מנהרות הכותל הן אחד האתרים המרכזיים ביותר בירושלים, מבחינה היסטורית, דתית, ארכיאולוגית ותיירותית. אלפי אנשים מבקרים מדי שבוע במערך החללים והמעברים התת קרקעיים, חלקם מימי הבית השני. אחד החללים, הוא האולם המרכזי ביותר במתחם, זה שנחשב כקרוב מאוד ל"קודש הקודשים" שעל הר הבית, שם צפויה בתו של המיליארדר יצחק תשובה להשתתף בבנייתו של בית כנסת חדש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

את בניית בית הכנסת באולם המדובר מימן תשובה, מבעלי חברת דלק. למרות שהקרן למורשת הכותל היא עמותה ממשלתית הפועלת תחת משרד ראש הממשלה, היא אינה מחויבת באישור של ועדות התכנון בפרויקטים שהוגדרו "חפירות הצלה של רשות העתיקות".

על התכנונים הצפויים באולם זה ניתן ללמוד ממסמכים פנימיים של הקרן ורשות העתיקות. באחד המסמכים, תחת הכותרת "אולם יצחק תשובה "מעדכן מנכ"ל הקרן למורשת הכותל את רשות העתיקות בהתפתחויות: "הפרויקט מתקדם, הבת של יצחק תשובה מונתה לאדריכלית הפרויקט. לאחר גיבוש התכנית - היא תישלח לאישורכם". בתגובה, נציג רשות העתיקות שואל "האם הכוונה של יצחק תשובה לא לבצע חפירה", ומנכ"ל הקרן השיב כי היא תבוצע במימון התורם.

חודשיים אחר כך מעדכן מנכל הקרן למורשת הכותל - "השבוע תתקיים פגישה בהשתתפות יצחק תשובה, על מנת לבחון את כוונותיו להמשך".

הבת של יצחק תשובה, גל נאור, לא מוזכרת כלל בשמה. נאור, אדריכלית במקצועה, עיצבה בין היתר את מלון פלאזה בניו יורק שרכש אביה. היא לא מקבלת שכר על עבודתה במנהרות הכותל, אבל תזכה מבלי שעמדה למכרז או לבחינה כלשהי להוסיף למוניטין שלה את תכנון בית הכנסת במקום שנחשב אולי לחשוב ביותר לעם היהודי, סמוך מאוד לקודש הקודשים.

"הפרויקט של תשובה הוא פרויקט אחד מתוך כמה פרויקטים שנעשים בשיטה שאף אחד לא יודע עליו דבר", אמר יונתן מזרחי, אדריכל מעמותת "עמק שווה". "פרויקט שאין לו תכנון כולל, שלא ברור מה מטרות החפירות, מה הפונקציונליות של המבנים שייבנו שם והאם בכלל צריך אותם".

"תרומה של כ-7 מיליון ש' בשנה"

על פי מסמכי הקרן למורשת הכותל, הפועלת במימון ממשלתי, קרן דלק למדע לחינוך ותרבות של תשובה תרמה לה ב-2013 וב-2014 כשבעה מיליון שקלים. חלק גדול מהכסף הזה מגיע מהחברות הציבוריות - קרי החיסכונות של הציבור הרחב. תשובה לעומת זאת, זוכה למלוא היחס האישי. "יצחק תשובה רוצה לערוך פתיחה בחנוכה אפילו רק אם רק השלד יהיה קיים", נכתב בסיכומי אחת הישיבות.

מנהרות הכותל (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
מנהרות הכותל (ארכיון)|צילום: חדשות 2



תשובה מקורב גם לב הכותל שמואל רבינוביץ'. בשנה שעברה אישר הרב לתשובה לקיים בת מצווה לנכדתו במנהרות הכותל. ספק אם אזרח מהשורה היה זוכה לכך. וזו אולי הבעיה בהנהלות הקרן הציבורית - הציבור הרחב לא שותף להחלטות שנוגעות לכולנו.

מקרן דלק נמסר בתגובה: "הקרן גאה לתרום לשורה ארוכה של מוסדות וארגונים קהילתיים אשר פועלים לקידום המדע, החינוך והתרבות בישראל. בין שאר פעילויותיה תורמת הקרן גם לבתי כנסת וישיבות בכל רחבי הארץ, ולפּרויקטים שעניינם שימור המורשת היהודית, כדוגמת אולם התפילה בכותל המערבי. קרן דלק תמשיך בפעילותה הקהילתית החשובה בהתאם למטרות וליעדים שהציבה לעצמה, על בסיס החזון והערכים שהותוו מאז רכישתה של קבוצת דלק בשנת 1998 על ידי מר יצחק תשובה".

מהקרן למורשת הכותל נמסר בתגובה: "בתכנון ובעיצוב החלל עסוקה קבוצת אדריכלים בהובלת אגף הבינוי של הקרן למורשת הכותל המערבי. הגב' גל נאור, שהינה אדריכלית בעלת ניסיון בינלאומי עשיר בתכנון ועיצוב של מבנים ציבוריים, הצטרפה לצוות התכנון כנציגת התורם. פעילותה של הגב' נאור נעשית בהתנדבות מלאה והיא אינה מקבלת שכר כלשהו מהקרן למורשת הכותל המערבי. לא נתקבלה החלטה באשר לשם בית הכנסת. הקרן פועלת בשקיפות מלאה".