מי הם המפעלים הכי מזהמים בישראל? המשרד להגנת הסביבה פרסם היום (שני) את מדד ההשפעה הסביבתית ל-2017, בו הוא דירג את ההשפעה הסביבתית של חברות ומפעלים הנמצאים בבעלות ציבורית וממשלתית. במקום הראשון ב"הרשימה האדומה" נמצא מפעל רותם אמפרט נגב, שאחראי על אירוע הדליפה לנחל אשלים בקיץ שעבר ורשם עלייה של 49% בהשוואה למדד הקודם.
לקריאת הדוח המלא של המשרד להגנת הסביבה
המדד, המתפרסם זו השנה השביעית, אוסף מידע ומשווה את הביצועים והסיכונים הסביבתיים של חברות ציבוריות בארץ להן השפעה סביבתית גדולה והמפעלים שבבעלותן. המדד בוחן לעומק את הסיכון הסביבתי של יותר מ-40 חברות, כ-100 מפעלים וכ-1,000 תחנות דלק ברחבי הארץ.
מגמת העלייה ברמת הפיקוח והאכיפה הסביבתיים ממשיכה להראות את פירותיה כאשר בין 2016 ל-2017 נמדדה עלייה של 29% באכיפת ההפרות המדורגות במדד. המשרד בודק בין היתר את ההשפעה הסביבתית של החברה, הפיקוח והאכיפה שעושה החברה והניהול הסביבתי של החברה.
המפעל בעל ההשפעה הסביבתית הגדולה ביותר הוא רותם אמפרט נגב. המפעל עלה למקום הראשון ב"רשימה האדומה" בשל הפרות סביבתיות. אירוע דליפת החומצה לנחל אשלים 2017 מהווה הגורם המשמעותי ביותר בעליית הניקוד. נוסף על כך תועדו מספר אירועים נוספים של פליטות חריגות בארובות - ואלו "תרמו" לעליית המפעל למקום הראשון.
במקום השני דורג מפעל בזן - בתי זיקוק לנפט בחיפה. המפעל רשם עלייה של 11% בניקוד, לאחר שהורשע בפלילים בעקבות הפרות של חריגות בפליטות לאוויר ושל תשתית ותפעול.
אחריהם בראש הרשימה נמצאים בית זיקוק פז אשדוד, מפעל כרמל אולפינים, מפעל גדיב, מפעל מגנזיום ים המלח, תחנת הכוח רוטנברג, מפעל נייר חדרה, מפעל טבע טק, ותחנת הכוח אורות רבין. לאלו נרשמו שינויים קטנים בניקוד לעומת המדד הקודם.
בדוח ציין המשרד גם לטובה את המפעלים שהשתפרו בציונים מהשנה הקודמת. בראש הרשימה עומד מפעל לפידות-חלץ שותפות מוגבלת, שירד ב-37% מהמדד לשנת 2016 וזאת בשל צמצום משמעותי של הפעילות באתר. אחריו מפעל צין של רותם אמפרט נגב בע"מ עם ירידה של 28%. שמות נוספים המוזכרים טובה הם המפעל בנאות חובב של אלקון מרכז מיחזור, חברת ברום יש המלח ומתקן חגית - טורבינות הגז של חברת החשמל.
בנוסף, פרסם המשרד מדד לחברות הדלק. זו השנה השנייה ברציפות בה סונול מדורגת כחברת הדלק בעלת ההשפעה הסביבתית הנמוכה ביותר, בפער גדול משאר החברות בראש עם השפעה סביבתית גדולה יותר נמצאת חברת דלק.
על פי המדד נמשכת המגמה החיובית של התקנת מערכות מישוב אדים מהדור החדש, אשר מקטינות את זיהום האוויר מתחנות הדלק. לדברי המדד במרבית החברות, מלבד דור אלון, יושמה המערכת החדשה, בכ-90% מתחנות הדלק.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מחברת רותם אמפרט נמסר: "דירוגה של רותם אמפרט משקף אירוע חריג בנחל אשלים שבעקבותיו החברה פעלה לשיקום מלא של הנחל בתיאום כלל הגורמים. בשנים האחרונות השקיעה רותם אמפרט עשרות מיליוני דולרים בתחומי הגנת הסביבה, והיא תמשיך לפעול בכל האמצעים העומדים לרשותה על מנת לעמוד בתקני הסביבה המחמירים ביותר".
מקבוצת בזן נמסר בתגובה: "מדד ההשפעה אינו מתחשב בהיקף הפעילות של המפעלים אותם הוא מודד, ואינו לוקח בחשבון את התועלת של המפעלים למשק – כלכלית וסביבתית. יש לציין, כי גם לדברי מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, על מפרץ חיפה מושתים תקני הסביבה המחמירים ביותר בעולם המערבי.
לאחרונה פירסם המשרד להגנת הסביבה דוח שקבע, כי כל 1 שקל השקעה שביצעו המפעלים משמעותה תועלת של 3 שקלים למשק בעקבות הפחתת מזהמים. תוצאות ההשקעה במפרץ חיפה – שיפור של למעלה מ-90% באיכות האוויר באזור, כפי שמעידים הדוחות של הגופים הרשמיים במדינה. התועלת למשק כולו מההשקעות הסביבתיות של התעשיה הכימית - ובזן בראשה - באיכות הסביבה נאמדת בכ-7.48 מיליארד שקל. ההשקעות של בזן בתחום איכות הסביבה הן בטכנולוגיות מיטביות (BAT)".