במפעל הפיס עומדים לאבד את הביצה שמטילה ביצי זהב על חשבון האוכלוסיות המוחלשות ביותר: שר האוצר משה כחלון החליט לסגור את מתחמי מכונות ההימורים. בניגוד למשחקי כרטיסי הגירוד והגרלות הלוטו והטוטו, מכונות המזל האלקטרוניות נמצאות בחדרים אחוריים וחשוכים, כאלו שמושכים את המכורים ביותר. במתחמים הללו כלום לא זוהר, אף אחד לא מחייך, אף אחד לא נרגש - גם אם לרגע נדמה שיש זכייה. כך זה נראה מבפנים: השעות הרבות שמבלים המהמרים במשחקים וסכומי הכסף הגדולים שהם מוציאים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בתיעוד מיוחד ממתחמי ה"פיס Place" שעתידים להיסגר ניתן לראות כיצד מהמרים כפייתיים מאיישים את מכונות המזל משעות הבוקר המוקדמות, חלקם מפסידים סכומי כסף עצומים אותם הם לווים מהשוק האפור, וחלקם מבזבזים את קצבאות הביטוח הלאומי שעוברות דרך מכונות המזל היישר לקופת מפעל הפיס.
"בהתחלה כולם זוכים", נשמע אחד מהמהמרים. "אני תמיד בהתחלה זוכה ואחר כך מפסיד". אותו אדם סיפר לנו כי הוא מוציא בכל חודש סכומים שנעים בין 20 ל-30 אלף שקלים, על הימורים במכונות המזל של הפיס.
כך עוקפים המהמרים את ההגבלות של מפעל הפיס
במפעל הפיס ביקשו להגביל את ההימור ולכן כרטיס המשחק האלקטרוני ניתן לטעינה עד לסכום של 50 שקלים: במקומות בהם ביקרנו לא הקפידו על הנוהל, ובאחד המקומות המהמר טען בכל פעם שני כרטיסים בסך כולל של 100 שקלים וכך יצא ונכנס מהחדרון החשוך פעם אחר פעם כדי להביא עוד כסף.
בעיר אחרת ויתרו על הטקס והביאו למהמר כרטיסים בשווי אלף שקלים, חבילה אחת מתוך שלוש באותם שעתיים ששהינו במקום. "אני פורט כאן בערך 30 אלף שקל בחודש" הוא מסביר, "אתה יכול בחודש לתפוס (להרוויח, ע.ע.) פעמיים, שלוש, אולי ארבע פעמים בחודש, בהתחלה כולם זוכים" הוא מסכם
מהמרת קבועה וחסרת מזל שמה את כספה על המשחקים שדרשו הימור פעוט של בין שקל לחמישה שקלים, "ככה אני יכולה לשבת שעות" היא אמרה, "לפחות עד שאני צריכה להוציא את הקטנה מהגן". המהמר שלידה הפסיד מאות שקלים בדקות בודדות וכשאלו נגמרו, יצא מהמתחם להביא כסף נוסף.
בחודש מרס האחרון העלתה בדיקת חדשות 2 Online כי 150 מתחמי "פיס Place" עם מכונות מזל אלקטרוניות פועלים ברחבי הארץ. ניתוח של אתר "מדלן" העלה כי רבות מתחנות ההימורים הללו ממוקמות בחצר האחורית של מדינת ישראל - בערים ובשכונות שמאופיינות במעמד חברתי-כלכלי נמוך.
במפעל הפיס טענו גם אז כי "75% מהמכונות מוצבות ביישובים מבוססים". על אף הטענה הזו, הבדיקה העלתה כי ישנו ריכוז גדול של מכונות מזל באזורים בהן מתגוררות אוכלוסיות מוחלשות בערים השונות.
בישיבה של סיעת "כולנו" התייחס היום שר האוצר משה כחלון לסוגיה והביע שוב את התנגדותו הנחרצת למכונות המזל. "אנחנו לא מוכנים לקבל את העובדה שישראל תאפשר לחלשים ביותר לכלות את כספם בקזינו בחסות המדינה", אמר. "אני לא מקבל את הטענה שבכסף הזה בונים בתי ספר ומבני ציבור, בשביל זה יש ממשלה".
"הכנסות הפיס הכי גבוהות ביום שבו מקבלים קצבאות ואני לא רואה שום סיבה שבבוקר המדינה תעניק קצבאות, ובערב היא תיקח את זה חזרה באמצעות מכונות המזל", הוסיף. "אני מכיר אנשים שאיבדו את עולמם ומכרו את בתיהם בשביל מכונות המזל בגלל ההימורים האלה".
ממפעל הפיס נמסר בתגובה כי "מפעל הפיס היא חברה לתועלת הציבור השייכת לרשויות המוניצפאליות ופועלת על פי הוראות הרגולטור - משרד האוצר. יודגש כי כל רווחי הפיס נחלקים בין הרשויות למדינה וכל החלטה שתתקבל על ידי השלטון המקומי והאוצר תיושם על ידי מפעל הפיס".
לפניות לכתב: AzriA@ch2news.co.il