השפות שיגרמו לכם לחרוק שיניים: לרגל יום הלשון העברית המצוין בתחילת השבוע הבא, ניערנו את האבק מהמילון - ובדקנו מה מעמדה של השפה העברית ביחס לחברותיה בעולם. כמה היא נחשבת קשה בהשוואה אליהן? כמה מילים היא מכילה? והאם היא בכלל פתוחה לקבל מילים חדשות?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"העברית הדבורה כיום בארץ - הן מבחינת אוצר המילים והן מבחינת הדקדוק היא פשוטה יותר משפות אחרות", אומר פרופ' סיריל אסלנוב מהאוניברסיטה העברית בירושלים וחבר באקדמיה ללשון העברית.
"רק אם בוחנים את גלגולי העברית מימי המקורות - היחס מתהפך והיא הופכת לשפה בעלת מערכת דקדוקית מסובכת הרבה יותר משפות אירופאיות שונות", הוא מסביר. "בראייה לאחור, עברית היא שפה שכוללת אוצר מילים עשיר מן התנ"ך, לשון חז"ל, לשון הפיוטים של ימי הביניים וספרות השאלות והתשובות. השפה הדבורה כיום נחשבת לדלה".
השפות שלא בטוח שכדאי לכם ללמוד
ואילו שפות קשות למדי בהשוואה לעברית? "גיאורגית (גרוזינית) היא שפה הרבה יותר קשה, גם השפה ההונגרית היא קשה עבור מי שלא נולד בהונגריה ורוצה ללמוד אותה. יפנית נחשבת לקשה בגלל מערכת הכתב שלה - לא בגלל הדקדוק או אוצר המילים. סינית, לעומתה, היא קשה ללא קשר לכתיבה - אלא בגלל ההגייה של המילים".
שפות נוספות שאולי כדאי לוותר על למידה שלהן הן התאית (השפה המדוברת בתאילנד), שפת הקמר המדוברת בקמבודיה והשפה הווייטנאמית: "בשפה זו יש יתרון גדול למרות שהיא קשה, כיוון שהיא נכתבת באותיות לטיניות".
גם הערבית הקלאסית נחשבת לשפה קשה: "יש בה המון מילים, וזה נובע ככל הנראה מכך שלשון הקוראן היא אינה אחידה כיוון שמדובר במיזוג של להגים שונים שהיו בשימוש בחצי האי ערב לפני התגלות האסלאם. למשל, בערבית הקלאסית יש 7 מילים שונות לאריה, בעוד שבעברית יש 3 או 4".
השפה העברית: עשרות אלפי מילים - ומאות חידושים
והיכן עומדת העברית ביחס למספר המילים הכולל הקיים בשפה? מנתוני האקדמיה ללשון העברית עולה כי מספר הערכים הראשיים המתועדים במילוני השפה העברית, לרבות מילים שאולות בכל רובדי הלשון, עומד על כ־45 אלף. עליהם יש להוסיף צירופי מילים למיניהם, כמו "בית-ספר", שמספרם מוערך בכ־30 עד 35 אלף, כך שבסך הכך - מספר הערכים המילוניים בשפה העברית עומד על 75 עד 80 אלף מילים.
"יש שפות עם המון המון מילים", מוסיף פרופ' אסלנוב, "לשפת הודו העתיקה - הסנסקריט - יש כמות מילים עצומה. זו שפה שנחשבת לעשירה יותר הן מהערבית הקלאסית והן מהעברית התנ"כית".
בגזרת חידושי המילים, מסקרן למדי לגלות שמחייה השפה העברית, אליעזר בן יהודה לא היה האדם שחידש בה הכי הרבה מילים. מנתוני האקדמיה ללשון העברית עולה כי לזכותו של בן יהודה נזקפים 220 חידושים בשפה בלבד - בהם המילים חביתה, מטריה, מילון, זהות, משרד, תרגיל, חיידק וחממה.
בנו של בן יהודה, איתמר בן אב"י, תרם אף הוא למפעל חידושי השפה העברית של אביו - ותרם לה מילים כמו מכונית, עצמאות, אלחוט ואלחוטן, דליק, התראיין ומדינאי.
אלא שאת שניהם עקף במספר החידושים בשפה מי שנחשב עד ימינו אנו למשורר הלאומי - חיים נחמן ביאליק. לזכותו של המשורר עומדים 443 חידושי צורה - בהם גם מילים חדשות ממש בשפה ועוד 113 חידושי הוראה שמשמעותם מתן משמעות חדשה למילה קיימת.
בסך הכל מפעל העברית של ביאליק סיפק 556 חידושים והמצאות של מילים חדשות. בין המילים שחידש: מטוס, רשרוש, גחלילית, יבוא ויצוא, ערגה, תאונה ותגובה.
"סמס" ו"שיימינג"? נסו "מסרון" ו"ביוש" במקום
השפה העברית הדבורה בימינו היא אמנם שפה דלה, אך היא מפצה על דלותה היחסית בכך שהיא פתוחה לחידושים ולכניסת מילים חדשות מעולמות אחרים. עצם היותה של העברית שפה חדשה יחסית ששוכללה וחודשה בטווח של 100 השנים האחרונות, מסייע לה בכך.
"השפה העברית מאפשרת מרחב ליצירתיות ומתחדשת מהר יותר משפות אחרות", מסביר פרופ' אסלנוב, "ברגע שהאקדמיה קובעת חלופה למילה לועזית - החלופה עדיפה על המילה הזרה, אבל זה לא תמיד עובד. למשל, המילה 'סמס' שהוחלפה על ידי המילה 'מסרון'. יש אנשים שמעדיפים 'מסרון' - ויש שלא. המילה העברית לתופעת השיימינג, 'ביוש', היא מילה שדווקא יכולה לתפוס, בגלל התרחבות התופעה".
יום הלשון העברית יצוין במערכת החינוך, בכנסת ובמוסדות אחרים בשורה של אירועים, טקסים ומיזמים. האקדמיה ללשון העברית תציין את פתיחת יום העברית באירוע בבית נשיא המדינה. ביום העברית עצמו ישדרו רשתות קול ישראל תכניות מיוחדות שיוקדשו לעברית וישודרו פינות על מטבעות לשון וגלגוליהם.
אתר האקדמיה ללשון העברית יציע לציבור הרחב פעילויות הקשורות למטבעות הלשון שפורסמו בחודשים האחרונים. אוהדי האקדמיה ללשון בפייסבוק אף הוזמנו לאייר את מטבע הלשון האהוב עליהם - ואיוריהם ישולבו באתר האקדמיה.
לתלמידי בתי הספר היסודיים ישודר שיעור מקוון מתוך חדר בן-יהודה, השוכן בבית האקדמיה. בשיעור יסופר לתלמידים על מפעל החייאת העברית ועל תרומתו של אליעזר בן-יהודה לעברית ולתרבותה. גם ארגונים וחברות פרטיות יציינו את יום העברית ביזמות שונות.