על רקע דרישת הח"כים החרדים לבטל את ההיתרים להפעלת תחבורה ציבורית בשבת, בדקנו איפה פועלים בישראל קווי תחבורה ביום המנוחה, איך עולים על ההסעות האלו, כמה זה עולה, ואיך יודעים מהיכן הן יוצאות ומתי הן חוזרות? המדריך לנוסע בקווים הפועלים בשבת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ארגון "שבוס" מפעיל מספר קווים בימי שישי בערב, שנועדו לשרת בעיקר את הבליינים הצעירים - אבל לא רק. הארגון מפעיל קו בין מעלה אדומים לירושלים הפעיל בין השעות 20:00 ל-04:00 לפנות בוקר בכל יום שישי וקו מצור הדסה לירושלים שיוצא ב-22:00 וחוזר ב-03:00 לפנות בוקר. בנוסף קיים קו שמגיע מראש העין דרך רמת השרון ועד תל אביב שיוצא בשעה 22:00 בימי שישי בערב - ועושה את דרכו חזרה בשעה 02:30.
בשבת בבוקר מפעיל הארגון קו אוטובוס ממעלה אדומים שמגיע לירושלים ולתל אביב ויוצא בשעה 10:00 ממעלה אדומים ו-10:30 ממרכז העיר ירושלים. ב-16:30 עושה הקו את דרכו חזרה מחוף פרישמן בתל אביב. החל מסוף השבוע הקרוב יופעל קו חדש שייצא מהסינמה סיטי בראשון לציון בשבת בבוקר, ימשיך לחולון - ומשם לתל אביב. את המסלול חזרה יעשה אחר הצהריים.
את המידע על המיקומים המדויקים מהם יוצאים האוטובוסים ניתן למצוא בעמוד הפייסבוק ובאתר האינטרנט של "שבוס", שם עדיף להירשם מראש לנסיעה בקווים הבינעירוניים. את נקודות האיסוף השונות בכל עיר ניתן לראות במפה באתר הארגון, על ידי לחיצה על העיר הרלוונטית. נסיעה בקו שבין ראש העין לתל אביב, הלוך וחזור, עולה 20 שקלים ונסיעה בקו שבין ירושלים לתל אביב, הלוך וחזור, מחירה 25 שקלים. מחיר הנסיעות ביתר המסלולים זהה למחיר נסיעה באוטובוס: 5.90 שקלים.
גם ארגון "נוע תנוע" מפעיל מספר קווים בשבתות: קו 63 העובר ברמת גן, גבעתיים ותל אביב וקו 18 העובר בבת ים, יפו ותל אביב. עלות הנסיעה בשניהם - 9 שקלים, לפחות בשלב זה, לצורך המשך מימון הפרויקט. התשלום על הנסיעה מתבצע באפליקציה העונה לשם HopOn - ואת הוראות ההתקנה ואופני התשלום ניתן למצוא תחת "שאלות נפוצות" באתר "נוע תנוע".
קו נוסף שמפעיל הארגון הוא קו 61 בין רמת גן לתל אביב וקו נוסף שיוצא מבאר שבע לחוף הים באשקלון. כלל הקווים של הארגון פעילים במהלך יום שבת - משעות הבוקר ועד הערב. מידע מדויק על מסלולי הקווים, זמני היציאה ותחנות האיסוף נמצא בעמוד הפייסבוק ובאתר האינטרנט של "נוע תנוע".
בחולון מפעילה העירייה בלילות שישי בחודשי הקיץ קו ללא עלות, קו 489, המגיע מחולון לתל אביב ובחזרה. השנה יפעל הקו מיום שישי הקרוב, 30 ביוני, ועד 25 באוגוסט. הקו ייצא מחולון בין השעות 23:00-01:00 ויעצור במקומות הבילוי בעיר ובתל אביב. בחזרה יפעל הקו מהשעה 01:00 ועד לשעה 04:00, בכל כחצי שעה.
גם ברעננה קיים בשנים האחרונות שירות הסעות בימי שישי בערב שמפעילה העירייה - ומסיע את בני הנוער למקומות הבילוי השונים בעיר. ניתן להתעדכן על פעילות הקו והתחנות השונות באתר עיריית רעננה ובפייסבוק של העירייה. השירות פעיל בעיקר בתקופת הקיץ - והוא פועל ללא עלות.
בהרצליה מפעילה העירייה שאטלים ללא תשלום בשבתות שנוסעים מרחבי העיר לחוף הים. האוטובוסים יוצאים בכל חצי שעה מדי שבת בין השעות 08:00 ל-16:00. בכל שעה עגולה יוצא מיניבוס מונגש, לטובת אנשים עם מוגבלות. פרטים על מסלול הקו ניתן למצוא באתר העירייה.
תחבורה ציבורית בשבתות בערים
מלבד מערך הקווים שמפעילים הארגונים הפרטיים ומועצות מקומיות שונות, ישנם קווי אוטובוס של החברות הגדולות שפעילים בכל זאת מדי שבת - אולם בתדירות נמוכה מהרגיל ובמספר מקומות מועט בארץ: בחיפה, שהיא עיר מעורבת בה מתגוררים גם יהודים וגם ערבים, פועלים קווים שונים של "אגד" בשבתות, רובם הגדול יוצאים מהתחנה המרכזית, עוברים בשכונות הדר ונווה שאנן ושבים אליה. קו אחד מגיע גם לעיר נשר הסמוכה.
בימי שישי, התחבורה הציבורית בחיפה מפסיקה כשעה לפני כניסת השבת ומתחילה מחדש באזור 21:30-22:00 עד השעות 04:00-05:00 לפנות בוקר, ומתחילה מחדש בשעה 09:30 בשבת. התחבורה הציבורית בשבת בעיר עובדת במתכונת מצומצמת ובקיץ יש תגבור של תחבורה ציבורית לאזור הים מאזורים מרכזיים בשכונות השונות. המטרונית בחיפה שעוברת בכל החלק התחתון של ההר, נוסעת 24/7 כולל שישי ושבת. את הפירוט המלא של הקווים הפעילים בחיפה בשבת ניתן למצוא באתר "אגד".
גם באילת קיימת תחבורה ציבורית בשבת במתכונת שונה ומצומצת הרבה יותר, בעיקר לצרכי תיירות: שורה של קווים הינם בעלי רשיון להגיע לעיר אחרי כניסת השבת ולצאת ממנה בשבת אחר הצהריים, לפני צאת השבת. קו 15 פועל במהלך השבת בין אילת למעבר טאבה. תחבורה בשבת יש גם בנצרת, נצרת עילית וסביבותיה ואום אל פאחם, ופעילות כלשהי של שירות תחבורה ציבורית מתקיימת ברוב היישובים הלא-יהודיים בגליל.
מאות קווים בשבת פעילים בישראל: העתיד מבשר על קווים נוספים?
קווים של חברות האוטובוס הגדולות לא פעילים בשבת (מלבד קווים מיוחדים של "אגד" בחיפה שצוינו מעלה), אולם ישנם קווים בודדים של חברת "דן" שבאופן מעשי יוצאים לדרכם לפני צאת השבת - מה שקורה בתקופת הקיץ, בה השבת יוצאת מאוחר. קו אחד כזה למשל הוא קו 18 של דן שיוצא מבת ים לתל אביב, ומתחיל את פעילותו בשבתות בשעה 18:25 - זאת למרות שהשבת יוצאת רק כשעתיים לאחר מכן. בהקשר זה, מדגישים ב"דן" כי החברה "פועלת בהתאם לרישיונות קווים של משרד התחבורה".
נכון לחודש ינואר 2016, קיימים בישראל 376 קווי אוטובוס הפעילים ביום המנוחה - באישור משרד התחבורה. "ישנה הסכמה ציבורית רחבה של למעלה מ-70% מהציבור כי יש צורך בהפעלת תחבורה ציבורית במתכונת מצומצמת בערים בעלות רוב חילוני", מוסר אייל אקרמן, רכז השטח וההכשרות של תנועת 'ישראל חופשית', "התמיכה עקבית, והשיעור הזה בסקרים אפילו עולה מדי שנה".
"לא פלא שפורחות בשנתיים האחרונות עשרות יוזמות פרטיות של תחבורה ציבורית בשבת, שמנסות למלא את הואקום המערכתי החמור שקיים פה, בהיעדר אספקת שירותים בסיסיים לאזרחים", הוא מוסיף. "תחבורה ציבורית בסוף שבוע היא הדבר הכי הגיוני בעולם. בכל מדינות המערב הוא מתקיים. וזה חייב לקרות גם אצלנו - בערים בהם רוב הציבור מעונין בכך ותוך התחשבות בכלל הציבור".
חוץ מאוטובוסים, קיים גם מערך של מוניות שירות באזורים שונים בארץ הפועל בסופי שבוע ברישיון משרד התחבורה. את הרשימה המלאה של קווי מוניות השירות הפעילים ניתן למצוא באתר משרד התחבורה.
לפניות לכתב: morl@ch2news.tv