"נכנס גבר, לבושו תקין, שיערו מסורק, זקנו מטופח. לבושו בהתאם לעונה ולאופנה". במילים אלה נפתחה החלטת היחידה לוועדות רפואיות באגף השיקום במשרד הביטחון, שהפחיתה את אחוזי הנכות לנכה צה"ל שסובל מפוסט טראומה ממלחמת יום הכיפורים. העניין עורר את זעמו, והוא החליט לערער.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
האיש, ששימש כנהג טנק, נחשף למראות קשים במלחמה וסובל עד היום. בדיון בוועדה של משרד הביטחון הוא הצהיר כי "באמצע השינה אני מרגיש שאני בתוך הקרבות, רואה טנקים ומתעורר בבהלה ובפחד. אני מרגיש שזה לא חלום, רואה את ההלוויה שלי".
עוד ציין כי מאז מבצע "צוק איתן" הוא חווה את הקרבות שוב מכיוון שהרקטות נפלו סמוך לביתו. חונך מלווה אותו ברוב שעות היום כי הוא לא מצליח לדאוג לעצמו ולתפקד בשגרת היום יום.
רופאה מטעם אגף השיקום אף המליצה במספר מכתבים להגדיל את שעות החונכות בשל מצבו הקשה של האיש. גם פסיכולוג קליני קבע כי מצבו מידרדר. עם זאת, הוועדה החליטה להוריד לו את אחוזי הנכות מ-40% ל-30%.
במכתב ערעור למשרד הביטחון כתב סנגורו עו"ד אלי סבן: "נראה כי הוועדה בחרה להתעלם מדעתם של מומחים שונים והתמקדה בטיפולו ובלבושו לפי צו האופנה, וקבעה את נכותו בשיעור של 30%, מצב שאינו משקף את מצבו כראוי, כשבמקום להעלות את דרגת הנכות החליטה להפחית אותה. כל זאת בשל מראהו החיצוני, לבושו לפני צו האופנה וזקנו המטופח. ולעניין זקנו המטופח - הרי שמרשי שהה באבל ולכן גידל זקן".
"כל העדויות מצביעות על פוסט טראומה"
לדברי עו"ד סבן, מצבו החיצוני של האיש אינו מעיד על מצבו הפוסט טראומתי. הוא ציטט דברים שאמר הפסיכולוג שבדק את מרשו בנושא: "יש פער בין מראהו המסודר - ניסיון אין סופי שלו להיראות בריא ותקין - לבין תחושתו כחלול ומדוכא".
הפרקליט ביקש בערעור להעלות את אחוזי הנכות של מרשו ל-50%. "הוועדה בחרה להתעלם מהצהרותיו, מתלונותיו ומחוות הדעת, שכולם מעידים כי הוא סובל מפוסט טראומה קשה מאוד", הוסיף.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "מדובר בזכאי המוכר בגין PTSD שעבר מספר ועדות רפואיות פסיכיאטריות לאורך השנים. הוועדה הרפואית שעסקה בעניינו מורכבת מרופאים מומחים בכירים בעלי ניסיון רב, ששיקוליהם מקצועיים בלבד והערכתם הפסיכיאטרית מתייחסת למגוון היבטים הקשורים למצבו של הנבדק. פרוטוקול הוועדה המלא מכיל את כל היבטי הבדיקה שנערכה וההחלטה על גובה אחוזי הנכות היא על פי הערכה כוללת ואינה מתייחסת להיבט אחד בלבד כפי שנטען. החוק והתקנות מאפשרות לערער על ההחלטה של הוועדה המחוזית בפני הוועדה העליונה. הזכאי הגיש ערעור על החלטת הוועדה המחוזית והוא יוזמן לוועדה העליונה בהקדם האפשרי".
לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv