58 מבקשי מקלט מאריתריאה ומסודן שוחררו אתמול (רביעי) ממתקן הכליאה סהרונים, אחרי שרואנדה חזרה בה מהסכמתה לקלוט אותם. מי ששוחרר הם מי שלפני מספר חודשים הוצעה להם האפשרות להיכנס לכלא או להגר מרצון תמורת מענק לרואנדה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מאחר שההסכם עם רואנדה קרס המדינה הסכימה לשחרר אותם. "כשיצאנו אמרו לנו לא לעבוד בתל אביב", סיפר אחד ממבקשי המקלט ששוחררו. "בינתיים אין לי כלום, נראה מחר במה אעבוד. לא יודע מה אעשה".
כרגע בסהרונים נשארו מבקשי מקלט שהוצעה להם האפשרות להגר גם לאוגנדה, אך גם היא הודיעה אתמול שהיא חוזרת בה מהסיכום עם ישראל, ולכן שליח מיוחד של ראש הממשלה יצא לשם כדי לעגן אותו ולהביא ראיות שמדובר במדינה בטוחה.
בינתיים ביקשה המדינה להשאיר את יתר כלואי סהרונים מאחורי סורג ובריח. "השליח המיוחד אכן יצא אתמול בבוקר למדינה השלישית לעריכת הבירור הדרוש", נכתב בתשובת המדינה. "ישנה הסתברות גבוהה להתקיימות התנאים להרחקתם, אולם דרוש פרק זמן קצר נוסף לבירורים".
בגזרה המדינית המאמצים של ראש הממשלה לתקוף את הקרן החדשה לישראל ולהאשים אותה בכישלון המגעים עם רואנדה סופגים מכה: סגן שרת החוץ של המדינה האפריקנית צייץ הלילה: "רואנדה כלל לא מכירה את הקרן החדשה. ההנחה שארגון כלשהו יכול להשפיע על המדיניות שלנו מפתיעה".
"בתור אזרח ישראלי אני קודם כל מרגיש מבוכה", אומר היום מנכ"ל הקרן החדשה מיקי גיצין. "אנחנו לא היינו צריכים את הציוץ של סגן שרת החוץ הרואנדי כדי לדעת שראש הממשלה משקר. אבל עכשיו זה ברור לכולם".
על פי ההנחיות שקיבלו משוחררי סהרונים, אסור להם להיכנס לתל אביב, נתניה, בני ברק ועוד חמש ערים שבהן ריכוז המהגרים האפריקנים הוא גבוה במיוחד. אבל יהיה קשה לאכוף את זה, ורבים ממבקשי המקלט שבים למקום היחיד שהם מכירים – לדרום תל אביב. כך הם מצטרפים לאלפים שנמצאים שם, שעדיין ממשיכים להמתין להחלטת המדינה מה יעלה בגורלם.