שבוע בדיוק לפני ראש השנה, וחיילים בצה"ל מתלוננים על מצוקות כלכליות קשות. כפי שנחשף לראשונה בחדשות 2 Online, חתמו אתמול (רביעי) עשרות לוחמים על מכתב כואב שנשלח לצמרת המדינה ובו הם מתלוננים על קשיים כלכליים. מאחורי הקבוצה הזאת יש כנראה עוד חיילים רבים שעומדים מול מחסור במזון ועיקולים של חשבונות בנק.
בעקבות זאת, דיווחו ארגוני סיוע שונים על עלייה בבקשות לעזרה ממשרתי חובה במצוקה ובני משפחותיהם. עם זאת, ציינו בארגונים כי מדובר בעלייה בשיעור זהה לאוכלוסייה הכללית ותולים זאת במצב הכלכלי הכללי. בתוך כך, מכתב שנשלח להורים לילדי בית ספר בשרון מפרט פנייה לעזרה במצרכי מזון לחיילים נזקקים באחת מיחידות צה"ל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בנוסף, על רקע תקציב הביטחון המנופח, מתברר כי ארגוני סיוע שונים תורמים סכומי כסף גדולים לחיילי צה"ל. הקרן לידידות, למשל, תתרום לחיילים 2.5 מיליון שקלים בתקופת החגים בצורת תלושים. זאת בנוסף ל-7.5 מיליון שקלים שנתרמו בשאר השנה.
בנוגע לסיוע לחיילים נזקקים ובודדים, פועלת הקרן לסייע בחגים ולאורך כל השנה לכ-8,500 חיילים בודדים וזכאי סיוע כלכלי באמצעות כרטיסים לרכישת ביגוד ומזון בחנוכה, פסח וראש השנה. יחד עם זאת, נתרמים שני מיליון דולר לטובת סיוע לחיילים בחגים. קרן נוספת היא דיגניטי, שתורמת בכל שנה 750 אלף דולר לפרויקט המסייע לחיילים ממשפחות נזקקות באמצעות תווי מג"ד, סיוע ברכישת מוצרים בסיסיים למשפחות, סיוע כלכלי ועוד.
הקרן לידידות אימצה השנה 41 גדודים לוחמים במסגרת פרויקט אמץ לוחם של האגודה למען החייל. לכל יחידה נתרמים 100 אלף שקלים בשנה למשך שלוש שנים. הכסף משמש את היחידה לימי כיף, סיוע לחיילים בודדים ונזקקים, רכישת ציוד ועוד. כיום מאמצת הקרן בפועל 20 גדודים לוחמים לאחר שבעקבות מבצע צוק איתן אומצו כ-20 גדודים נוספים. הסיוע הזה מגיע יחד עם מלגות "אימפקט" שתורמת הקרן בסך של מיליון דולר בכל שנה לטובת לימודים אקדמיים ל-250 חיילים וחיילות משוחררים מהמערך הלוחם וניתנות לחיילים בוגרי שירות קרבי מרקע סוציו-אקונומי נמוך.
מנכ"ל "לתת": "אי אפשר להשלים עם מצב שחייל יחזור הביתה ולא יהיה לו מה לאכול"
בתגובה על מכתב "החיילים העניים", פנה מנכ"ל ארגון "לתת", ערן וינטרוב, לראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל. "אי אפשר להשלים עם מצב שבו חייל שמוכן למסור את נפשו למען המדינה, יחזור הביתה ולא יהיה לו מה לאכול", כתב וינטרוב בפנייתו. "לא ניתן לקבל גם מצב שבו ניצול שואה ששרד את התופת והיה חלק מבניין הארץ, יהיה רעב שוב ויסיים את חייו ללא כבוד בסיסי".
"חייבים לשנות את המציאות הזו באמצעות שינוי סדרי העדיפויות והתוויית מדיניות פרו-חברתית", טען וינטרוב. "לפני שלושה חודשים פורסמו מסקנות ועדת אלאלוף למלחמה בעוני שהעלו את הצורך לגבש תכנית ממשלתית רב שנתית לצמצום העוני, והנה היום השיח הפוליטי מצטמצם לקרב בין תקציב הביטחון למע"מ אפס, בעוד שאנחנו לא שומעים מילה על תקציב לטיפול בעוני".
יו"ר האופוזיציה: "המכתב - מסמך מסמר שיער על פערים חברתיים"
יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג אמר אמש כי "לא מדובר בתופעה חדשה, אני באופן אישי טיפלתי לאורך השנים כשר רווחה וכח"כ בחיילים שנכלאו בשל רעב ומצוקה כלכלית, עיקולים ומחסור בהכנסה בסיסית קיומית. אני בטוח שאני לא היחיד. כפי שנחשף בחדשות ערוץ 2, עכשיו נחשפת התופעה במלוא חומרתה, ואולי סוף סוף תזכה לטיפול המערכתי הראוי.
"'מכתב החיילים העניים' הוא לא עוד מכתב הקורא לעזרה כלכלית, הוא מסמך מסמר שיער על פערים חברתיים. פערים שמכרסמים כל חלקה טובה בחברה הישראלית, שמבליטים את ההבדלים בין אלה שיש להם לאלה שאין להם, שהופכים את החיים כאן למלחמת הישרדות יומיומית".
מכתב החיילים: "מעולם לא חשבנו שנתקשר לארגוני סיוע"
במכתב שהגיע לידי חדשות 2 Online מתארים החיילים, שנאלצים לעבוד בזמנם החופשי על מנת לשלם חובות או לסייע להוריהם, כי מצבם החמיר עוד יותר בקיץ האחרון - וזאת מכיוון שבמהלך מבצע "שובו אחים" ו"צוק איתן" לא יצאו לבתיהם במשך תקופה ארוכה ולא יכלו לעבוד.
החיילים מספרים במכתבם כי בחרו בתפקידי לחימה כחלק מתחושה של שליחות ומחויבות, אך כבר בימים הראשונים נדהמו לגלות שעליהם לרכוש מכספם ציוד רב לצורך התפקיד. "מעולם לא חשבנו שנגיע למצב שאנו מתקשרים לכל מיני ארגוני סיוע להתחנן לעזרה. הגיע ראש השנה ואנו מתביישים לומר שממש אין לנו מה לאכול", הם כותבים.
"כשאנו חוזרים הביתה גם המפקדים מנסים לעזור, וחלקם אפילו מוציאים מכיסם, אבל כל מה שהם עושים לא יעזור כי בצבא אין באמת מענה לצרכים שלנו", מציינים החיילים במכתב. "ישנם רבים שפשוט לא עמדו בלחץ וערקו כדי להביא לחם ולהם מצפה עונש בכלא".
מצה"ל נמסר בתגובה כי ''צה''ל רואה בטיפול בפרט חשיבות מן המעלה הראשונה. כל בעיה פרטנית של חיילי צה''ל מטופלת ותטופל על ידי גורמי הפרט ביחידות שלהם. צה''ל מעניק מגוון רחב של פתרונות סיוע כלכלי הכוללים בין השאר מאות שקלים הניתנים כשי לחג לחיילים הזכאים, עשרות אלפי שקלים המועברים למפקדים למתן סיוע לחיילים לוחמים ומענקים של עד 3,000 שקלים לחיילים קרביים הזקוקים לסיוע כלכלי. במידה ויפנו החיילים המדוברים למפקדים או לסגלי הת''ש המקרים ייבדקו ויטופלו בהתאם לצרכיהם. צה''ל פועל להעלאת דמי הקיום לחיילי החובה החל משנת 2015, והדבר מחייב תקציב וחקיקה מתאימה''.