הפגנה בטייבה, ארכיון (צילום: חדשות 2)
הפגנ מחאה בטייבה|צילום: חדשות 2

ירידה חדה בעסקים, חשש מפיגועי נקמה ודאגה מכך שהאינתיפאדה השלישית כבר כאן. ראשי ערים ערביות מספרים בריאיון מיוחד לחדשות 2 Online על גל הטרור מנקודת מבטם. איך זה משפיע על העיר והתושבים, ומה צריך לעשות כדי להשיב את השקט על כנו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אנחנו כבר באינתיפאדה", ראש עיריית טירה מאמון עבד אלחי

העיר טירה במשולש נחשבת מוקד בילוי עבור יהודים רבים, בעיקר בשבתות. בשבת האחרונה, הגיעו אמנם קונים לעיר, אך התנועה הייתה דלילה יותר. ראש העיר מבהיר כי העניין הוא דו כיווני ומסביר שגם תושבים ערבים חוששים להגיע למרכזי קניות בכפר סבא וברעננה הסמוכות מחשש שיפגעו בהם כנקמה על גל הטרור.

"נגד גילויי אלימות מכל צד", עבד אלחי|צילום: חדשות 2

"אני רואה שיש את הפחד של התושבים היהודים ושלי, אבל אני ממשך להסתובב. אני שומע את זה אצלי במיוחד מנשים עם לבוש מסורתי, שמאוד מפחדות. יש חשש מפגיעות של נקמה מהמגזר היהודי. מדברים על זה בכל מקום, זו שיחת היום", אומר עבד אלחי.

"צריך להבין שאנחנו נגד גילויי אלימות מכל צד שהוא", הוא מדגיש. "דווקא בימים אלה צריך לתת להר הבית להירגע, למנוע מכל גורם שיכול לגרום להסתה - ערבי או יהודי - לעלות להר הבית, בתנאי שייתנו למוסלמים להתפלל באופן חופשי ללא כל הגבלה. אני חושב שהחלטת הממשלה לא לאפשר כניסה לח"כים יהודים וערבים היא החלטה סבירה ויכולה לשרת את הרגיעה".

שוטרים בזירת פיגוע בי-ם (צילום: יהושע ואריה שרמן)
שוטרים בזירת פיגוע בי-ם|צילום: יהושע ואריה שרמן

עבד אלחי חושב שרצף האירועים האחרונים יכולים להתפתח לכיוונים קיצוניים עוד יותר. "אנחנו כבר באינתיפאדה שלישית", הוא טוען. "הכי חשוב זה להפסיק את כל מה שמתרחש בירושלים, לא לתת לקיצוניים לעלות להר הבית".

הוא דוחה כל טענה לכך שמסוכן לבקר בעירו: "אין שום סכנה בטירה. לצערי הרב, המשטרה מודיעה שזה מסוכן רק כדי להפעיל לחץ על התושבים וזה לא הוגן. יותר בטוח להסתובב בטירה מאשר בירושלים, ואפילו יותר מבתל אביב".

ראש העיר התייחס גם לתיעוד העימות שפורסם אמש בחדשות 2, בו נראה ראש העיר נצרת תוקף במילים קשות את ראש הרשימה המשותפת איימן עודה שמתכונן לריאיון ואומר לו: "הרסתם לנו את העיר, לך מפה. די עם הראיונות".

"עלי סלאם עשה טעות גדולה. איימן עודה מייצג את ערבי ישראל, מי שרוצה או לא רוצה, זו האמת", אמר ראש העיר טירה. "הוא איש מתון שמעביר את הדעה שלו באופן מתון. זכותנו להפגין. ההתפרצות שלו היא לא נכונה, לא במקום, והיא מטעמים אישיים יותר מטעמים פוליטיים".

