המדינה הודיעה כי תעביר פיצוי כספי לכ-170 עובדי הכור בדימונה שחלו בסרטן במהלך עבודתם לאורך השנים. העובדים, שחלקם כבר הלכו לעולמם במרוצת השנים, טענו כי עבודתם בקריה למחקר גרעיני (קמ"ג) בדימונה חשפה אותם לקרינה רדיו-אקטיבית שגרמה להם לחלות בסרטן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במשך יותר מ-20 שנה סירבה המדינה להכיר באחריותה ולפצות את העובדים. כעת, לאחר הליך גישור ממושך בין בא כוחם של העובדים, עו"ד אילן קנר, לבין נציגי הפרקליטות, הושג ההסדר. על פי ההסכמות, העובדים אמנם יפוצו, אך תוך אמירה מפורשת שהקמ"ג אינו נושא באחריות לתחלואתם.
"מדובר בהסדר פשרה ייחודי שהתאפשר הודות למתווה שקבעה ועדה ציבורית, 'ועדת ריבלין', בראשות המשנה לנשיא בית המשפט העליון (בדימוס) פרופ' אליעזר ריבלין, שבחנה את נושא התחלואה בקרב עובדי הוועדה לאנרגיה אטומית", נמסר בהודעת המדינה. "תוצאות סקר תחלואה עצמאי שערכה הוועדה מצביעות כי ברוב המוחלט של מחלות הסרטן לא נמצאה תחלואה עודפת בקרב עובדי הוא"א בהשוואה לצפוי באוכלוסייה המקבילה".
בהודעת המדינה נמסר כי למרות הממצאים, ולנוכח תרומתם הייחודית של עובדי הוא"א לתחום המחקר והפיתוח הגרעיני ומתוך רצון לסייע לעובדים, גיבשה "ועדת ריבלין" הסדר שאומץ על ידי הממשלה. "ההסדר מאפשר תשלום לעובדים שחלו בסרטן ועומדים בקריטריונים מקלים, ובכך חוסך מהם את הצורך בהגשת תביעות לבית המשפט. עקרונות הסדר זה עומדים בבסיס הסדר הפשרה שנחתם כעת ואינם מצביעים על אשמה או רשלנות מצד המדינה".
ראש הוועדה לאנרגיה אטומית הודיע כי בהתאם להמלצותיה של "ועדת ריבלין", שעל בסיסה הושג הסדר הגישור, תוקם ועדה מתמדת שתקרא "ועדת זוהר", בראשות שופט בית המשפט המחוזי (בדימוס) שמואל ברלינר. במסגרת ועדה זו יתאפשר לעובדי הוא"א, גמלאיה ובני משפחות, לבחון את זכאותם לפיצוי בגין מחלת הסרטן ללא צורך בהתנהלות ארוכה ומייגעת בבית המשפט.