"אני חייבת את הרכב כדי להתנייד, אף אחד לא מקשיב לי": כשטייקונים נמצאים בפשיטת רגל מנסים להגיע עמם להסדרים, אלא שבמקרה של יפה מלכה משיכון ג' בבאר שבע, המצב שונה. מלכה, בת 58, היא בעלת מאה אחוזי נכות שמתניידת על כיסא גלגלים - מצב שבגללו נאלצה גם להתקין מעלית יקרה במיוחד בביתה. בשל הידרדרות שחלה לאחרונה במצבה הכלכלי, פנתה להליך של פשיטת רגל - שהוביל לכך שחברת "לאומי קארד" עיקלה את המכונית שהיתה ברשותה, כפי שמתיר להם החוק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדבריה, בחברה פעלו באטימות ולא נתנו לה הזדמנות להגיע עמם להסדר שיבטיח את הישארות הרכב אצלה ואת המשך התשלומים אותם היא מתחייבת להמשיך ולהעביר. ב"לאומי קארד", מצדם, לא היו מעוניינים לקחת את הסיכון שהכספים שהלוו בגין המכונית לא יוחזרו - ומימשו את זכותם לעקל את הרכב.
"המכונית הייתה הרגליים שלי" אומרת מלכה, הסובלת ממחלה שלא מאפשרת לה לעמוד על רגליה. ללא מכוניתה, היא תלויה בחסדי אחרים כדי להתנייד. "מאז העיקול של המכונית כמעט שלא יצאתי מהבית, אין לי דרך אחרת להגיע לטיפולים ולסידורים שאני נדרשת לעשות", אומרת מלכה בבכי מביתה שבבאר שבע.
מלכה פנתה באמצעות עורך הדין עדי רוזנשטיין ממשרד רוזנשטיין, עזרא ושות' לבית המשפט המחוזי בבאר שבע כדי לבקש עיכוב הליכים לעיקול המכונית והשבתה לרשותה. בבקשה נטען כי מלכה ביקשה לשלם את התשלומים האחרונים, אך בחברה סירבו לגבות אותם מכיוון שבהלוואה אחרת נותר לה חוב של כ-800 שקלים.
שלשום החליט בית המשפט כי המכונית תישאר בחזקת "לאומי קארד", זאת לאחר שהשופט ציין בהחלטתו כי "החייבת הפרה את הסכם ההלוואה... ולא עמדה בתשלומי העסקאות בכרטיס אשראי, במועדם ובשלמותם, כאשר יתרת חוב הפיגורים עמדה על סך של 822 שקלים, הרכב עוקל על ידי נושים של החייבת".
"אמרו לי שגם לנכים יש חובות. אין להם רחמים"
באחת משיחות הטלפון של מלכה עם עורכת הדין שמייצגת את "לאומי קארד" הסבירה הנציגה "שכשאדם נכנס לפש"ר (פשיטת רגל, ע.ע.) יש לזה דין, אנחנו פועלים על פי החוק. יש עדיין יתרת חוב פתוחה, של 780 שקלים. לא אני מחליטה, אני לא מכירה אותך, התיק שלך הגיע אלינו למשרד כדי שנגיש תביעת חוב. את לא יכולה להגיד ל'לאומי קארד' איך להתנהל, את בפשיטת רגל ויש כאן רכב, זה כל הסיפור."
כשניסתה להסביר את מצבה הקשה ועל הצורך שלה במכונית, השיבה לה עורכת הדין: "יש גם חוק לגבי נכים, את לא יכולה להיות בפשיטת רגל ולהגיד לנושים שלך מה לעשות, גם נכים נכנסים לחובות".
"אין להם טיפה רחמים", אומרת מלכה, "עד עכשיו שילמתי בזמן ואני מתכוונת להמשיך ולשלם עד השקל האחרון. הייתי מצפה שידברו איתי, שינסו להגיע איתי להסדר כלשהו לפני שעיקלו, אבל הם לא היו מוכנים לשמוע. לאורך כל התקופה היה לי את סכום הכסף בחשבון אבל הם סירבו לקחת".
לדברי עו"ד עדי רוזנשטיין, החברה לא הייתה מוכנה לשמוע את פנייתה: "איפה החמלה?", הוא אומר. "אם הם רוצים להגיע להסדר הם יכולים, ברור לי שאם תהיה חריגה מההסכם, הם יוכלו לעקל את המכונית פעם נוספת, אבל הם לא מעוניינים לתת לה את האפשרות לשלם את חובה".
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר אמרה כי מדובר ב"מקרה מזעזע של אטימות. שוב בעלי הממון רומסים את הזכויות של החלשים ביותר, בחוסר התחשבות וחוסר רגישות ונוהגים בהם אך ורק ביד קשה. בכוונתי לבדוק את המקרה של מלכה ולנסות לסייע".
מחברת לאומי קארד נמסר בתגובה לידיעה כי: "בעקבות בקשתה של גברת מלכה להכריז על עצמה כפושטת רגל, פעלה לאומי קארד למימוש הרכב, שמומן על ידה וששועבד לטובתה, הכל בתיאום עם המנהל המיוחד, שמונה כאחראי על כל נכסיה של הגברת מלכה. חובה של גברת מלכה כלפי לאומי קארד עולה על 100 אלף שקלים. לא ניתן להגיע להסדר פרטני עם גברת מלכה מפני שכל נכסיה מרוכזים בידי המנהל המיוחד שמונה ע"י בית המשפט והוא האחראי עליהם. הסוגיה תלויה ועומדת בפני בית המשפט המחוזי בבאר שבע, ולאומי קארד תכבד כל צו שיפוטי שיינתן בעניין ותפעל ברגישות הנדרשת בנסיבות העניין כפי שהיא נוהגת דרך קבע.
עו"ד אייל כהן, המנהל המיוחד בתיק, מסר בתגובה: "אין זה בסמכות של בית המשפט של פשיטת הרגל אלא בתיק ההוצאה לפועל שבו מתנהלים הליכי המימוש. אם חברת 'לאומי קארד' תרצה להגיע להסדר כלשהוא עם החייבת, לרבות להחזיר את רכבה, זו החלטה שלהם ושלהם בלבד".
לפניות לכתב: AzriA@ch2news.co.il