מי מפחד משיר מספר 2? ההיסטוריה העגומה של שיר מספר 2 באירוויזיון מראה למה לא ממש כדאי לקבל את המיקום הזה בסדר ההשמעה. שיר במיקום הזה מעולם לא זכה באירוויזיון, שירים ששובצו שניים בסדר ההשמעה הגיעו הכי הרבה פעמים למקום האחרון בתחרות - ובימינו, כשההפקה קובעת את סדר השירים, השיבוץ במיקום הזה כבר ידוע ככזה ש"משוריין לשיר גרוע". האם זה גורל או שאולי מוטלת על המיקום הזה "קללה אכזרית ומסתורית"? נברנו במספרים ובדקנו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
נתחיל מהסוף. זה לא סוד שככל שהמיקום של שיר בסדר ההשמעה בתחרות שירים כמו האירוויזיון הוא לקראת הסוף (או לפחות באמצע), הסיכוי שיזכרו אותו הוא גבוה יותר - והמיקום בטבלת הניקוד, לרוב, הוא בהתאם. רבים מהשירים שזכו עד היום בתחרות היו כאלה שהופיעו באמצע או בסוף הערב, אם כי היו לא מעט מקרים שגם שירים ששובצו בתחילתו ניצחו - אפילו שיר מספר 1 (ב-1975 ו-1976 למשל וגם ב-1984). אבל שיר מספר 2? לא ולא. בכל 64 השנים שהתחרות קיימת - השיר השני שבוצע על הבמה מעולם לא זכה. אפילו לא פעם אחת.
המקום הכי גבוה שאליו הגיע אי פעם שיר מספר 2 היה המקום... השני. אבל זה קרה רק פעם אחת ויחידה בהיסטוריה - וזו הייתה בריטניה ב-1965. ב-1997 וב-2002, שיר מספר 2 המושמץ התברג במקום השלישי המכובד - והיו כמה וכמה פעמים שהשיר השני שבוצע בתחרות הגיע למקום הרביעי (למשל: אוליביה ניוטון ג'ון, שייצגה את בריטניה באירוויזיון 1974 האייקוני). אז נכון, היו גם מקום שישי (אוסטריה ב-2003) ומקום שמיני (הבטלנים מישראל ב-1987 וג'ינה ג'י הבריטית ב-1996)- אבל פה בערך זה נגמר.
שיר מספר 2: הכי הרבה פעמים במקום האחרון
פעמים רבות מדי מדינה ששובצה שנייה בסדר ההשמעה סיימה את הערב עם תוצאה גרועה, אם לא במקום האחרון. שיר ששובץ במיקום מספר 2 סיים במקום האחרון בתחרות לא פחות מ-12 פעמים (אירוני-משהו). הפעם הראשונה הייתה כבר בתחרות השלישית ב-1958 (הולנד), ואז זה קרה גם ב-1962 (בלגיה) ו-1963 (הולנד) עם 0 נקודות. ב-1968 הולנד שוב הופיעה שנייה ושוב הגיעה אחרונה וחכו שתגלו מה קרה ב-1971: מלטה הופיעה שנייה והגיעה אחרונה (כמובן) - ולמרבה ההשפלה, זה קרה בהשתתפותה הראשונה אי פעם בתחרות.
ב-1973, השנה בה ישראל הצטרפה לראשונה לתחרות (וזכתה במקום הרביעי), בלגיה נהנתה שוב מהכבוד המפוקפק של להופיע שנייה ולהגיע אחרונה. 5 שנים לאחר מכן, בתחרות בה ישראל זכתה במקום הראשון, הייתה זו נורווגיה שעלתה שנייה לבמה - וסיימה את הערב מושפלת וחבולה עם אפס נקודות במקום האחרון (אותו זמר נורווגי, אגב, חזר לתחרות ב-1983 והופיע שוב שני. אז הוא הגיע למקום התשיעי).
"קללת שיר מספר 2" לא הוסרה גם במאה ה-21: ב-2001 איסלנד הופיעה שנייה והגיעה אחרונה, ב-2005, אחרי שהאירוויזיון חולק לשלב חצי גמר וגמר, ליטא התכבדה להופיע שנייה בחצי הגמר - ולהגיע אחרונה, אלא מה. ב-2008 בריטניה הייתה המדינה השנייה להופיע בגמר התחרות בבלגרד - ואנחנו נשאיר לכם לנחש באיזה מקום היא סיימה את הערב. ב-2009, שיר מספר 2 מצ'כיה "כבש בסערה" את המקום האחרון בחצי הגמר הראשון.
הפעם האחרונה בה מדינה הופיעה במיקום הזה והגיעה אחרונה הייתה רק בשנה שעברה, באירוויזיון 2018 בליסבון: איסלנד עלתה שנייה לבמה בחצי הגמר הראשון - ודורגה במקום ה-19 והאחרון בשלב הזה, למרבה ההשפלה.
בשבוע הקרוב, באירוויזיון שיתקיים בתל אביב, מונטנגרו שובצה לשיר מספר 2 בחצי הגמר הראשון - ואירלנד לשיר מספר 2 בחצי הגמר השני (עם שיר שנקרא "22", מזל שלא "2"). יכול להיות שהן צריכות לדאוג - אבל כדאי שיידעו שבשנים האחרונות לפחות, זו לא יד המקרה.
מאז 2013, הפקת התחרות קובעת את שיבוץ השירים ולא הגרלה - ו"המשבצת האטרקטיבית" של שיר מספר 2 לרוב מוענקת לשירים שנחשבים, כך לפי הטענות לפחות, ל"לא מאוד אטרקטיביים", בהתאמה. מעריצי אירוויזיון יישבעו שזו האמת, למרות שאף גורם רשמי לא יאשר שכך הדבר, כמובן. הדבר היחיד שנקבע בהגרלה בימינו הוא חלוקת המדינות המשתתפות לשני חצאי הגמר - והמיקום של המדינה המארחת בגמר.
ישראל ושיר מספר 2: עליות ומורדות
ושלא תחשבו ששכחנו לבדוק מה עלה בגורל מדינתנו הקטנה, ששובצה לא פחות מ-6 פעמים במשבצת ה"נחשקת" הזו בסדר ההשמעה. הפעם הראשונה שישראל הופיעה כשיר מספר 2 הייתה באירוויזיון 1987 בבריסל, אז עלו לבמה צמד הבטלנים דטנר וקושניר שהגיעו עם "שיר הבטלנים" שלהם למקום השמיני והמכובד. שנתיים אחר כך, זה הצליח לנו פחות: גילי וגלית עלו שניים לבימת אירוויזיון 1989 בלוזאן עם "דרך המלך" והגיעו למקום 12.
בשנים 2007-2009, כשלאירוויזיון כבר היו שלבי חצי גמר וגמר, ישראל שובצה שלוש פעמים ברצף במיקום הזה של שיר מספר 2! ב-2007 בהלסינקי זה נגמר רע מאוד: להקת טיפקס ביצעה את "Push The Button" בחצי הגמר והגיעה למקום 24. שנה לאחר מכן, בבלגרד, בועז מעודה הקסים את אירופה עם "The Fire In Your Eyes" - והגיע חמישי בחצי הגמר אפילו שהופיע שני (בגמר דורג במקום התשיעי, אבל שם כבר לא הופיע שני). ב-2009 במוסקבה, אחינועם ניני ומירה עוואד הופיעו שניות בגמר - והגיעו למקום 16.
הפעם האחרונה (לפחות עד כה) שישראל הופיעה שנייה בתחרות הייתה באירוויזיון 2014 בקופנהגן, אז הנציגה שלנו הייתה מיי פיינגולד שביצעה את "Same Heart" בחצי הגמר השני. למרבה האכזבה ובניגוד לסקרים המקדימים שלפני התחרות, מיי לא עלתה לגמר - וסגרה שנה רביעית ברציפות שישראל לא עברה שלב. לפחות היה את מי להאשים בנאחס. הכל באשמת המספר, כמובן.
מאז התערבות ההפקה: שיר מספר 2 מתרסק בטבלת הניקוד
חישוב המקום הממוצע של כל השירים שהופיעו באירוויזיון במיקום מספר 2 (בשלבי הגמר בלבד והחל מ-1957 - כיוון שב-1956 התוצאות לא ידועות למעט המקום הראשון), מעלה דווקא תמונה לא מאוד עגומה: המקום הממוצע אליו הגיע שיר שהתחרה כשיר השני בתחרות בגמרי האירוויזיו לדורותיהם הוא 13 - מקום טוב באמצע בימינו, ובתחרות של פעם עם הרבה פחות מדינות - זה נחשב למקום בינוני ומטה.
ושימו לב לנתון הזה: מ-2013, לאחר שנקבע שההפקה היא זו שקובעת את סדר השירים בתחרות ולא הגרלה - ניתן לראות ששיר 2 מגיע בממוצע למקום גרוע הרבה יותר - מקום 22! כך שבהחלט ייתכן שהתיאוריה של מעריצי התחרות, לפיה משובצים במיקום מספר 2 שירים שנחשבים ל"פחות אטרקטיביים", היא נכונה. המספרים מראים צניחה משמעותית במיקום מאז שההפקה קובעת מי יעלה שני על הבמה.
אם בוחנים את הנתונים בשלבי חצי הגמר בלבד - המיקום הממוצע של מדינה שעלתה שנייה לבמה הוא מקום 12 - לכאורה מקום טוב באמצע, אלא שבשלב חצי הגמר זה נחשב לכישלון כיוון שרק 10 המדינות שמגיעות ל-10 המקומות הראשונים בשלב הזה ממשיכות לגמר - והיתר מודחות מהתחרות. ב-16 פעמים מתוך 26 שלבי חצי גמר שנערכו עד היום, המדינות שעלו לשיר במיקום מספר 2 לא עלו לגמר. רק 10 מדינות ששרו במיקום הזה בחצי הגמר - המשיכו הלאה.
אז מה יעלה בגורל המדינות שישובצו בשיר מספר 2 בשנים הבאות? והאם מדינה שתופיע שנייה גם תזכה מתישהו? תלוי אם ה"קללה" תוסר עד אז - או שאותה מדינה פשוט תשלח שיר טוב ותעמיד הופעה טובה ובולטת דיה (או שההפקה פשוט תבחר לשבץ במיקום הזה שיר אטרקטיבי, אבל לא אמרנו כלום).