רק לפני כמה יממות הפסיק יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר לאוניד אידלמן, את שביתת הרעב שלו - אבל מצבם של הרופאים ועובדי מערכת הבריאות בישראל עדיין נותר בכי רע ומחאתם נמשכת. באותו הזמן, הרחק מאוד מכאן - באפריקה, על קו המשווה, מידפקים רבים מבין אותם הרופאים על דלתות בית חולים ישראלי חדש שנפתח בגיניאה המשוונית - ומציע להם, למעשה, את כל מה שחלמו לקבל כאן.
רק בשבועות האחרונים ברחבו עשרות רופאים ישראלים, לצד טכנאים, אחים ומתמחים לבית החולים שהקימה הישראלית ירדנה עובדיה, שזכתה לכינוי "מלכת אפריקה", בגיניאה המשוונית. ביקרנו שם וראינו רופאים ישראלים שהחיוך שב לפניהם - אחרי שהותירו מאחור את המשמרות האין סופיות ואת תלושי השכר הזעומים.
אכן, מדובר בדיקטטורה לכל דבר ועניין - אבל החיים בכלוב הזהב שהקימה עובדיה שם עולים על כך מהמורה בדרך. ד"ר עסאם יונס, מנתח בכיר ומומחה באורתופדיה, כבר העתיק את מקום מושבו לשם וסיפר: "שמע, רופא בכיר, של שמונה שנים באורתופדיה, 27 שקלים לשעה". כך, בפנים חמוצות, הוא סיכם בקצרה את הנסיבות הכל כך מובנות שהובילו אותו עד לקצה השני של העולם.
"החיים שאנחנו מצילים לא מספיק כלכליים למדינה"
כמוהו נהגו גם בני הזוג רותם ויואב הופמן. "הרבה מאוד שנים של עייפות פיזית ונפשית גבוהות מאוד", הסבירו השניים את הסיבות למעבר. די להביט בהם, כדי לראות מהו למעשה מעמד הביניים הישראלים. באשר לתוצאותיו של המאבק המתחולל בימים אלה בישראל הם סקפטיים: "כשאנחנו סוגרים את בתי החולים אומרים שאנחנו הורגים אנשים. כנראה שהחיים שאנחנו מצילים לא שווי ערך ולא מספיק כלכליים למדינה כדי שיעריכו אותם בעוד כסף".
הטיסה לגיניאה המשוונית אורכת 10 שעות טיסה. במדינה חיים רק מיליון איש, שאמורים להתחיל להנות מעתודות הנפט האדירות שנמצאו בשטח המדינה. בינתיים, הם רק אמורים - כי הנשיא, שתפס את השלטון לפני 32 שנים, מואשם בדיכוי זכויות אדם ובשחיתות גורפת.
למרות הכל וחרף העובדה שדיקטטורה שבה פושטת המלריה, קשה להתעלם מהתנאים המצוינים שמספקת ירדנה לצוות שגייסה: רופאים רבים מנסים להשיג חוזה עבודה במקום גם לשנה אחת, לא רק בגלל הכסף - אלא בשל העובדה שהעבודה שם מאפשרת להם להיות צמודים לילדים מהבוקר עד הערב, לאכול את האוכל הכי טעים שירדנה מטיסה מהארץ - ולהותיר בצד את המילה השחוקה "שחיקה".
על הדרך - גם החמצה מדינית
הדיקטטורה בגיניאה המשוונית לא מפריעה לאמריקנים, שרוכשים ממנה נפט ובכך סולחים לנשיא על הפרת זכויות האדם. גם מזכ"ל האו"ם מחבק אותו, ונשיאי אפריקה בחרו בו לעמוד בראש איחוד מדינות היבשת. נציגים מכל מדינות העולם הגיעו לוועידה שנערכה שם לאחרונה כדי לקדם אינטרסים כאלו ואחרים, אך היחידה - שגם לפני ספטמבר - לא טרחה לשלוח איש היא ישראל.
"יאללה. לבוא עכשיו. צריך להביא את מדינת ישראל לאיזשהי הכרה והבנה", אמרה ירדנה. "אבל מה, לפני ההצבעה הם יצלצלו ויגידו לי: 'תעשי טובה ותדברי עם הנשיא שידאג שיצביעו בעד'. אף אחד לא בא לכאן, לא דיבר ולא כלום".
גיניאה המשוונית, אותה מדינה שישראל בחרה להתעלם ממנה, דווקא מעוניינת מאוד בהידוק הקשרים: זה מתבטא, בין היתר, בסטי"לים הישנים שירדנה מכרה לנשיא ובמבדוק שמספנות ישראל בנו עבורו. בני הזוג הופמן אומרים כי הם מתכננים, כמו כל חבריהם הרופאים שנמצאים בניכר, לחזור ארצה. אבל הם מודים כי לנוכח המצב בישראל ולאור מה שניתן להשיג במקומות אחרים, "זאת שאלה שנשארת פתוחה לגמרי".