישים: למרות הבחירות המתקרבות, מרבית האמנים ואנשי הבידור בישראל בורחים מאמירה פוליטית כמו מאש וכלל לא משנה באיזה צד של המפה הפוליטית הם נמצאים. מדוע אמני ישראל כל כך חוששים מלהביע עמדה פוליטית?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הזמר אייל גולן מגיב לביקורת ואומר כי במהלך "כל שנות הקריירה שלי בחרתי להשאיר את הדעות הפוליטיות שלי לעצמי וכך אעשה גם הפעם". משה פרץ טוען כי הסיבה לכך היא כי אינו מעוניין להשפיע על מעריציו.
לאמנים יש כנראה סיבה טובה לשמור על שתיקה. ההיסטוריה מלמדת שפליטות פה פוליטיות גררו אחריהם תגובות סערות, לדוגמא נאום הצ'חצ'חים של דודו טופז ז"ל שגרם לאנשים רבים לטעון כי היה אחת הסיבות להפסדו של פרס בשנת 1981. או נאום האספסוף של תיקי דיין לפני 16 שנה, שהיום היא טוענת כי היא "לא רוצה להתעסק עם זה יותר".
קצת לפני שראש הממשלה הכריז על הליכה לבחירות כשעמיר בניון הוציא את הסינגל השנוי במחלוקת "אחמד אוהב יהודים", נראה היה כי מערכת הבחירות הזו תתאפיין במעורבות פוליטית של אמני ישראל. אולם מלבד האמנים שתמיד מתבטאים רוב האמנים בחרו לשתוק.
האם התבטאות פוליטית מסוכנת לאמן?
דווקא אמנים שהובילו קמפיינים כמו שייקה לוי מ"הגשש החיוור" ב-1984, רמי הויברגר למפלגת העבודה בשנת 1996 ואריאל זילבר עם ברוך מרזל ב-2006 טוענים כי בניגוד לדעה הרווחת, הקמפיין דווקא סייע להם בקריירה. "לא עשה לנו שום נזק" טוען השחקן שייקה לוי, "אמרנו דברים חריפים מאוד. וזה לא פגע בנו". הזמר אריאל זילבר הגדיל ואמר כי ההשתתפות בקמפיין עשתה לו טוב "מבחינת ההרגשה האישית".
גורמים בתעשיית המוזיקה מספרים כי אמנים בכירים שנוהגים להתבטא בשבחו של הצד השמאלי במפה הפוליטית, יפסידו לא מעט הופעות בראשויות המקומיות - מה שהיה קיים גם בעבר, רק הפוך. "אנשים שחשבו ימינה פחדו להתבטא כי זה לא היה הבון טון הפוליטי" אומרת השחקנית גילה אלמגור "זה לא היה פייר כלפיהם שהם הרגישו מוקצים".
אלמגור אינה חושבת שלאמנים יש כלל השפעה פוליטית על הצבעתם של אזרחי המדינה ומעידה על עצמה "אני לא מתבטאת כי אני חושבת שאני משפיעה, אלא כדי לא להתחבא מאחורי האמונה שלי". הזמר יהלי סובול טוען זה לא עניין אם יש השפעה או לא "אומן בבסיס שלו הוא מתבטא, זה התחום, וברגע שאומן עוצר את עצמו מלהתבטא כי הוא מפחד אז אומר שהחברה חולה".
בימים שעיתונאים ואנשי טלוויזיה רבים עושים את המעבר בין עולם התרבות לפוליטיקה, כנראה שהדרך היחידה בה נשמע את דעתם הפוליטית של המפורסמים תהיה רק מעל בימת הכנסת.