מה אתם יכולים לעשות בזמן נהיגה - ומה לא: אתם עולים על הכביש מדי יום, מתניעים את הרכב ונוסעים למחוז חפצכם, אלא שייתכן שתיתקלו בדרך בשוטר שיקנוס אתכם עקב עבירה שביצעתם בזמן הנהיגה. אבל האם אתם באמת יודעים מה מותר לעשות בזמן שאתם נוהגים ברכב וחשוב מכך: מה אסור לעשות? החוק קובע בפירוש מה אסור ומה מותר - אלא שמתברר שיש גם מקום לפרשנות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"העיקרון המרכזי שלפיו נקבע אם נהג עבר עבירה הוא אם הופרה חובת הזהירות הכללית", מדגיש עו"ד אהוד מלמה, מומחה בדיני תעבורה. "אם ביצעתם פעולה שבעיני השוטר שהבחין בכם גרמה לכך שנהגתם באופן לא זהיר - אתם צפויים לעונש". עם זאת, למרות שהחוק הוא חד-משמעי, יש פעולות לא מעטות שאף נהג עד היום לא הורשע בחוסר זהירות בגלל שביצע אותן.

תקנה 28 א' בתקנות התעבורה היא למעשה "אשמה" מרכזית בכך שכמעט כל הפעולות שאתם מבצעים ברכב בזמן נהיגה, הן למעשה עבירות - כאלה שעלול להיות להן מחיר: על פי התקנה הזו, "נוהג רכב חייב להחזיק בידיו את ההגה או הכידון כל עוד הרכב בתנועה". משמע, שכל עוד נהג לא אוחז בהגה בשתי ידיים (אלא אם כן הסרת יד אחת מן ההגה נועדה לצורך תפעול הרכב), הוא עבר עבירה.

כתוצאה מכך - נוצר מצב לפיו פעולות כמו אכילה, שתייה ואחיזת בקבוק, פחית או כוס ביד (כן, גם כוס קפה שאולי נועדה לגרום לכם להתעורר) - פעולות שמצריכות הסרת יד אחת מן ההגה בזמן הנהיגה - הן למעשה עבירות. אם "נשתעשע" ונשתה משקה ברכב באמצעות קש ארוך במיוחד - מה שלא מצריך את הסרת שתי הידיים מההגה - פעולת השתייה "הופכת לחוקית". עם זאת, לא בטוח כלל שקיים מקרה בו הורשעו נהג או נהגת בחוסר זהירות כי שתו או אכלו במהלך הנסיעה.

ולא רק אכילה ושתייה עלולות "לסבך" אתכם: גם לחיצה על הכפתורים ברדיו וייתכן שגם עישון תוך כדי נהיגה (למרות שככל הנראה אין מקרים בהם נהג הואשם שעבר עבירה לאחר שעישן). כל פעולה שמצריכה הורדת יד אחת מההגה היא מסוכנת - וגם פעולות שנראה שאולי תמוה לעשות במהלך נהיגה אבל שנשים וגברים לא מעטים עושים בזמן שהם על הכביש: איפור, גילוח ואפילו קריאה!

הסתכלתם על הטלפון גם כשהוא על מתקן מיוחד? זו עבירה

ולא רק פעולות שמצריכות הסרת יד אחת מההגה הן עבירות - גם פעולות שגורמות לכם לא להסתכל על הכביש - גם אם לפרק זמן קצר במיוחד - כמו שליחת הודעות בטלפון הנייד, הפניית מבט אליו תוך כדי נסיעה ואפילו הפניית מבט למכשיר כשהוא מותקן על מעמד ייעודי ברכב (למשל, אם הסתכלתם לרגע על המפה בווייז). גם הטייה פשוטה של הראש מטה, ללא מעורבות של מכשיר כלשהו, היא עבירה.

וכן, גם לאחוז סתם כך במכשיר תוך כדי נסיעה ללא שימוש בו זה לא חוקי. רק השבוע פסק בית המשפט העליון בדיוק במקרה כזה, בו נהג אחז במכשיר סלולרי במהלך נהיגה בלי לעשות בו שימוש - וקבע כי מדובר בעבירה.

מסיח דעת מרכזי. הטלפון הנייד (צילום: חדשות 2)
מסיח דעת מרכזי. הטלפון הנייד|צילום: חדשות 2



שימוש באוזניות במהלך נהיגה אינו חוקי אף הוא: "לא ינהג אדם רכב ולא יילך עובר דרך בכביש כשלאוזניו צמודות אוזניות המחוברות למכשיר להשמעת צלילים או קולות, למעט אוזניות המחוברות למכשיר שמיעה רפואי", קובעת תקנה 169 בתקנות התעבורה.

ומה עם נהיגה עם אוזנייה אחת בלבד באוזן? זוהי פעולה שלא נחשבת חוקית או לא חוקית באופן רשמי, זאת עקב כך שהמחוקק לא נתן לכך ביטוי ברור בחוק - מה שהוביל לכך שבית המשפט העליון קיבל את ערעורה של אישה שהורשעה ב-1999 בעבירה של נהיגה בזמן שאוזנייה אחת בלבד מחוברת לאוזנה.

עצרתם ברמזור? האיסורים עוד בתוקף (צילום: irstone, 123RF)
עצרתם ברמזור? האיסורים עוד בתוקף|צילום: irstone, 123RF



ויש גם את עניין הרמזור האדום: אתם לא יכולים לבצע אף אחת מהפעולות שנחשבות ללא חוקיות בזמן נהיגה כשאתם עוצרים ברמזור אדום והרכב עומד. הסיבה היא שגם כשאתם עומדים ברמזור ולא נוסעים - אתם עדיין מצויים במהלכה של נסיעה - ולכן ביצוע הפעולות האסורות גם בעמידה ברמזור היא עבירה.

המסקנה המתבקשת: כשנוהגים - פשוט נוהגים. אוחזים בהגה בשתי ידיים, מסתכלים על הדרך ולא מורידים מבט ממנה - ומגיעים למחוז חפצכם בשלום וללא דוחות.