"דוח שר הבריאות על מצב העישון בישראל" לשנת 2015 קובע כי מדי שנה מתים בישראל 8,000 בני אדם כתוצאה מנזקי העישון. מדובר במספר הגבוה יותר מפי 20 ממספר ההרוגים בתאונות הדרכים. בנוסף, מהנתונים עולה כי בתקופת כהונתו של שר הבריאות יעקב ליצמן, העומד במרכז תחקיר "מסך עשן" במהדורה המרכזית, נבלמה הירידה במספר המעשנים בישראל.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מהנתונים עולה כי שיעור מעשנים בישראל עומד על 19.7 אחוזים מכלל האוכלוסייה. בארה"ב לעומת זאת, עומד שיעור המעשנים על 15 אחוזים; באוסטרליה, שמובילה את המאבק בעישון, עומד שיעור המעשנים על 14.5 אחוזים.
על פי הדוח בתקופה המדוברת נרשמה עלייה קלה באחוז המעשנים בקרב גברים. מנתוני משרד הבריאות עולה כי אחוז הגברים המעשנים בישראל גבוה מהממוצע במדינות במערביות והוא עומד על 26 אחוזים מכלל האוכלוסיה, בעוד שהממוצע במדינות המערביות 24.2 אחוזים. שיעור המעשנים בחברה הערבית בישראל גבוה במיוחד, והוא עומד על 43 אחוזים מכלל האוכלוסייה.
"שער הכניסה למעגל העישון"
במרכז התחקיר עומדות הסיגריות האלקטרוניות, שבמרבית מדינות העולם הוטלו מגבלות קשות על שיווקן ומכירתן. הסיגריות הללו מכילות ניקוטין ממכר ועוד חומרים נוספים שלא ידוע מספיק על הנזק שעלול להיגרם מהם. בחודש שעבר הוציא הרופא הראשי של מנהל המזון והתרופות בארה"ב חוות דעת הקוראת להחמיר את הרגולציה על הסיגריות האלקטרונית שכן הן הפכו "שער הכניסה" למעשנים צעירים אל תוך מעגל העישון.
לפני כשבועיים הוציאה האגודה למלחמה בסרטן נייר עמדה שקורא אף הוא להטיל מגבלות על הסיגריות האלקטרוניות. בישראל, אין שום מגבלה על סיגריות אלקטרוניות, אפשר למכור אפילו לקטינים. ליצמן לא חתם עד היום על תקנות שהבטיח שיעביר המגבילות עישון במקומות ציבוריים ומכירה לקטינים.
"תמונות לא אסתטיות"
בכ-80 מדינות ברחבי העולם מופיעות תמונות גרפיות על גבי חפיסות הסיגריות, תמונות גדולות עם מראות נזקי העישון. הוכח כי הצעד הזה הביא לירידה דרמטית במספר המעשנים. ואילו בישראל שר הבריאות ליצמן מתנגד. "אלה תמונות לא אסתטיות" אמר בדיון בכנסת בנושא.
בשנת 2014 הפילה וועדת הכלכלה, בהובלת ליצמן שהיה אז חבר כנסת מטעם האופוזיציה, את הצעת החוק הממשלתית להקמת תוכנית לאומית לצמצום נזקי העישון. התוכנית הלאומית כללה איסור פרסום מוחלט של מוצרי טבק, אזהרות גרפיות (תמונות) על גבי חפיסות והקמת רשות לאומית למלחמה בעישון. על פי נתונים שפרסמה הוועדה הציבורית לצמצום נזקי העישון, אותה הוועדה שהמליצה על התוכנית הלאומית, ביצוע הצעדים הללו יכול להציל את חייהם של 180 אלף ישראלים.
הרווח הגולמי של חברות הטבק 315 מליארד דולר בשנה. בשנת 2015 הוציאו חברות הטבק בישראל יותר מ-63 מיליון שקלים על פרסומות, מתן חסויות וקידום מכירות. סכום שיא של כל הזמנים. באותה תקופה הוציא משרד הבריאות 0 שקלים על פרסום נגד עישון.