"חושש שיפגעו בי", ראש עיריית קלנסוואה עבד אל-באסט סלאמה

גם ראש עיריית קלנסוואה דיבר על החשש של ערבים ישראלים מפיגועי נקמה: "בזמן האחרון אני חושש שעלולים לפגוע בי כי אני ערבי. אני שומע מתושבים רבים כי הם חוששים שיפגעו בהם כנקמה אם יגיעו למרכזים יהודיים".

"חוששים שזה יחזור לפיגועי התאבדות", סלאמ|צילום: חדשות 2

הוא תולה את האחריות למצב בהתנהלות הממשלה. "ביקשו מאתנו להרגיע כמה שיותר, היום הכדור דווקא בידיים של ראש הממשלה וממשלת ישראל. העניין היום זה עניין של דת, מאוד רגיש. ברגע שמפסיקים לעלות להר הבית ולעשות שם הפרעות אז יהיה שקט. אין שום סיבה שתהיה אפילו תקיפה אחת אחרי שיירגע בהר הבית. אני אומר לתושבים תעמדו, תמחו, זה הזכות שלכם, אבל לא זריקת אבנים ולא בקבוקי תבערה, בלי אלימות והפרעות".

ראש עיריית קלנסוואה מביע חשש שהמצב הביטחוני רק הולך ומסתבך. "אני מקווה שימצאו פתרון מידי אחרת מה שיהיה זה אללה יסתור. אנחנו חוששים שזה יחזור לפיגועי התאבדות. עכשיו זה סכינים, מחר פיגועי תופת, זה עניין מטריד ורגיש".

 

תנועה דלילה של יהודים בשווקים (צילום: עזרי עמרם)
תנועה דלילה של יהודים בשווקים|צילום: עזרי עמרם

סלאמה דווקא פחות מוטרד מהפגיעה בעסקים בעיר. "הראייה שלי זה שהפרנסה זה אלוהים שנותן לך, לי ולכל אחד. ברור מאוד שברגע שיש כעס אז גם הערבים לא באים לקניונים והיהודים לא באים אלינו. אבל, מה שמעניין זה האם אני יכול לבוא לנתניה או אם אתה יכול לבוא לקלנסוואה. מחר אני במשרד הפנים והאמת שזה לא כמו כל ביקור שלי. עם יד על הלב, אני לא יודע אם אני עובר ברחוב מישהו יתקוף אותי".

באשר לסערה סביב תיעוד העימות בין ראש העיר נצרת לראש הרשימה המשותפת אמר סלאמה: "הוא רוצה שיהיה שקט בנצרת ולא רוצה הפרעות ובלגן, אבל התקיפות האלה בשידור ישיר וההצהרות האלה לא מקובלות. אני משתדל להגיד את המסר שלי בנימוס ובכבוד. אי אפשר להתנהג לאנשים כחיות, זה אבסורד".

"חשוב לי שיבואו ויבקרו", מחג'אנה|צילום: באדיבות המצולם

"לא מרגיש נוח להסתובב בעפולה", סגן ראש עיריית אום אל פאחם בילאל מחאג'נה

"המצב מאוד קשה, אני לא רואה הרבה יהודים באום אל פאחם ולא רואה תושבים שלי בעפולה, זה פוגע במרקם היחסים בינינו שהיה לנו במשך הרבה שנים ואני רוצה שזה יחזור", מודה סגן ראש עיריית אום אל פאחם בילאל מחאג'נה, שקורא ליהודים להגיע לעירו.

"זה הולך ומחמיר וזה לא בריא לכל המדינה. רוב התושבים במדינה רוצים לחיות בכבוד ושלום. אם לא היו אוסרים על חברי הכנסת הערבים לעלות להר הבית לא היה בלגן", הוא טוען. "יש חברי כנסת מתונים ויש לא מתונים, הלא מתונים מייצגים את עצמם ולא את כל המגזר הערבי".

