בעלי עסקים רבים בישראל סופגים קנסות עקב פתיחת בתי העסק שלהם בשבתות, אלא שיש גם כאלה שנענשים דווקא על סגירת החנויות שלהם ביום השבתון: בעלי סניף של רשת המזון "הנרי'ס" בשרונה מרקט בתל אביב טוענים היום (רביעי) כי נקנסו על ידי ההנהלה - לאחר שבחרו לסגור את החנות בשבת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדברי הבעלים והמייסד של רשת המזון, רמי בר לב, הוטל על הסניף קנס של 3,500 שקלים לאחר שהוחלט לסגור אותו בשבתות. בר לב טוען כי חתם על חוזה בו מופיע סעיף המורה לו לעבוד גם בשבת, אלא שהזכיין שומר השבת ביקש ממנו שלא לעבוד ביום המנוחה.
"לפני כחודש פתחנו את הסניף", סיפר בר לב לחדשות 2 Online. "כשהייתי בשלב של חתימת חוזה, ציינתי שיש לי עסקים כשרים. אמרתי שייתכן שנזדקק לכשרות ואמרו לי שבמעלה הדרך נסדר את זה אבל החזון הוא שהמקום יעבוד בשבת".
עופר לייפרמן (42), זכיין הסניף לא מוכן לעבוד בשבת. "אני לא איש דתי ולא אדם של הרמת מאבקים לאומיים על השבת. כל מה שאני מבקש זה לא לעבוד בשבת, יש חוק במדינה והוא מעל כל חוזה", אמר לחדשות 2 Online.
"אני לא עובד בשבת נקודה גם אם ירד אש וגופרית וכדורי ברד עם להבות מהשמיים או גשם של דולרים. אני לא רוצה שנגיע לסגירה, עבדנו על זה הרבה חודשים", הוסיף.
"הובטח לבעלים בעל פה שזאת לא תהיה בעיה, אני בתמימותי סמכתי על הדברים שנאמרו לרמי, אנחנו אנשי מילה יותר מאנשי הכתוב, והלכתי עם זה. הקמנו את העסק והשקענו עשרות אלפי שקלים. פתאום הסתבר שכן יש בעיה - אנחנו חוטפים מיילים, איומים ושיחות קשות, מכתבים מעורכי דין על הפרות יסודיות של החוזה וגם קנס על אי עמידה בשעות פתיחה"
"למה מישהו שבוחר לנוח בשבת צריך להיענש?"
בעל הרשת פנה להנהלת השוק, שם התברר לו שיש מספר עסקים שהוחרגו מאותו 'חזון' לפתוח בשבת: "העסקים שהוחרגו מלכתחילה, קיבלו את האישור לא לפתוח בשבת. אחרי שזה נודע לי אמרתי 'למה לא החרגתם גם אותי, אמרתי לכם שאני עשוי להיות כשר'".
הוא מציין כי זמן קצר לאחר השיחה הוא קיבל מכתב מעורך דין על הפרת חוזה שבו גם הודעה על קנס של 3,500 שקלים להנהלה. "אנחנו ממשיכים לא לעבוד שם בשבת, בינתיים זה הקנס היחיד שקיבלנו", הוא אומר ומדגיש: "לי באופן אישי אין בעיה שהעסק יעבוד בשבת אבל הגיע זכיין שומר שבת. לא תיארתי לעצמי שזה יגיע לסיטואציה הזאת".
לקוחה במקום ששמעה על הסיפור, נדהמה לגלות שהבעלים שוקל לסגור את המקום בחודש הבא עקב המדיניות השנויה במחלוקת: "בגרון חנוק הוא אמר שהוא שוקל לסגור את המקום, אני נותרתי עם פה פעור. האם צריך להעניש אדם כיוון שבחר לנוח ביום המנוחה של העם שלו, של הדת שלו? לפגוע לו בפרנסה ולהילחם מלחמת התשה רק מכיוון שבחר לכבד את השבת? זה מעשה שפל, לא מוסרי וכואב לי באופן אישי שפרנסתו של אדם נלקחת ממנו ולא בצדק".
שר החקלאות אורי אריאל העביר מכתב לשר הכלכלה אריה דרעי בעקבות הקנס, בו הוא דרש טיפול מיידי בסוגייה. "מדינת ישראל הוגדרה במגילת העצמאות כמדינה יהודית ודמוקרטית ומשמעותה של הצהרה זו הינה כיבוד ערכי היהדות כשברור ששמירת השבת הוא אחד מיסודותיה", הבהיר.
"לא יעלה על הדעת כי מציאות זו של כפייה וענישה תמשיך להתקיים", הוסיף אריאל. "אבקש לפעול מיידית כדי לקבוע כי כל חוזה ובו תנאי הדורש כפיית עבודה בשבת שלא למטרות חירום הינו תנאי מפלה הבטל מעיקרו".
מיקי גיצין, חבר מועצת העיר תל אביב יפו ומנכ"ל "ישראל חופשית" מסר בתגובה כי יפנה לגינדי החזקות יחד עם חברי הסיעות השונות במועצה בבקשה לביטול "הדבר המגונה", לדבריו. "לא יעלה על הדעת שיכפו אפילו על אדם אחד לעבוד ביום המנוחה בניגוד לרצונו. הדבר אינו הוגן, לא מבחינת עקרונות חופש הדת ולא מבחינת עקרונות חופש העיסוק", הוסיף.
משרונה מרקט נמסר בתגובה: "אנו מכבדים כל בית עסק שבוחר לשמור על השבת. עם זאת, המתחם הוקם מתוך חזון להוות מוקד בילוי והסעדה ייחודי, ששעריו פתוחים שבעה ימים בשבוע לנוחות והנאת הציבור - על כל גווניו. כדי להבטיח זאת לעשרות אלפי המבקרים במתחם נקבעו במסגרת החוזים שנחתמו עם בעלי העסקים גם שעות הפתיחה וימי הפעילות. יצוין, כי מרקם העסקים במתחם נבחר בקפידה תוך יצירת איזון עדין בין עסקים כשרים שאינם פועלים בשבת ובין עסקים שפועלים בשבת.
הנהלת רשת הנרי׳ס, אשר למיטב ידיעתנו מפעילה סניפים אחרים בשבת, התחייבה מראש ומרצונה החופשי לפתוח את שעריה בשבת גם בסניף אשר בשרונה מרקט. מכאן, שהתנהלותה מהווה הפרה יסודית של החוזה וניהול משא ומתן בחוסר תום לב".
לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv