בתוך שלושה שבועות בלבד עברו ארבע נשים שמתגוררות באותו בניין ביישוב חריש הפלה. בכל המקרים מדובר בנשים בריאות, בסביבות שנות השלושים המוקדמות לחייהן שילדו בעבר - ושבאופן חריג ההיריון שלהן הופסק בפער של ימים זו מזו. הנשים היו אומנם בשלב מוקדם של ההיריון (שבועות 7-11) שבו יש סיכוי גבוה יותר לעבור הפלה טבעית, אך העובדה שכל המקרים אירעו בכזאת סמיכות בבניין אחד מעלה לכל הפחות תהיות.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"כל מי שבדק אמר לנו שאין אפשרות לדעת מה הסיבה", אומרת לחדשות 2 Online א', אם לשלושה שהפילה בשבוע ה-8 להיריון. "אני יודעת שזה קורה לפעמים בשלבים האלה של ההיריון, אבל המקריות הזאת, זה שכולנו הפלנו ביחד, זה דורש בדיקה מעמיקה. יש כאן אתרים לייצור פחם ויש בנייה מאסיבית, בונים כאן עיר שלמה".
"הייתי כבר אחרי שתי בדיקות אולטרסאונד, בשתיהן היה לו דופק והוא היה בריא לחלוטין", מספרת ט'. "בשבוע ה-11 התחיל לי דימום. בהתחלה אמרו לי שזה משהו שיכול לקרות בהיריון, אבל כשראיתי שזה מתגבר וכבר ידעתי על שתי חברות אחרות בבניין, הלכתי למיון בהלל יפה ושם אמרו לי שלעובר אין דופק, שהוא הפסיק להתפתח ושלא יודעים מה הסיבה".
"אנחנו צריכות לקבל תשובות"
"זה בניין של 8 משפחות בסך הכל וממש עכשיו שמענו על עוד הפלה בבניין ליד", היא מספרת. "הכל קרה בהפרשי זמן ממש קצרים. לאחרונה יש כאן גם הרבה מקרים של כאבי בטן קיצוניים, לכן אנחנו חושדות שאולי זה קשור למים, כבר חודשים אומרים שהמים פה לא טובים. אני גם יודעת על מקרים נוספים של הפלות ביישוב בתקופה האחרונה ואני בטוחה שיש גם כאלו שלא שמענו עליהם".
"אצל כולנו מדובר בהפלה טבעית ובפעם הראשונה שזה קורה", מספרת ר', הצעירה מבין הנשים - בת 27. "אחד הרופאים העלה השערה שאולי מדובר בנגיף CMV שמזיק לעוברים, אבל כל הרופאים ששוחחתי איתם אמרו שאין דרך לדעת מה גורם להפלה כשהיא מתרחשת בשלב כל כך מוקדם ושזה נפוץ. נותרתי עם הרבה מאוד שאלות ואני חושבת שאנחנו צריכות לקבל יותר תשובות".
ארבע הנשים פנו לד"ר אריה אבני, כירורג ומומחה גסטרו שמתגורר ביישוב קציר הסמוך. "לא יכול לקרות מצב כזה באופן טבעי, אין שום סיכוי סטטיסטי שזה יקרה לארבע נשים באותו בניין", הוא אומר. "ניסיתי לבחון מה המכנה המשותף להן וההשערה שלי היא שזה חייב להיות מי השתייה. זה טרם נבדק לעומק, אבל לדעתי זה חייב להיות משהו שחדר לגופן ולא משהו באוויר כמו זיהום המפחמות או האבק מאתרי הבנייה הסמוכים".
"ייתכן שמדובר בצירוף מקרים"
"צריך לבחון את תוצרי ההפלה כדי לוודא שאין סימנים של דלקת או זיהום", אומר פרופ' אשר אור-נוי, מנהל המעבדה לטרטולוגיה (מומים בלידה) בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים. "הסבירות הגבוהה ביותר היא שזה עניין סטטיסטי, אבל אם יש קשר בין הדברים אז זה עשוי להיות זיהום או חיידק".
"זיהום כזה יכול אומנם גם להגיע דרך מי השתייה, אבל הסבירות נמוכה מאוד", מדגיש פרופ' אור-נוי. "זה צריך להיות בריכוזים מאוד חריגים. כספית למשל יכולה לגרום לנזק. בספרות המחקר יש תיאורים רבים של הצטברות מקרים, אבל לא תמיד מצליחים למצוא ביניהם את הקשר".
פרופ' דרורית הוכנר, מנהלת מחלקת נשים ויולדות בהדסה עין כרם, ממליצה לא למהר להסיק מסקנות. "הנתונים לא בהכרח מצביעים על קשר בין גורמים סביבתיים לבין הפלות וייתכן מאוד שמדובר בצירוף מקרים", היא אומרת. "הסיבה השכיחה ביותר להפלות בשליש הראשון של ההיריון היא עוברים שאינם תקינים גנטית. עם זאת, המקרה מעורר אי שקט קל ושווה לעקוב אחריו".
תגובות לכתבה:
מבית החולים הלל יפה נמסר בתגובה: "הדגש במצבים מצערים של הפלה הוא על מתן שירות מקצועי ורגיש לנשים בנסיבות קשות אלו. לבית החולים אין מערכת הממפה מצב רפואי למול כתובת מגורים, במיוחד כאשר מדובר בנשים שהגיעו בשעות שונות, ימים שונים וטופלו על ידי צוותים משתנים. אנו מאחלים להן בריאות שלמה".
ראש המועצה המקומית חריש יצחק קשת מסר בתגובה: "חשוב לי להגיד שלבי עם המשפחות והנשים. משיחה שערכתי עם דר' אריה אבני עולים כמה דברים ברורים: ראשית, אין שום קשר בין המפחמות או איזשהו זיהום אוויר לכאורה לתופעה. שנית, לדבריו של דר' אבני, יש לחפש את המכנה המשותף הרחב ביותר בסביבת המגורים של הנשים והוא איכות מי השתייה.
"המועצה עורכת בדיקות מים כל חודש על מנת לוודא שאיכות המים של תושבי חריש היא הטובה ביותר. בדיקות מקיפות שכוללות מתכות, רעלים, עכירות, מזהמים ועוד. בכל הבדיקות שנערכו במהלך 2015 ועד היום, כל המדדים נמצאו תקינים.
"יחד עם זאת, אינני מקל ראש בדבר. דיברתי עם סמנכ"ל בריאות הציבור במשרד הבריאות מר אודי קולנר, ודרשתי חד משמעית לבצע בדיקה מקיפה על ידי צוות מומחים מהמשרד, וזאת על מנת לוודא שבריאות הציבור בחריש לא תפגע. אמשיך לפעול בכל כוחי לדאוג לרווחת תושבי חריש ובריאותם".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אירוע של הפלה טבעית בטרימסטר ראשון הינו שכיח (יש כ-15% הפלות טבעיות מכלל ההריונות). אירוע של הפלה טבעית אינו מחייב דיווח מביה"ח, שכן הוא אינו אירוע חריג. לאור האמור לעיל, מקרים אלו לא דווחו למשרד הבריאות. עם זאת למען הסר ספק, נבדוק את המקרים בפנייה ונבקש להעביר אלינו את פרטי הנשים והרקע הרפואי".
לפניות לכתב: AzriA@Ch2news.tv