השנה מבעד לעדשה: עוד שנה חלפה - ונראה שכל שנה שעוברת מכילה בתוכה יותר ויותר אירועים שחולפים מול עינינו בפיד של הרשתות החברתיות. בין כל מה שהתרחש בשנת תשע"ז שמסיימת את דרכה ומפנה אותה לתשע"ח, יהיו בכל זאת רגעים שנזכור - כאלה שנצרבו בתודעה שלנו ויישארו איתנו גם אחרי שהשנה תיגמר. מהמתיחות הביטחונית שהגיעה עד למקום הקדוש והנפיץ ביותר, דרך המחאות הגדולות ופרשות ראש הממשלה - ועד לחגיגות ה-50 לאיחוד הבירה ומטוסי ה"אדיר" שחגו בשמיים. תשע"ז שהייתה, 12 רגעים

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

מדינה בוערת: כבאי נאבק בלהבות הענק המשתוללות בגל השריפות

צילום: יונתן סינדל/פלאש90

בחשוון האחרון פרץ ברחבי הארץ גל שריפות שהשתוללו במוקדים רבים בצפון ובמרכז. בתמונה נראה כבאי הנאבק בלהבות באזור נטף שבהרי ירושלים, שם פרצה אחת השריפות הגדולות ביותר בגל השריפות, שכילתה דונמים רבים של חורש טבעי. נזק רב נגרם גם לרכוש, בין היתר למסעדת "המטבח של רמה" ביישוב נטף, שנשרפה כליל. בחלוף כמעט שנה מאז, עדיין קיימת מחלוקת האם מקור השריפות היה הצתות מכוונות על רקע לאומני - זאת בניגוד לעמדת ראש הממשלה ומספר שרים שטענו בתוקף כי מדובר בטרור הצתות.  

חיזוק אדיר: מטוסי ה-F-35 (מטוסי ה"אדיר") מתקבלים בישראל

מטוסי ה-F35 מתקבלים בישראל (צילום: קובי גדעון/פלאש 90)
צילום: קובי גדעון/פלאש 90



בכסלו זכתה ישראל לחיזוק אווירי משמעותי: בטקס רב רושם בבסיס נבטים, במעמד נשיא המדינה וראש הממשלה, התקבלו בארץ מטוסי הקרב F-35 (מטוסי ה"אדיר" בשמם העברי). בתמונה נראה נתניהו מביט לעבר אחד מהמטוסים מבט מלא גאווה. מטוסי ה"אדיר" החדשים הביאו עמם לחיל האוויר את "בשורת הטכנולוגיה החמקנית". עלותו של כל מטוס עומד על כ-90 מיליון דולר ואילו עלותה של העסקה כולה מגיעה לכ-7.5 מיליארד דולרים, ששולמו מכספי הסיוע הביטחוני האמריקני.

פני המחאה: אישה עם מסיכה בדמות היועמ"ש בהפגנה מול ביתו

אישה עם מסיכה בדמות היועמש בהפגנה (צילום: רועי אלימה/פלאש 90)
צילום: רועי אלימה/פלאש 90

שנת תשע"ז לוותה לכל אורכה במפגני מחאה. אחת מהן הייתה ועודנה מחאה ממושכת, שבועית, שנערכת בכל מוצאי שבת מול ביתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, בפתח תקווה. מאות מוחים התכנסו מול ביתו במחאה על השחיתות הציבורית וחלקם אף הלינו נגד אופן הטיפול שלו בחקירות ראש הממשלה נתניהו. המחאה עוררה סערה לאחר שנעשה ניסיון למנוע את המשך קיומה - מה שהוביל למעצרם של שניים מהמארגנים, אלדד יניב ומני נפתלי.

לבד במערכה: מפגין באחת ממחאות ארגוני הנכים בתל אביב

מאבק הנכים. חלק מהארגונים ממשיכים בו (צילום: תומר נויברג/פלאש 90)
צילום: תומר נויברג/פלאש 90

השנה האחרונה לוותה במחאות רבות גם מכיוונם של הנכים: מדי שבוע חסמו ארגוני הנכים צמתים וכבישים מרכזיים ברחבי הארץ כחלק ממאבקם להעלות את קצבת הנכות, העומדת כיום על 2,342 שקלים בחודש בלבד, ולהשוותה לשכר המינימום. באחת ההפגנות אירע מעצר אלים של מספר מפגינים שחולל סערה ציבורית ותקשורתית. ארגוני הנכים ממשיכים להיאבק גם בימים אלה, חרף הבטחות שונות של הממשלה להעלות את הקצבאות.

נפרד מהחופש: החייל היורה אלאור אזריה נכנס לכלא

אזריה בדרכו לבית הכלא (צילום: פלאש 90)
צילום: פלאש 90

תשע"ז הייתה השנה בה פרשת החייל היורה אלאור אזריה, שהסעירה מדינה שלמה, הגיעה לרגעי ההכרעה: בטבת הרשיע בית הדין הצבאי את אזריה בהריגת המחבל המנוטרל בחברון ובהתנהגות שאינה הולמת - והוטל עליו עונש של 18 חודשי מאסר בפועל. באב דחה בית הדין הצבאי לערעורים את הערעור שהגיש אזריה - ובמערכת הפוליטית נשמעו קולות להעניק לו חנינה. אזריה פנה במכתב לרמטכ"ל גדי איזנקוט וביקש ממנו להמתיק את עונשו, שהוא החל לרצות כשבועיים לאחר ההחלטה. כניסתו של אזריה לכלא לוותה במפגן תומכים עד לשערי בית הסוהר.

בטוחים בצדקתו: מפגן תמיכה בראש הממשלה נתניהו על רקע הפרשיות

מפגן תמיכה בראש הממשלה נתניהו על רקע הפרשיות (צילום: תומר נויברג/פלאש 90)
צילום: תומר נויברג/פלאש 90

תשע"ז הייתה שנה שראש הממשלה נתניהו יעדיף לשכוח: התקשורת עסקה בה בעיקר בפרשיות שונות שנקשרו בשמו - פרשת המתנות שהעניק המיליארדר ארנון מילצ'ן לנתניהו, לכאורה בניגוד לחוק, המכונה "תיק 1000",  פרשת השיחות בין נתניהו לעורך "ידיעות אחרונות" נוני מוזס והחשד לפיו פעל נתניהו להיטיב עם העיתון בתמורה לסיקור אוהד המכונה "תיק 2000" - ופרשת הצוללות, המכונה "תיק 3000", בה נתניהו לא מוגדר חשוד - אך בכירים רבים ששירתו תחתיו כן.

במהלך השנה הזו המליץ גם היועץ המשפטי לממשלה להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד רעייתו של נתניהו, שרה, בפרשת המעונות. צבר הפרשיות והחשדות היה זה שהוביל מאות מפגינים מדי שבוע למחאה מאורגנת בפתח תקווה מול ביתו של היועץ המשפטי לממשלה - ולמפגן תמיכה גדול בנתניהו שארגן יו"ר הקואליציה דוד ביטן בגני התערוכה בתל אביב, בו הביעו ליכודניקים רבים תמיכה בראש הממשלה.

נאחזים באמונה: צעירים מתבצרים במבנה במהלך פינוי המאחז עמונה

צעירים מתבצרים במבנה במהלך פינוי המאחז אמונה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

בשבט פתחה משטרת ישראל במבצע "גן נעול", במסגרתו פונו מהיישוב עמונה 42 משפחות וכאלף מתנגדים נוספים שהגיעו במיוחד למקום. במהלך מבצע הפינוי, התבצרו עשרות צעירים בבית הכנסת שתקפו את השוטרים והתנגדו בכוח לפינוי. ראש הממשלה נתניהו הבטיח להקים יישוב חדש למפונים, הראשון שצפוי לקום ביהודה ושומרון מאז נחתמו הסכמי אוסלו.

