קלפים מנצחים. רמיקוב וטאקי (צילום: חדשות)
קלפים מנצחים. רמיקוב וטאקי|צילום: חדשות

שם המשחק - ישראל: יום העצמאות הוא סיבה מצוינת לחגוג את כל מה שישראלי ולהתגאות בפיתוחים ובהמצאות הישראליות שכבשו את העולם בהם דיסק און קי, טפטפות, עגבניות שרי, דודי שמש, וייז, מערכת כיפת ברזל ועוד ועוד. אלא שהרבה לפני פיתוחי ההיי-טק, החקלאות וכלי המלחמה, היצירתיות הישראלית הייתה זו שכבשה את העולם: משחקים שילדים ומבוגרים רבים בעולם מכירים ומשחקים בהם מדי יום - הם בעצם ישראלים. אולי גם אתם לא ידעתם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

רמיקוב

אין מי שלא מכיר את המשחק עם האבנים הלבנות, המספרים ופרצוף הג'וקר בשחור, כחול, כתום ואדום: רמיקוב. המשחק הזה נחשב עד היום לאחד המשחקים הפופולריים בעולם ובישראל - ולא סתם. הוא הומצא כאן אצלנו.

את המשחק בגרסת האבנים (פיתוח של משחק הקלפים "רמי") המציא אפרים הרצנו, עולה חדש מרומניה, זמן קצר לאחר הקמת המדינה. הוא החליט להחליף את קלפי המשחק המסורתיים של משחק הרמי ויצר בגינת ביתו קלפים מעץ. בתחילת הדרך, הופץ המשחק מדלת לדלת, בין חברים - ובהמשך הגיע גם לחנויות קטנות.

רמיקוב (צילום: 123RF, חדשות)
רמיקוב|צילום: 123RF, חדשות



הפריצה הגדולה שלו לשוק התרחשה ב-1977, אז הופץ בארה"ב, הפך לרמי האבנים המוכר - ולאחד ממשחקי הקופסה הנמכרים אי פעם. מאמריקה הוא הופץ לחלקים נוספים בעולם ועד מהרה הפך לסיפור הצלחה עולמי.

כיום, המשחק, שמטרתו להשלים כמה שיותר סדרות, נפוץ ב-52 מדינות ומעוטר בשלל פרסים בינלאומיים. בדרום קוריאה, שם המשחק הוא להיט ענק, אפילו קיימת חנות קונספט ראשונה של רמיקוב שכוללת גם מוזיאון קטן. עד היום פועל בעיר ערד המפעל שמייצר את המשחק, שמנהלים ילדיו של אפרים. בכל 3.5 שניות מיוצרת במפעל קופסת משחק חדשה של רמיקוב.

טאקי

משחק נוסף שכולכם מכירים ושמקורו הוא בארץ הקודש הוא טאקי. את משחק הקלפים הצבעוני והממכר הזה, שגרם ללא מעט ויכוחים בהרבה בתים, פיתח חיים שפיר, שברזומה שלו ייצור של עשרות משחקים שנמכרו בעשרות מדינות ברחבי העולם.

המשחק הופץ לראשונה ב-1983 וזכה להצלחה מיידית בישראל ובמדינות נוספות. עם השנים, שפיר עדכן את החוקים והוסיף קלפים מיוחדים שהגבירו את העניין והמתח כמו "3 פלוס" ו"שובר 3" - אך המטרה נותרה אותה מטרה: להיפטר ראשון מכל הקלפים שביד.

אלא שחלק מהקלפים עוררו מחלוקת רבה בקרב שחקנים לא מעטים והוצאו בהמשך מהמשחק כמו "הקלף המשוגע" - קלף ששימוש בו גרם לכך שכל משתתף החליף את הקלפים שלו עם השחקן שלידו.

ולמה המשחק הזה נקרא בכלל "טאקי"? פירוש השם "טאקי" ביפנית הוא "מפל מים" והקלף עליו כתוב "טאקי" מאפשר למעשה לשחקן "לשפוך" עליו את כל הקלפים מאותו צבע. מי שעיצב את קלפי הטאקי הוא ארי רון - המאייר של ספר הילדים הנודע "איה פלוטו".

מי שבבית שלו עדיין מתנהל ויכוח עז בשאלה אילו צבעים מותר לשים בטאקי פתוח ומה בדיוק עושה קלף ה"מלך" - באתר הרשמי של המפתח, חיים שפיר, מצויות ההוראות הרשמיות של המשחק - עם הסבר מדויק לכוח של כל קלף.

טאקי (צילום: חדשות)
טאקי|צילום: חדשות



חידאתו

משחק נוסף שנפוץ בעיקר בעיתונים, לצד הסודוקו המוכר, הוא חידאתו - וגם במקרה הזה מדובר במשחק כחול-לבן. המתמטיקאי הישראלי ד"ר גיורא בנדק הוא זה שהמציא את לוח המשבצות הזה בו משובצים מספרים שונים.

כמו בסודוקו, גם לחידאתו יש פתרון אחד ויחיד. על לוח החידאתו מופיעים סימנים שבאמצעותם ניתן להתחיל לפתור את החידה: שני המספרים שמסומנים בעיגול הם הקטן והגדול ביותר שיופיעו על הלוח - כשהמספרים הנוספים שמופיעים הם למעשה תחילת הפתרון.

מטרת המשחק: למלא את המספרים החסרים - כך שתיווצר שרשרת של מספרים עוקבים. שני מספרים בלוח הם מספרים סמוכים בשרשרת כשהם נמצאים על הלוח זה לצד זה, אנכית, אופקית או באלכסון.

קחו, נסו: חידאתו (צילום: אתר hidato.co.il, חדשות)
קחו, נסו: חידאתו|צילום: אתר hidato.co.il, חדשות