"בבקשה, תעשו עוד ילד" – זה המסר שמעבירה בימים אלה ממשלת סין לזוגות, אחרי 40 שנים של הגבלת הילודה לילד אחד בלבד לכל משפחה. כדי להיערך ל"בייבי בום" המיוחל, הוקמו במדינה בתי חולים, בהם בית החולים הפרטי "סאנשיין", ובהם נמצאים לא רק הורים נרגשים ותינוקות שרק הגיחו לאוויר העולם, אלא גם רופאים שהגיעו לסין במיוחד מישראל.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
"חשבנו על העתיד - רצינו שהנטל של דאגה להורים בזקנתם לא יהיה רק על ילדה אחת, ואז הוא יהיה גדול מדי", מסבירה לי צ'ו טו, אם לשניים. "לשני ילדים יהיה קל יותר. וגם יותר ילדים – יותר רועש ושמח". לי גדלה עצמה, באופן חריג, עם שני אחים. "ההורים נאלצו למסור את הדברים היקרים וללוות כ-1,000 יואן כדי לשלם לממשלה, כי זה היה בניגוד למדיניות".
זוג נוסף שהביא לעולם שלושה ילדים בניגוד למדיניות הממשלתית הוא שמוליק ואלן חיבל, שהכירו בטרק בנפאל, וכיום חיים יחד בבייג'ין. שניהם רצו לפחות שלושה ילדים, והם הגשימו את החלום. "שלושתם אזרחים ישראליים, אבל רק אחד הוא בעל אזרחות כפולה – לא עשינו להם אזרחות סינית כי הם בעצם לא חוקיים", מסביר שמוליק. "כדי להפוך אותם לחוקיים צריך לשלם יותר מ-150 אלף שקלים קנס לילד".
אלן אומרת כי הסיכוי לפגוש סיני יליד שנות ה-80 וקודם לכן שגדל עם אחים הוא אפסי. "אמרו שזה עניין של משאבים", היא מסבירה. "בשנות ה-50 וה-60 היה קשה, היה רעב. הסתכלו על הדמוגרפיה ואמרו 'אין לנו מספיק אוכל, צריך להשטיח את עקומת הצמיחה'". התוצאה? תינוקות רבים שנולדו מחוץ לחוק ננטשו, והפלות הפכו לדבר שבשגרה – במיוחד כשהעובר היה ממין נקבה.
"כילד חשבתי שזה טוב מאוד, כי לא הייתי צריך לחלוק חטיפים - אבל כשגדלתי, הרגשתי בודד", מודה קי לין, אב לשניים. "זה קרה בעיקר כשנתקלתי בסיטואציות מהותיות, כבדות משקל, ואין לך מישהו עם שפה משותפת לחלוק איתו". אמו מודה: "רציתי עוד ילדים, אבל החוק קבע שאם הילד הראשון הוא בן, אסור ללדת יותר. הייתי רוצה שתהיה לי עוד משפחה".
"פער של עשרות שנות ידע"
"אנחנו פה מטעם פרויקט משותף לבית החולים תל השומר", מסביר פרופסור ירון רבינוביץ, מנהל מחלקה באגף נשים ויולדות בשיבא תל השומר. "אנחנו מנסים לעזור להם לאמץ את השיטות המערביות. אנחנו כמובן נתקלים לא פעם לא רק בפער בידע, אלא גם בתרבויות השונות של סין".
"יש מקומות בסין שהגיעו ל-60%-70% מכלל הלידות בניתוחים קיסריים, ועכשיו מגיעות לחדרי לידה מיליוני נשים עם צלקת ברחם שצריכות ללדת שוב", מסביר רבינוביץ. "בזמן שאנחנו נמצאים כאן, הורדנו את אחוז הניתוחים הקיסריים ל-33%".
הרעיון של שיתוף הפעולה בין המחלקות נולד תחילה כיוזמה עסקית של LR, חברה ישראלית פרטית שבעבר התמקדה בעיקר בייצוא נשק, והבינה שהסינים זקוקים כעת לידע רפואי מתקדם כמו זה שבישראל. "כשהתחלנו ללמוד מה קורה בסין, אינו פערי ידע גדולים מאוד - עשרות שנים מאחורי מערכת הבריאות הישראלית", מסביר הסמנכ"ל יקי זינגר, הממונה על תחום הבריאות. "אנחנו מייצרים צינור שמביא מקורות הכנסה נוספים למערכת הבריאות".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו