לאחר שכיהן כמנכ"ל הביטוח הלאומי ומנכ"ל בית החולים הדסה, מונה הפרופסור שלמה מור יוסף למנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה בתקופתה הרגישה ביותר - גירוש מבקשי המקלט למדינה שלישית. "התקופה האחרונה, מטבע הדברים היא לא תקופה נעימה", אמר בריאיון לחדשות 2, וסיפר גם על כוונות הרשות: "אני לא חושב שנוציא את כולם - לא חושב שיש כוונה כזו או יכולת כזו".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בשבוע שעבר, רופאים מעמותת רופאים לזכויות אדם קראו למשרד הבריאות לשלול את רישיון הרופא של מור יוסף, עקב הפשעים שלדבריהם הוא עתיד לבצע. "אני מתעסק בזכויות הרפואיות של אלה שנמצאים פה, ובזכויות הסוציאליות", הוא יוצא נגד אלו שתוקפים אותו. "הייתי מעורב בקבלת ההחלטות שיש להן יותר השפעה, אם מחר בבוקר אני אתפטר, כולם יריעו לי שאני איש ערכי ומוסרי בקריטריונים שלהם".
בראשון שלח סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מכתב לפרופסור מור יוסף, בו הוא מבקש לתמוך בו ומגנה את דברי הרופאים שתקפו אותו. "אני מבקש למחות נגד דברים אלה, שבעיניי כסגן שר הבריאות והאחראי על משרד הבריאות, עמדתם זו אינה מייצגת את מערכת הבריאות בישראל", כתב השר. "הניסיון השפל לצייר את חותמי המכתב כדואגים הבלעדיים לחמלה ולזולת - הינו פסול ושקרי".
פרופסור מור יוסף סיפר כי המחשבה להתפטר חולפת בראשו מדי יום. "אני לא מסתכל פה רק על מספרים, טבלאות ותאריכים", סיפר. "לשלוח מפה ילד עם אמא, שאין להם איך להתקיים שם, עם זה אני לא יכול להתמודד".
"לא הייתי רוצה להתחלף איתם"
מנכ"ל הרשות סיפר על היחס שהוא מנסה לאמץ בתפקידו במהלך התקופה הרגישה הזו. "אני מסתכל עליהם כבני אדם שאני לא הייתי רוצה להתחלף איתם", סיפר פרופסור יוסף. "הם נמצאים בסיטואציה קשה שאנחנו מנסים להפוך אותה לכמה שיותר קלה. וזה התפקיד שלי פה".
פרופסור יוסף התייחס גם לטענות בישראל בנוגע לבקשות המקלט שלא נבדקו ועל כך שישראל מגרשת משטח המדינה גם פליטים נרדפים. "פליטים לא מגורשים", טען בתוקף. "כל מי שיש לו מעמד פליט הוא לא חלק מהתהליך הזה. אנחנו כמדינה הגדרנו את אוכלוסיית דרפור כאוכלוסייה בסיכון גבוה ועד היום אישרו ל-500 איש לקבל מעמד".
בישראל יש בסך הכל כ-40 אלף מהגרים מאפריקה. החל מה-1 באפריל תחל המדינה להציב שלוש אפשרויות בפני האזרחים האפריקנים: ללכת לכלא, לחזור למדינות מוצאם - סודן או אריתריאה, או להגר למדינה שלישית - אוגנדה ורואנדה. הורים לילדים, נשים וקטינים יוכלו להישאר. "אני לא חושב שאנחנו נוציא את כולם", גילה מנכ"ל הרשות. "אני לא חושב שיש כוונה כזאת ולא יכולת כזאת".