זירת הפיגוע באוקטובר
פיגוע הדקירה בתל אביב|צילום:

מחאג'נה מספר כי ביום שבת האחרון הוא הסתובב עם קבוצה של יהודים בעיר. "חשוב לי שיבואו ויבקרו, זה מאוד חשוב לי שיבואו אלי אורחים. אני רוצה שחבר שלי יהודי יבוא אלי הביתה וירגיש נוח להגיע לכאן".

לשאלה איך אפשר להוריד את גובה הלהבות, הוא עונה: "צריך שכל המנהיגים באזור יישבו יחד. לא יודע אם השביתה תורמת למצב, אבל אם היה שקט לא הייתה שביתה. אני מודה שאני לא מרגיש נוח להסתובב בעפולה בימים האלה".

מחאג'נה דווקא מבין את ראש העיר נצרת עלי סאלם, שהתפרץ לעבר ח"כ איימן עודה. "שרפו לו נכסים בעיר, קלקלו את המצב, יהודים לא מגיעים לנצרת וזה פוגע בעסקים. הוא מאוד פגוע ואני גם מאוד פגוע כסגן ראש העירייה. אני מכיר את הצעירים האלה והם עושים לי נזק - שרפו לנו הרבה נכסים בעיר". עם זאת הדגיש: "הייתי מגיב אחרת".

"לדבר בגובה העיניים", גנאים|צילום: הדס פרוש, פלאש90

"מכבד את השכן שלי", ראש עיריית סחנין מאזן גנאים

העיר סחנין בצפון ידועה בעיקר בשל קבוצת הכדורגל שלה, שמהווה חלק מליגת העל הישראלית כבר שנים רבות, ובשל המשחקים הסוערים מול בית"ר ירושלים.

בעלי העסקים מדווחים על ירידה משמעותית בכמות המבקרים ואומרים שפחות יהודים מגיעים לקנות. ראש העיר גנאים אומר כי מדובר במצב זמני בלבד. "היחסים הם כל כך חזקים שיום אחרי, הכל יחזור לשגרה", הוא מרגיע. "אני בטוח כי אני מכיר את האנשים ויש קשר הדוק. כרגע אנשים לא נכנסים ולא קונים. המצב הולך ומחמיר, אני שומע על זה מבעלי עסקים. אני קורא ליהודים להמשיך לבוא לכאן".

רכב שנפגע מאבנים בגוש עציון (צילום: הצלה יו
רכב שנפגע מאבנים בגוש עציון|צילום: הצלה יו"ש - בית סחור

גנאים קורא לכל הצדדים לעשות הכל כדי להרגיע את הרוחות, אבל מצד שני מצפה להפרדה בין הח"כים היהודים לערבים בהקשר של הר הבית. "אף אחד לא מעוניין להוסיף שמן למדורה. מצד שני, הייתי מצפה מראש הממשלה שאומר שאסור לכל הח"כים להיכנס להר הבית להפריד. אל אקצא הוא של כל מוסלמי שמותר לו להיכנס ולהתפלל, אבל הוא אומר שלבעל הבית אסור. הוא משווה את בעל הבית לשכן - ההשוואה הזאת היא מאוד קשה. חבר כנסת מוסלמי אם הוא רוצה לאל אקצה מה אני אגיד לו לא?".

ראש העיר סחנין אומר כי שני הצדדים צריכים להתעלות על עצמם. "ההנהגה הערבית מצד אחד וראש הממשלה והשרים מצד שני, שכל אחד יעשה צעד אחד לכיוון השני לשבת סביב שולחן אחד ולדבר בגובה העיניים. אני מאמין בדו קיום".

על ההתפרצות של ראש העיר נצרת אמר גנאים: "ראש עיר תמיד צריך לשלוט בעצבים שלו, כי הוא מהווה דוגמה לאחרים - במיוחד בקרב הצעירים. כשראש עיר וכשחבר כנסת מתווכחים מול המצלמות זה לא מוסיף הרבה כבוד. חבל שהאירוע הזה קרה מול המצלמות".

לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv

עמוד הפייסבוק של מתן חצרוני