מוטציה מעניינת או התרעה על סכנה סביבתית? ראשן בעל שני ראשים התגלה במעבדה באוניברסיטת חיפה. מעבר להיותו מקרה נדיר, הראשן הדו-ראשי מעיד אולי על זיהום במקורות המים ועל השפעות סביבתיות שעשויות להיות מרחיקות לכת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ד"ר אורי שגב וד"ר אנטונינה פלביקוב, חוקרים במעבדה לאקולוגיה של בעלי החיים, הסבירו כי "מקרים של דפורמציות (עיוותים) בעיקר בגפיים בקרב ראשני סלמנדרה נצפו בעבר, אך מקרה של שני ראשים נדיר יותר". לדבריהם, לא ידועה הסיבה לעיוות זה, אך התיאוריות העיקריות הינן של זיהום מקורות המים, שינויים בקרינה והשפעת אוכלוסייה קטנה.
הסלמנדרה בישראל היא מין בסכנת הכחדה, בעיקר בגלל הפרעות סביבתיות כמו זיהום הקרקע והמים והרס מקומות הגידול. במעבדה מתבצע מחקר רב שנים כדי לנסות להבין את המנגנונים הביולוגיים של דו-החיים הייחודי הזה, במטרה לסייע לאנשי רשות הטבע והגנים לשמור על האוכלוסיות הקיימות ולאושש אוכלוסיות הנמצאות בסכנה.
החוקרים במעבדה מסבירים שהסלמנדרות הן סמן לבריאות הסביבה באופן כללי, כי הן רגישות ביותר לזיהומים ולשינויים בסביבה, ולכן הן אלה שנפגעות ראשונות. זו גם הסיבה שהראשן המוזר הזה צריך להדאיג אותנו לא מעט.