אלפי דגים מתים, הצבע העכור והצחנה הם מה שאפשר לראות ולהריח מהזיהום החמור של נחל אלכסנדר שזורם לים. מאות אלפי מטיילים שבאים מדי שבת לגשר הצבים יכולים לצפות בזרם השחור והשמנוני ובדגים המתים הנסחפים בזרם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"זו שיטת פיגוע - יש מי שחוטפים טילים, ואנחנו חוטפים את כל הזבל מהשטחים", טוען ראש המועצה האזורית עמק חפר רני אידן, "אנחנו חוטפים פה שמונה מיליון קוב בשנה של שפכים לא מטופלים - והכי גרוע זה כשמגיעה עונת הזיתים".
לדברי ניסים אלמון, ראש רשות ניקוז שרון, "מגיעה העקה של הזיתים כל שנה בעונה הזאת, כשהכמות תלויה ביבול - השנה יש הרבה מאוד יבול בשומרון. כמות קטנה שוות ערך לביוב של עיר ובה 100 אלף תושבים. כדי להבין את הנזק ואת האסון של החומר הזה".
בג"ץ נתן הנחיה - והמדינה מתעלמת
אפשר להאשים את הערבים, את הרשות הפלסטינית ואת היעדר השלום, אבל הפתרון הוא כאן: הקמת מתקן טיהור שפכים גדול שיטפל בזיהום בשטח ישראל. שנים פונים לממשלה, יש אפילו פסיקה של בג"ץ שמורה לממשלה להזרים 260 מיליון שקלים לצורך הנושא - אולם הממשלה גוררת רגליים, חרף העובדה שאת הכסף ניתן לקזז מכספי המסים של הרשות הפלסטינית, כפי שעושים כבר היום: "משלמים היום 15 מיליון שקל בשנה למתקן החירום בכספי העברה מהרשות", מספר אידן.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "התכנון של מתקן טיהור השפכים ביד חנה הסתיים לפני זמן קצר. בימים אלו ממש פועל משרד האוצר לאתר מקורות תקציביים למימון הקמתה".
תגובת המשרד להגנת הסביבה: "נחל אלכסנדר, הנמצא בצד הצפוני של חוף בית ינאי, קולט באופן קבוע שפכים שמקורם בנחל שכם שברשות הפלסטינית. שפכים אלה מטופלים במתקן לטיהור שפכים יד חנה שבעמק חפר. עם תחילת עונת המסיק מוזרם יחד עם השפכים עקר היוצר עלייה משמעותית בזיהום מידי שנה, הנמשכת עד לאחר סיום עונת המסיק". "תקציבים להקמה ושדרוג של מכון הטיהור נמצאים באחריות רשות המים ואגף התקציבים במשרד האוצר. יש לציין, כי המשרד להגנת הסביבה מקדם מהלכים לשדרוג מט"ש חנה, על מנת שיוכל להתמודד עם מצבי זיהום גבוהים בצורה טובה יותר. מדובר למעשה בשדרוג והגדלת המט"ש כך שיתאפשר להתמודד עם התופעות האלו שחוזרות כל שנה".