קובי מרימי, נציג ישראל לאירוויזיון 2019 (צילום: אורטל דהן, חדשות)
מרימי יעשה דאבל? יש מדינות אחרות בתור|צילום: אורטל דהן, חדשות

זכייה נוספת באירוויזיון? יש מדינות שמחכות כבר 50 שנה: מאז שהחלו ההכנות לקיום אירוויזיון 2019 בישראל - אירוע הענק שיקרה בתל אביב בעוד פחות מ-3 חודשים בעקבות זכייתה של נטע ברזילי שלנו בשנה שעברה, לא פוסקים הדיבורים על "דאבל": האם ישראל יכולה לעשות זאת שוב - ולנצח בפעם השנייה ברציפות, במגרש הביתי, בדיוק כמו שהיה לפני 40 שנה עם "הללויה"?

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות 

הסיכוי שזה יקרה, ואפילו לא ממש משנה מה טיב השיר שנשלח וההופעה שתוצמד לו וכמה מרשים יהיה קובי מרימי ברגע האמת על הבמה - הוא לא גדול. זכייה באירוויזיון, בכלל, לא ברצף, היא איננה משימה פשוטה - ויש מדינות רבות שלא זכו מעולם - וגם מדינות ותיקות שמחכות כבר שנים ארוכות להניף שוב את גביע המנצחים של תחרות השירים. אפילו חצי מאה.

זכייה אחרי 53 שנה. פורטוגל, 2017 (צילום: רויטרס, חדשות)
זכייה אחרי 53 שנה. פורטוגל, 2017|צילום: רויטרס, חדשות

תשאלו את הספרדים, שיש להם עד היום רק שתי זכיות באירוויזיון - ובמקרה, היו אלה שתי זכיות רצופות, בשנים 1968 ו-1969 - אם כי 1969 הייתה השנה היחידה בתולדות התחרות בה הוכתרו ארבע זוכות במקום אחת, ואחת מהן הייתה ספרד. 50 שנה בדיוק חלפו מאז הזכייה האחרונה של הספרדים ומאז שהאירוויזיון נערך בפעם היחידה בהיסטוריה על אדמת ספרד.

עד לזכייה היחידה עד היום של פורטוגל באירוויזיון, לפני שנתיים, היא הייתה השיאנית: המדינה שהשתתפה הכי הרבה זמן בתחרות הזמר ועדיין לא זכתה. הפורטוגלים זכו להניף את גביע הניצחון לראשונה ב-2017, לא פחות מ-53 שנים אחרי שהצטרפו לאירוויזיון לראשונה. בשנה שעברה, כשאירחו את התחרות במגרש הביתי - הם הגיעו למקום האחרון. אאוץ'. היום, כאמור, המדינה שמחכה הכי הרבה זמן לניצחון היא ספרד, שקרובה לשבור את השיא השלילי של שכנתה ממערב.

זכייה אוסטרית אחרי 48 שנה. קונצ'יטה (צילום: AP, חדשות)
זכייה אוסטרית אחרי 48 שנה. קונצ'יטה|צילום: AP, חדשות


"לוזרית" אחרת, שהמתינה שנים לא מעטות לזכייה ראשונה ושברה את הנאחס ב-2006 היא פינלנד - אחרי 45 שנה היא זכתה באירוויזיון הודות ללהקת המפלצות Lordi והשיר "Hard Rock Hallelujah". מאז, פינלנד לא הצליחה להתברג בחזרה אפילו בעשירייה הראשונה, כך שנראה שזכייה פינית נוספת עוד רחוקה, אלא אם כן זה יקרה כבר השנה, כאן אצלנו.

מדינה אחרת, אוסטריה, אמנם זכתה באירוויזיון בפעם הראשונה ב-1966 - אבל מאז המתינה לא פחות מ-48 שנה עד לניצחון נוסף שהגיע ב-2014 הודות לקונצ'יטה המזוקנת עם השיר "Rise Like A Phoenix". באירוויזיון האחרון, אוסטריה הייתה קרובה לניצחון נוסף - אחרי שהגיעה למקום הראשון בדירוג השופטים, אך הצבעת הקהל שינתה את התמונה - וישראל, כזכור, הוכתרה למנצחת.

כמה זמן מדינות מחכות לזכייה נוספת? (צילום: 123RF, חדשות)
כמה זמן מדינות מחכות לזכייה נוספת?|צילום: 123RF, חדשות


בזמן שמדינות אחרות מחכות: ישראל זכתה 4 פעמים

ויש מדינות נוספות שמחכות כבר המון זמן לזכייה בתחרות - רובן מדינות ממערב היבשת, שמשתתפות באירוויזיון כבר מהתחרות הראשונה אי שם ב-1956 - ושחלף זמן רב מהניצחון האחרון שלהן. אחת מהן היא הולנד, שמחכה כבר 44 שנים לניצחון נוסף - מאז 1975, בה גברו חברי ההרכב Teach-In, בין היתר, על נציג ישראל שלמה ארצי (כן, כן), והגיעו למקום הראשון עם "Ding-A-Dong". הולנד הייתה קרובה מאוד לזכות שוב ב-2014, אך נוצחה על ידי קונצ'יטה האוסטרית - ונאלצה להסתפק במקום השני.

