"הדיירים איפלו הכינו לו ציורים". ההוסטל|צילום: אתר ארגון אלאור

מזה כשנה פועל במושב ינוב שבשרון הוסטל לצעירים אוטיסטים מטעם ארגון "אלאור". במשך תקופה ארוכה נאלצים דיירי הבית, לטענת בעלי המקום, להתמודד עם שכן המתנכל להם ומנסה בכל כוחו לפנותם. הורי הצעירים המתגוררים בבית מספרים על מסכת הטרדות, צעקות וקללות, שהגיעה השבוע לשיא, כשהשכן החריף את מאבקו והוא מפעיל צופרים על מנת להפחיד את הדיירים, ואף התקין מצלמות על גג ביתו על מנת לצלם את החיים בהוסטל. בעקבות האירוע האחרון הם התלוננו למשטרה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אחד האבות מסביר שבשנה האחרונה ניסו ההורים לפנות לשכן, לשוחח עמו ולפייס אותו - אך ללא הצלחה. "אנחנו מנסים בכל דרך להגיע אליו כדי להוריד אותו מההתנגדות שלו, הבעיה שהוא לא מוכן אפילו להסביר מה ההתנגדות שלו לדיירים. ניסינו להבין מה בדיוק מפריע לו, אבל הוא מסרב לדבר ולשתף פעולה. לנו נראה שבעיקר מפריע לו הרעיון שיש דיור מסוג שכזה לידו, כי זה מוריד את ערך הבית", הוא מסביר בשיחה עם חדשות 2 Online.

"השכן מציק לכל מי שמגיע לשם, כל הורה שמגיע הוא צועק עליו", מוסיף האב. "הוא לא נותן להוציא את הילדים בצורה מסודרת לתעסוקה שלהם בבקרים. ניסינו לשוחח איתו, שלחנו לו סלסלות בחג, הילדים ציירו לו ציורים, אבל הוא לא מוכן לתקשר איתנו, הוא טורק לנו את הדלת, צועק ומקלל".

בבית בינוב גרים 12 דיירים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי. "הם בוגרים, בגילאי 16-23, בעלי תפקוד גבוה שיודעים לדאוג לעצמם. הם מלאכים, לא מפריעים לאף אחד ולא מסוגלים להפריע לאף אחד", הוא מציין.

קרן עובדיה, מנהלת הבית, מסבירה כי במשך רוב שעות היום הדיירים נמצאים בבית הספר או במרכזי התעסוקה ויוצאים לחצר הבית רק בין השעות 17:00-19:00 יחד עם מדריך צמוד, ולכן היא אינה מבינה מדוע הם מהווים הפרעה לשכנים.

"הוא התקין על גג ביתו מצלמות ועל הגדר שלנו צופר, ובכל פעם שהוא רואה שהדיירים יוצאים לחצר הוא מפעיל את הצופר", מתארת קרן. "פניתי למשטרה והם אמרו לי שיש פה עבירה על חוק חסרי ישע, זאת התעללות בדיירים. אבל אנחנו עדיין מנסים לפתור את הבעיה בדרכים נאותות".

גם האב מבקש להבהיר כי פניה למשטרה היא בגדר מוצא אחרון. "אתמול הוא השמיע בצופר קולות צפצוף בטונים נורא גבוהים. הוא הפעיל אותו שעה עד שהגיעה המשטרה, אבל עד שהם הגיעו הוא כבר הפסיק. אנחנו לא רוצים להגיש תלונה כי אנחנו לא רוצים לגרור את זה ליריבות גדולה יותר, אבל הוא לא מוכן לשמוע על שום פשרה, חוץ מהאפשרות של פינוי דיירים".

תושבים במושב סיפרו לחדשות 2 Online שמדובר באיש משפחה נורמטיבי לחלוטין. "מדובר באיש ישר שפשוט הוא ומשפחתו סובלים. המבנה הושכר ולא ידעו מי מגיע לשם, עכשיו השכנים סובלים מצעקות ופשוט לא מצליחים לתפקד. לבסוף, מי שסובלים הם גם הילדים שגרים שם - וצריך לפתור מערכתית את הסוגייה הזאת".

ממשרד הרווחה נמסר בעקבות הפרסום בחדשות 2 Online כי "משרד הרווחה מטפל במקרה. המשרד מאמין שלכל אדם הזכות להתגורר בכל מקום שיחפוץ. המשרד מתנגד לתופעה ופועל למגר אותה. שר הרווחה חיים כץ קורא לשכנים למצוא את הדרך לשיתוף פעולה לטובת כל הצדדים".

ממחוז שרון במשטרה נמסר בתגובה: "הוגשה תלונה והיא מטופלת במסגרת הכלים והסמכויות המסורות בחוק. מעבר לכך, כציווי מוסרי, ושלא במסגרת תפקידי המשטרה הקלאסיים אנו פועלים בדרכים נוספות על מנת להגיע לפתרון המצב".

מהמועצה האזורית לב השרון נמסר: "המועצה מוקיעה מכל וכל כל פגיעה בחסרי ישע ורואה בחומרה רבה כל ניסיון להפלות אוכלוסייה זו ולפגוע בזכויותיה הבסיסיות. בשנים בהן ההוסטל פועל עלו לא אחת מחלוקות בין מס' תושבים המתגוררים בסמיכות להוסטלים לבין הנהלת ההוסטל לגבי התנהלויות שונות אשר לטענתם פגעו באיכות חייהם. המועצה קיימה מס' פגישות עם כל הנוגעים בדבר במטרה להגיע להסכמות, שכנות טובה ושילוב מיטבי בקהילה. צר לנו על מקרה זה שהינו פעילות של תושב ספציפי".