המשרד להגנת הסביבה פרסם לראשונה דירוג של רמת העמידה בתקני איכות הסביבה של חברות ציבוריות בענף התעשייה הנסחרות במדד ת"א 100. הדירוג מאפשר לציבור הישראלי, לראשונה, לראות מיהן החברות המזהמות בישראל וגם - אלו חברות שומרות על איכות הסביבה.
הדירוג מתבסס על המידע שבידי המשרד בנוגע למפגעים ידועים ולצעדי אכיפה שננקטו נגד החברות בשנים 2009-2011. לפי הדירוג, הגרועה מבין החברות שנבדקו היא חברת גרנית הכרמל, המחזיקה בחברת הדלק סונול ובחברת טמבור. עוד בתחתית הדירוג: כימיקלים לישראל (כי"ל), קבוצת עזריאלי, חברות האנרגיה דלק, פז וגם בתי הזיקוק לנפט.
ומי שומרות על איכות הסביבה? בראש הדירוג ניצבות בין השאר החברות אורמת העוסקת בייצור אנרגיה חלופית, טאואר ג'אז יצרנית השבבים וחברת התרופות פריגו. במקביל פרסם המשרד דירוג חיובי המתבסס על המאמצים של החברות להשתפר בעמידה בתקנים ובדיווח: גם שם אורמת ניצבת בראש והרחק אחריה כימיקלים לישראל וחברת שטראוס.
התעשיינים ניסו למנוע הפרסום
נציג התאחדות התעשיינים שלח אמש מכתב בהול ליועץ המשפטי לממשלה בניסיון למנוע את פירסום הדירוג. לטענת ההתאחדות המדד "פוגע בתעשייה ואף יהווה תמריץ שלילי להתנהגות סביבתית ראויה של התעשייה ,ובכך הוא משיג בדיוק את המטרות ההפוכות לשמן הוא נועד".
עוד נמסר כי "המדד מוגדר 'מדד ציות', אך בפועל הוא אינו מתייחס לרמת הציות, אלא להיפך - חברה שעומדת בכל הדרישות והתקנים של המשרד, ועוקבת, מנטרת ומקפידה על דיווח שלם וכולל גם של אירועים זניחים ושוליים, נמדדת לחומרה ללא קשר למידת הציות בפועל למדדים ולתקנים".
"השיטה ודרכי העבודה שעל בסיסן הוכן המדד יוצרות הטעייה, שתוצאתה אינה משקפת נאמנה את ביצועי התעשייה לשמירה על הסביבה. כמו כן, ההפרדה בין מדד הציות הסביבתי לבין מדד המציג פעילות חיובית של החברות, הינה הפרדה מלאכותית ולא ברורה", מסרו מהתאחדות התעשיינים.