הזוכה האחרונה משוויץ. סלין דיון, 1988 (צילום: מתוך youtube ‎, חדשות)
הזוכה האחרונה משוויץ. סלין דיון, 1988|צילום: מתוך youtube ‎, חדשות

עובדה משעשעת (או עצובה, תלוי איך מסתכלים על זה) היא שמאז הזכייה האחרונה של הולנד, שהייתה הזכייה הרביעית של המדינה הזו, מדינה קטנה בשם ישראל זכתה ארבע פעמים באירוויזיון - והשוותה את השיא ההולנדי. ישראל צברה ארבע זכיות גם מאז הניצחון האחרון של צרפת, אי שם ב-1977. והצרפתים? הם ממשיכים לחכות לזכייה כבר 42 שנה.

ורצף המדינות ממערב אירופה שמחכות לזכייה שנים ארוכות נמשך: בלגיה מחכה כבר 33 שנה לניצחון (והייתה קרובה מאוד לזכות ב-2003), הזוכה הראשונה אי פעם באירוויזיון - שוויץ - שזכתה בפעם האחרונה ב-1988 עם זמרת אלמונית בשם סלין דיון ממתינה בסבלנות 31 שנים - ואיטליה כבר 29 שנים ללא זכייה (אם כי היא לקחה הפסקה בת 13 שנה מהתחרות ושבה אליה רק ב-2011). איטליה הגיעה למקום הראשון בהצבעת הקהל רק לפני 4 שנים - אך דורגה בסופו של דבר רק במקום השלישי.

זוכות ממזרח אירופה. ג'מאלה, 2016 (צילום: חדשות)
זוכות ממזרח אירופה. ג'מאלה, 2016|צילום: חדשות

 

שיאנית הזכיות באירוויזיון אי פעם, אירלנד, שניצחה 7 פעמים - ומתוכן לא פחות מ-3 זכיות רצופות בשנים 1992,1993 ו-1994 (ועוד זכייה אחת ב-1996, ככה לקינוח) - נותרה עם שבעה גביעים בארון הזכיות - ומחכה 23 שנה לניצחון נוסף. בזמן הזה, המדינה שהפכה לאחת המצליחות אי פעם באירוויזיון, שוודיה, כבר צברה עוד 3 זכיות - וכשברשותה שישה גביעים בסך הכל, היא מאיימת להשתוות לאירים עם זכייה שביעית.

גם מצבה של הממלכה המאוחדת, השכנה ממזרח, אינו מלהיב במיוחד. מי שבעבר נחשבה לאימפריית אירוויזיון של ממש עם חמש זכיות ו-15 פעמים מקום שני, מגיעה בעשור האחרון למקומות האחרונים בטבלת הניקוד באופן קבוע - וחולמת על זכייה כבר מאז 1997. 22 שנים חלפו בלי ניצחון בריטי באירוויזיון. בפעם האחרונה שהתחרות נערכה על אדמת אנגליה, ב-1998, הזוכה הייתה ישראל עם דנה אינטרנשיונל ו"דיווה". מאז, כאמור, הספקנו לנצח שוב.

המדינה שמחכה כמעט חצי מאה לניצחון ראשון

מאז התפרקו ברית המועצות ויוגוסלביה, מדינות עצמאיות וחדשות רבות הוקמו באירופה - ולא חלף זמן רב עד שהחלו להתחרות באירוויזיון, באמצע שנות ה-90'. עשור לאחר מכן הצטרפו לתחרות מדינות רבות נוספות - מה שהוביל לגידול המשמעותי במספר המשתתפות שפעם עמד על 24-25 בערך, וכיום עומד על 42-43. לא מעט מהמדינות החדשות הללו שהצטרפו לתחרות גם זכו בה: אסטוניה ב-2001, לטביה ב-2002, אוקראינה ב-2004 ו-2016, סרביה ב-2007 (בהשתתפות ראשונה כמדינה עצמאית) ואזרבייג'אן ב-2011.

כמעט עשתה היסטוריה. אלני מקפריסין (צילום: רויטרס, חדשות)
כמעט עשתה היסטוריה. אלני מקפריסין|צילום: רויטרס, חדשות



אלא שיש מדינות, ותיקות וחדשות כאחד, שלא זכו מעולם לטעום את טעם הניצחון באירוויזיון - ועליהן, כך נדמה, צריך "לרחם" הרבה יותר מאשר על מדינות ותיקות שמחכות לניצחון כבר המון שנים. במקרה, רוב המדינות הללו מרוכזות במעין "גוש" במרכז אירופה, עם פזילה קלה למזרח: פולין, צ'כיה, סלובקיה, בלארוס, ליטא, סלובניה, הונגריה, רומניה, מולדובה, בולגריה, מקדוניה, אלבניה, קרואטיה, בוסניה-הרצגובינה, מונטנגרו, ארמניה וגיאורגיה - כולן לא זכו אפילו פעם אחת, חלקן הספיקו כבר לפרוש מאז.

המדינות יוצאות הדופן, שלא שייכות ל"גוש" הזה ולא זכו מעולם הן איסלנד, מלטה, סן מרינו, קפריסין (שהייתה קרובה בשנה שעברה) ואוסטרליה - המצטרפת החדשה יחסית. אנדורה היא מדינה זעירה נוספת שהשתתפה בין 2004 ל-2009 ולא זכתה לעלות אפילו לשלב הגמר. גם מרוקו, בהשתתפותה היחידה אי פעם בתחרות ב-1980, לא זכתה. 

המדינה הכי ותיקה באירוויזיון שעדיין לא זכתה היא מלטה: מדינת האיים שבים התיכון משתתפת מ-1971 ומחכה כבר 48 שנים לזכייה ראשונה. קפריסין מחכה כבר 38 שנים - ואיסלנד 33 שנה. אולי הנאחס יישבר באירוויזיון בישראל, לא בעוד הרבה זמן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו