סעודיה, 12 נקודות? שבוע לאחר הניצחון של ישראל באירוויזיון 2018 ותחילת ההיערכות לאירוח התחרות בארץ בשנה הבאה, שר התקשורת איוב קרא מעוניין שכמה שיותר מדינות יטלו בה חלק - גם סעודיה ומדינות המפרץ.
זכינו באירוויזיון - מה זה אומר? האזינו לפודקאסט "מיד בהרחבה"
בריאיון לתכנית "אולפן פתוח" עם אורית לביא-נשיאל בערוץ הכנסת אמר היום (שני) השר קרא כי "נזמין את סעודיה ומדינות המפרץ - דובאי, אבו דאבי, וגם את תוניסיה להשתתף בתחרות האירוויזיון. למה לא? אם הן רק יבקשו. יכולה להיות בכך בשורה".
אלא שמשאלת לבו של השר קרא לא תוכל להתממש מהסיבה הפשוטה שסעודיה ומדינות המפרץ אינן חברות באיגוד השידור האירופי EBU - הארגון האמון על תחרות הזמר הוותיקה, בה משתתפות מדי שנה רק המדינות החברות בו, בהן גם ישראל ואוסטרליה שאינן מדינות אירופאיות.
עוד קובע תקנון ה-EBU כי מדינות חדשות שמעוניינות להצטרף לתחרות, חייבות להיות חברות בו - ולשדר את התחרות שנה לפני שישתתפו בפעם הראשונה, כך שגם אם סעודיה או דובאי יחשבו על הצטרפות, זה לא יקרה בתחרות שתיערך במאי 2019 בישראל.
מרוקו כבר השתתפה באירוויזיון, לבנון כמעט
אם השר קרא בכל זאת ירצה, הוא יוכל לקרוא למדינות ערביות שחברות כיום באיגוד השידור האירופי להשתתף באירוויזיון - אבל רק בתחרות עתידית ולא בזו שתיערך בישראל בשנה הבאה. מצרים, ירדן, לבנון, אלג'יריה, לוב, תוניסיה ומרוקו חברות באיגוד השידור האירופי - ומרוקו אף השתתפה בעבר פעם אחת ויחידה בתחרות, אך בשנה בה ישראל פרשה מיוזמתה - 1980. לבנון כבר בחרה שיר לתחרות ב-2005 וכמעט השתתפה בה, אלא שהחוקים המחייבים לשדר את כל השירים - בהם גם השיר הישראלי - מנעו את השתתפותה.
עם זאת, סביר מאוד להניח שהמדינות הללו לא יבחרו להצטרף לאירוויזיון או לשוב אליו בזמן שהוא נערך בישראל - וספק אם בכלל שידרו את התחרות השנה - מה שאמור לאפשר להן להשתתף או לחזור להתחרות בשנה הבאה, לכאורה. גם מספר המדינות שיכולות להשתתף מוגבל - ויש מדינות נוספות אחרות שייתכן ויצטרפו או ישובו להתחרות לאחר פרישה. מספר המדינות המתחרות עומד כיום על 43, כשהמקסימום האפשרי על פי התקנון הוא 46.