מהומת אלוהים: מתפרעים פלסטינים על רקע המתיחות בהר הבית

התפרעויות בהר הבית, ספטמבר השנה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

המתיחות הביטחונית לא שככה גם בשנה החולפת: היא הגיעה לשיא לאחר פיגוע שביצעו שני ערבים ישראלים בשטח הר הבית בחודש תמוז, במהלכו נרצחו שני שוטרי מג"ב. הפיגוע במקום הרגיש ביותר במזרח התיכון הוליד שבועות נפיצים במיוחד, שהביאו עמם מתיחות שיא בעיר, במיוחד על רקע סוגיית הצבת המגנומטרים בכניסות להר הבית - מה שהוביל למחאות המוניות והתפרעויות של מוסלמים ברחבי העיר. במהלך התקופה המתוחה הזו, חלה עלייה בנסיונות לבצע פיגועים - והיה גם ניסיון שצלח: 3 מבני משפחת סלומון נטבחו בערב שבת ביישוב בחלמיש, בפיגוע רצחני שביצע מחבל פלסטיני מהכפר כובאר הסמוך. 

בצל קורתו: ראש הממשלה לצד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בביקורו בישראל

ביקור דונאלד טראמפ בישראל (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

4 חודשים בלבד לאחר שהחל את כהונתו כנשיא ארה"ב בניגוד לכל התחזיות והסקרים, נחת בישראל הנשיא דונלד טראמפ - זאת במסגרת ביקורו הראשון מחוץ לארצות הברית כנשיא. טראמפ, בתו איוונקה, בעלה ג'ארד קושנר והרעיה מלאניה ביקרו בכותל המערבי, ביד ושם ובמעון ראש הממשלה - ושיא הביקור נרשם כאשר נאם טראמפ במוזיאון ישראל. במהלך קבלת הפנים לטראמפ נרשם אירוע שחרג מכללי הפרוטוקול, במסגרתו ח"כ אורן חזן ביקש לצלם תמונת סלפי עם הנשיא - בקשה שנענתה בחיוב ועוררה הדים ברשתות החברתיות.

ארץ ציון: חומות העיר העתיקה מוארות לרגל 50 שנה לאיחוד ירושלים

בבירה נערכים לאירוח התחרות (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס



באותו השבוע בו ביקר נשיא ארה"ב טראמפ בישראל, הייתה עוד סיבה לחגיגה בירושלים: חומות העיר העתיקה הוארו בשלל צבעים, זיקוקים הופרחו לשמיים - וחגיגות היובל לאיחודה ושחרורה של ירושלים יצאו לדרך. לרגל השנה ה-50 לאיחודה מחדש של בירת ישראל, הוקדש גם טקס הדלקת המשואות בהר הרצל לירושלים ואת המשואות זכו להדליק אנשים הקשורים לעיר ולפיתוחה.

גיבורה משלנו: גל גדות בהקרנת הבכורה לסרט "וונדרוומן" בכיכובה

גדות, ארכיון (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

13 שנים מאז שפרצה לראשונה לחיינו כשזכתה בתואר מלכת היופי, גל גדות שברה שיא לאחר שהפכה לישראלית המצליחה ביותר בהוליווד. הסרט "וונדרוומן" יצא לאקרנים וגדות שיחקה בו את התפקיד הראשי והפכה למותג ישראלי ועולמי. הסרט זכה להצלחה מסחררת והפך לסרט האקשן הרווחי ביותר בכל הזמנים שמובל על ידי אישה. לגדות צפויה תהילה גם בשנים הבאות: היא צפויה לככב בתפקיד הראשי גם בסרט ההמשך של "וונדרוומן".

זה סוף החדשות: רשות השידור נסגרה והוחלפה בתאגיד השידור "כאן"

סגירת רשות השידור (צילום: כאן 11 תאגיד השידור הישראלי)
צילום: כאן 11 תאגיד השידור הישראלי

ב-14 במאי, בשעה 01:30 בלילה, עם תום שידור תחרות האירוויזיון 2017, הוחשך מסך הערוץ הראשון אחרי 48 שנים. יממה לאחר מכן, החל עידן חדש בטלוויזיה הישראלית - ובמקומה של רשות השידור הוקם תאגיד השידור הישראלי "כאן", המשדר באפיק 11. ההגעה לרגע הזה גררה שלל מאבקים - של עובדי רשות השידור ושל ראש הממשלה נתניהו - שתחת שרביטו אמנם עבר החוק לסגירת רשות השידור, אך בהמשך הוא התנגד לכך נחרצות וקרא "לשקם" את רשות השידור במקום להעלות לאוויר את התאגיד החדש, שהחל לשדר לבסוף.