הכלבה שבה לבסיס כשהיא תשושה וחלשה (צילום: תנו לחיות לחיות)
הכלבה שבה לבסיס כשהיא תשושה וחלשה|צילום: תנו לחיות לחיות

חשד למקרה של נטישה ואלימות כלפי כלבה בבסיס צה"ל בדרום: חיילים המשרתים בבא"ח צנחנים הבחינו לאחרונה כי בבסיסם משוטטת כלבה שאוזניה וזנבה נחתכו, ככל הנראה עקב התעללות קודמת שעברה, ויחד עמה שלוש גורות שהמליטה. אלא שבשבוע שעבר הבחינו אותם החיילים ברס"ר הבסיס אוחז בכלבה, קושר אותה - ופועל להבריחה אל מחוץ לבסיס.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

החיילים דיווחו למוקד "תנו לחיות לחיות" כי הרס"ר קשר את הכלבה ודחף אותה בחוזקה אל תוך רכב - וכי מאז היא לא נראתה יותר במקום. יומיים לאחר המקרה, התקבלה במוקד תלונה נוספת על כלבה המשוטטת סמוך לצומת בית קמה שבנגב, במרחק כעשרה קילומטרים מהבסיס, בעלת תיאור דומה מאוד לזה של הכלבה שהבריח הרס"ר מהבסיס.

לאחר בירור, עלה כי מדובר באותה הכלבה - וכי ככל הנראה הרס"ר נטש אותה בשטח הסמוך לצומת, ושב לבסיס בלעדיה. פעילים של "תנו לחיות לחיות" שהזעיקה למקום מירב גל נעים, פעילה לזכויות בעלי חיים, ניסו לאתר את הכלבה - אך לא הצליחו.

הכלבה חזרה את כל הדרך לבסיס על מנת להתאחד עם גוריה

יומיים חלפו, והתברר כי הכלבה שננטשה שבה לבסיס לאחר שצעדה את כל הדרך לבדה, כשהיא תשושה וצמאה, על מנת להתאחד בחזרה עם שלוש הגורות שהמליטה ושנותרו בבסיס. עם שובה לבסיס, היא התמוטטה - והועברה לטיפול העמותה.

"הרס"ר הזה עבר על פקודות צה"ל, אסור ללובש מדים לבוא במגע עם בעל חיים ובטח לא להעביר אותו מתחום אחד לאחר, אם לא מדובר בהעברה לעמותה או הסדר אחר", מבהירה נעים. לדבריה, "הכלבה שוטטה בשטח יומיים בניסיון לחזור לגורות שהמליטה, והוא ניסה שוב לקשור ולהבריח אותה".

שבה מרחק של 10 קילומטרים לבסיס (צילום: תנו לחיות לחיות)
שבה מרחק של 10 קילומטרים לבסיס|צילום: תנו לחיות לחיות



"רק אחרי שהובהר לו מטעם גורם בכיר בבסיס שהוא עובר על החוק, הוא הניח לה - והצלחנו להעביר את הכלבה והגורות לחסותה של עמותה, זאת גם לאחר מאמצים מרובים כיוון שהעמותות מוצפות בכלבים וכבר חוות מחסור בתקציב המיועד לטיפול בהם", היא מספרת.

מאות כלבים משוטטים בבסיסי צה"ל בשנה, ללא טיפול הולם

נעים מדגישה כי בין 500 ל-600 כלבים מגיעים לבסיסי צה"ל ברחבי הארץ מדי שנה - וכי כולם מצויים בסכנה של התעללות וניסיון להבריחם מתחומי הבסיסים. "כלבים מגיעים לבסיסים, למושבים ולשטחים פתוחים כי נוח להם יותר לחיות שם", היא מסבירה. "במקום שבצה"ל יקצו את התקציב שיש להם ונועד למטרת עיקור וסירוס בעלי חיים ויעזבו אותם לנפשם, רק מחכים לרגע שימליטו ויוכלו לגרש אותם". לדבריה, כלבים שעוברים הליך של עיקור וסירוס מחוסנים באותו מעמד מפני כלבת - כך שהם לא מסכנים את החיילים.

"תנו לחיות לחיות", הגוף היחיד שדואג לסירוס ועיקור הכלבים המצויים בבסיסים, הציג בפני הצבא את תכנית "עקר החזר" לצמצום התרבות הכלבים, פרויקט המתבצע בימים אלה כפיילוט בבסיסי הבקעה, במסגרתו העמותה לוכדת את הכלבים המשוטטים בשטח הבסיס וסביבו, מעקרת או מסרסת את הכלבים, מחסנת אותם ומשיבה אותם למקום בו היו.

התאחדה עם הגורים לאחר שננטשה (צילום: תנו לחיות לחיות)
התאחדה עם הגורים לאחר שננטשה|צילום: תנו לחיות לחיות

"הסיפור של הכלבה נגמר טוב, אבל מקרה זה מצביע על התופעה הרחבה והלא מטופלת של ריבי כלבים וגורים בבסיסים", מסרה מנכ"לית "תנו לחיות לחיות", יעל ארקין. "הפתרון של הצבא הוא ללכוד את הכלבים ולהעבירם לכלביות, שם מרביתם יומתו - אבל הפתרון הזה נכשל. בטבע אין ואקום וברגע שיוציאו את הכלבים ממקום שם יש אוכל ומים, כמו בבסיסי צה"ל, אז את מקומם יתפסו כלבים אחרים שיגיעו מבחוץ".

ארקין הביעה תקווה שהצבא ישקיע בתכנית רב שנתית לצמצום ההתרבות באמצעות עיקור וסירוס: "התכנית שהצענו לצבא תביא בשנים ספורות לא רק לצמצום ההתרבות, אלא תיצור אוכלוסייה בריאה של כלבים שאינם מסכנים את החיילים ותצמצם את תופעת הכלבת".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי: "צה"ל רואה חשיבות בטיפול בבעלי חיים בבסיסים ופועל על פי החוק במדינת ישראל. תהליך הטיפול בחיה משוטטת בבסיסי צה"ל חודד לכל הנוגעים בדבר והכלבה הועברה יחד עם גוריה מהבסיס לעמותת תנו לחיות לחיות".