החל מיום ראשון מבקשי מקלט צעירים שאינם בעלי משפחות אשר יגיעו לחדש את הוויזה שלהם בלשכות משרד הפנים יקבלו 3 אפשרויות: לחזור לסודאן או לאריתריאה, לעבור - תמורת מענק כספי לאוגנדה או רואנדה, או להיכנס לכלא. אתמול (חמישי) דווח ב"מהדורה המרכזית" כי קבוצה אחת תוכל להישאר בישראל.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מדיונים שהתקיימו במנהל האוכלוסין וההגירה מסתמן שצעירים שהיגרו לבדם לישראל ולמדו במסגרת של כפר נוער, יוכלו נכון לשלב הזה של הליך הגירוש להישאר בארץ. מדובר בכמה מאות שסיימו בשנתיים האחרונות לימודים בכפר נוער.
מאחר שמדובר בצעירים שהם כבר בגירים על פי ההגדרה, הם היו אמורים להיות מורחקים מישראל, אבל לפי שעה יוכלו להישאר. מלבדם, גם נשים, קטינים, הורים לילדים ומבקשי מקלט שהבקשה שלהם עדיין נבחנת לא יכללו בהליך הגירוש.
כבר יותר מעשור מתמודדת המדינה עם הסוגיה הסבוכה של המהגרים מאפריקה. מה שהחל בטפטוף קטן של מבקשי מקלט מחבל הארץ המוכה דרפור שבסודן, הפך לשטף של מהגרים שחצו את הגבול עם מצרים - בטרם נבנתה גדר הגבול החדשה.
כ-40 אלף אפריקאים חיים כיום בישראל, מרביתם התיישבו בדרום תל אביב. עשרות אלפי אנשים חלשים שהשתלבו באזור מוחלש ממילא - מה שיצר לא מעט כעס ותסכול מצד חלק מתושבי השכונות הוותיקים, שיצאו להפגנות נגד האזרחים האפריקאים.
לאחר ניסיונות שונים של הממשלה להביא לגירוש המהגרים, הוסכם על פיתרון שאושר על ידי בית המשפט. החל מ-1 באפריל, תינתן למהגרים האפריקאים בחירה בין האפשרויות הללו: לחזור הביתה למדינתם, לעזוב למדינה שלישית - אוגנדה או רואנדה, או ללכת לכלא. מי שיבחר לעזוב, יקבל מענק של 3500 דולר. קטינים, נשים והורים לילדים קטנים לא יגורשו.
תהליך הבקשה לקבלת מקלט מסורבל ומייאש
מי שייאלצו לבחור בין האפשרויות הם כאלה שלא הגישו בכלל בקשות מקלט או כאלה שבקשת המקלט שלהם נדחתה, ומי שהגיש בקשת מקלט אחרי תחילת 2018. רבים מהאפריקאים שהגיעו לישראל ניסו להגיש בקשה כזו - אלא שבמשך שנים כלל לא ניתן היה להגישה, וכשמשרד הפנים כבר אפשר זאת - ההליך התברר כמסורבל, איטי ומייאש.
בתאריך היעד, 100 פקחי הגירה חדשים יצטרפו למערך ההגירה כדי להעביר את מי שביקשו כאן מקלט או לנמל התעופה - בדרכם לאוגנדה או רואנדה, למדינות המוצא שלהם אריתריאה או סודן (זאת רק אם ירצו בכך, כיוון שעל פי החוק הבינלאומי לא ניתן לגרשם לשם) - או לכלא.