לפני 65 מיליון שנה הוציא את הראש מהמים, הריח את צחנת הדינוזאורים המתפגרים וצלל חזרה לעומק פילוסופי. עידני קרח באו והלכו, גם הממוטות נכחדו, אבל הוא שרד. עד שלהומוספיינס התחשק מרק צבים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפני 90 שנה היו צדים בחופי פלשתינה 2000 צבות ירוקות בכל קיץ ומוכרים אותן לאירופאים האנינים. הטבח השיטתי הביא את המשוריין הקדום לסף הכחדה. בכל הים התיכון יש היום רק 400 נקבו בוגרות של צב ים ירוק. פעם בשנתיים היא עולה לחוף שהיא עצמה בקעה בו.

"בלילה רואים אותו כמו גנב, נזהר מאוד, מסתכל כמו בנאדם-לימין, לשמאל, אחורה וקדימה. יודע שאין אף אחד אז יש לו בטחון. ואז פותח מין חפירה ככה, משפריץ, מוריד אותם מכסה בחול, וחוזר חזרה לים", סיפר דייג ותיק שהכיר את הצבים הירוקים ההם.

הצב דוגר בחול חודשיים - עד הרגע בו הצבונים מגיחים החוצה ורצים אל הדבר הכי בהיר שהם רואים - שצף הגלים. ככה זה עבד 200 מיליון שנה, אבל עכשיו תפסנו את החוף עם המרינות, תחנות הכוח, הג'יפים והקיוסקים.

בת 80 - ומטילה ביצים בין סוכת המציל למגרש הכדורעף

80 צבי ים מובאים למרכז השיקום בשנה (צילום: AP)
80 צבי ים מובאים למרכז השיקום בשנה|צילום: AP
לכן, כבר יותר מ-20 קיצים שהפקחים של רשות הטבע סורקים כל בוקר את חופי ישראל, וכשהם מגלים עקבות של צבה, הם חופרים את הקן ומעבירים את הביצים לשמרטפייה. צבה אחת, בכלוב מספר 15 היא כבר בת 80 שנה - ועדיין מטילה ביצים.

"133 ביצים,רוחב עקבות של כמעט מטר. זאת גדולה מכובדת, צבה שחיה עשרות שנים. ששרדה את כל הטורפים, המפגעים, זיהומי הים והשמן למיניהם", סיפר איש רשות הטבע והגנים שמצא את הצבה ואסף אותה. "בינתיים היא מצליחה להטיל ביצים פעם בשנתיים להטיל. כרגע היא מטילה בין מגרש הכדורעף לסוכת המציל, באמצע חוף מוכרז".

הזכרים לא יחזרו לחוף לעולם, אולי אחת הנקבות תשרוד ועוד 20 שנה תגיח מהים להטיל. כל הסיכויים נגדם. בשנת 2002 נולד הרעיון של גרעין רבייה - 30 צבים שרק נולדו גודלו בתנאים מיוחדים - והולכים וגדלים, על חשבון משלם המסים.

מרכז ההצלה במכמורת מציל עשרות צבים בשנה

יניב לוי הפך למגינם של צבי הים. מאז שהיה סטודנט והציל צבה פצועה שמצא על החוף. מזה התפתח מרכז ההצלה במכמורת, שקולט מידי שנה 80 פצועים מהמין החום וגם מהירוק הנדיר.

"זה חופש, צב ים ירוק שנתפס ברשת דייגים. הרשת גרמה לו לאט לאט לקטיעה של הגפיים. הבעיה שלו היא שבגלל שאין לו באמת את כל צד שמאל, יש לו בעיה קשה בתמרון, שחייה והנורא מהכל - זה פשוט לנשום. הדבקנו לו פלח של נירוסטה על השריון עם דבק, מחבר לו סנפיר צלילה רגיל. ואז הוא עולה לנשום הרבה יותר בקלילות לא נלחץ", סיפר לוי.

"רוב הפצועים משוחררים בתום הטיפול, אבל חופש לא ישרוד, כמו השכנה שלו צורית - היא עיוורת, מדחף של סירה פגע לה בראש והיא הגיעה עם שבר בשריון", הוסיף בצער.

חלק מהצבים שוחררו בחזרה לים: "יום עצוב-שמח"

אין די כסף לצבייה חדשה (צילום: חדשות 2)
אין די כסף לצבייה חדשה|צילום: חדשות 2
אם כל כך מקסים במרכז השיקום ויש מישהי שאפילו עושה הילינג לצבים, למה בעצם באנו? ובכן, כי כבר אין מספיק "מיטות אשפוז" לכל הפצועים. יש תוכנית לצבייה חדשה לתפארת אבל אין כסף. השר הממונה מבטיח שיעשה מאמץ.

"התוכניות קיימות, אנחנו זקוקים לתקציב שבין 5 ל-10 מיליון ש"ח. אנחנו מתכוונים להשקיע מאמץ, להשיג תקציבים ושניתן אור ירוק לרשות טבע והגנים ואני מניח שזה צריך לקחת לא יותר משנה בשביל שמתקן חדש כזה יהיה מוכן להפעלה", אמר השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ.

ועד אז, בשביל לפנות מקום, יניב יצטרך לוותר על צבים מגרעין הרבייה. אלה שאמורים להיות מפעל הביצים שיציל את הצב הירוק מהכחדה. היום הוא ישחרר 7 מהם - וקולו נשנק. "זה יום עצוב-שמח. התכנון היה לא לשחרר אותם לטבע, אבל מצד שני פרט כזה בטבע יחיה טוב מאוד. אני מקווה שהם ישרדו כמו שצריך", אמר.

את מה שעומד לקרוא עכשיו אף אחד לא חזה. מציעים לצבים את הים ומלואו. הצב שגדל באמבטיה כל חייו מפחד. כל הקונספט של גלים וקצף לא נראה לו בכלל. סוף סוף הוא נעתר לאמא טבע והקהל אוהד. יהיה שלום צב, תתרחק מהרשתות ושלא תעז לאכול ניילונים. אנחנו כאן על החוף נשמור על הביצים שלך.