הכנסייה "הרם את ראשך השמיימה" ממוקמת בדרום תל אביב. מדי שבוע מתכנסים מאמינים לתפילה ולדרשה נלהבת של הכומר ג'רמיה דריו, כיום אזרח ישראלי שהיגר לכאן מניגריה. חלק מהמתפללים הם סטודנטים המגיעים לישראל במשלחות כדי ללמוד מקצוע. לאורך השהות שלהם בישראל, הכומר מתחבר אליהם, והופך עבורם לסמכות רוחנית. אבל כמו שנראה בתחקיר חדשות 2, נראה שהכומר ג'רמיה, אינו עוסק רק בתפילה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"הוא הגיע לדירה שלנו לפני כן, ואחרי זה הוא ביקש מאיתנו לבוא ולהתפלל בכנסיה שלנו, סיפרה ג'ודית אטאי, סטודנטית מאוגנדה הלומדת בישראל. היא שהתה כאן באופן חוקי,עם אשרת סטודנט, וגם לה הציע הכומר סיוע בלהישאר בארץ. כשהצטיידה במצלמה נסתרת, גילתה שהכומר הוא רק חוליה אחת בתעשייה שלמה.
בשיחה שתועדה נשמע פול, שליחו של הכומר, כשהוא מציע ללכת למשרד ההגירה בכדי לספק מסמך הגנה. מסמך זה ניתן מידי עורך דין למבקש המקלט בישראל, המוכיח שהוא הגיש בקשת מקלט ביחידת הפליטים, שהתיק שלו פתוח ואי אפשר לגרש אותו מישראל בלי החלטה. פול, שליחו של הכומר מבטיח שתמורת 500 שקלים הוא ייקח את ג'ודית לעורכת דין שתדאג לה לכל המסמכים.
בשלב זה נכנסים השניים למשרדה של עורכת הדין שרה מינטוס, מומחית לענייני הגירה שמייצגת גם עורכי דין מול וועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין. בניגוד ליוצאי סודן ואריתריאה שיכולים לקבל אשרה המאפשרת להם לשהות בישראל עקב המצב במדינות המוצא שלהם, יוצאי מדינות אחרות באפריקה כמעט ואינם זוכים לקבל כאן אשרת שהייה. עורכת הדין יודעת היטב שאם סתם תבקש עבור ג'ודית אשרת עבודה, אין סיכוי שהבקשה תתקבל. בשל כך, בתיעוד הציעה עורכת הדין לג'ודית להגיש בקשה למקלט בישראל בכדי שתוכל להישאר בארץ.
המיזם להשארת זרים באופן בלתי חוקי
בתום השיחה, עו"ד מינטוס שולחת את ג'ודית לישון בכנסייה. הכנסייה המדוברת היא הכנסייה של ג'רמיה, וזו למעשה השרשרת: פול שליחו של הכומר, מביא את ג'ודית לעורכת הדין, ששולחת אותה להסתתר בכנסיה של הכומר. באותו הלילה, ג'ודית מגיעה לכנסייה, שם היא מסתתרת עם קבוצת צליינים מדרום אפריקה שמתכננים כמוה לבקש מקלט.
"ברגע שנחשפים לתופעה כזאת שבה עורכי הדין, מאכערים, קוסמים למיניהם, מייצרים סיפורי מקלט פיקטיביים אנחנו מורידים דרסטית את רמת האמינות של המערכת למבקשי מקלט תמימים, שבאים עם סיפור אמיתי", טען עו"ד תומר ורשה, מומחה לאשרות ומעמד בישראל. "כאשר עורך דין כלשהו עובר את הגבול ומפברק סיפורי מקלט, זה כבר דבר שדורם הרבה מאוד נזק, ואני רואה אותו בחומרה רבה".
בשלב זה שולח הכומר את ג'ודית ב-01:00 בלילה לתפוס מקום ב-RSD, היחידה לטיפול במבקשי מקלט של משרד הפנים. ביחידה פועלים מעט פקידים, על הרבה מאוד מבקשי מקלט, לחלקם יש בקשות מקלט אמיתיות, כואבות, סיבות מוצדקות להישאר בישראל. לאחר 12 שעות של המתנה, הגיעה עורכת הדין שרה מינטוס ובידיה המסמכים עם בקשת המקלט.
המיזם שפתחו עורכת הדין מינטוס והכומר הוא לא היחיד מסוגו בישראל. במשרד הפנים יודעים זאת היטב אך מתקשים באכיפה. התופעה הזאת, לא רק מעמיסה על המערכת, אלא גם פוגעת בפליטי האמת, הנרדפים בארצם. באלה שמולדתם מדממת, ואינם יכולים לשוב לביתם.
זמן קצר לאחר שידור הכתבה בחדשות 2, שר הפנים אריה דרעי הודיע כי הוא מתכוון לטפל בפרשה. בהודעת השר צוין כי הוא יפנה לכל הגורמים בכלל זה המשטרה והשר לביטחון פנים "בכדי להפסיק מיידית את התופעה החמורה של זיוף מעמד פליט לתיירים".
פול צפאק מסר בתגובה: "אין לי שום קשר לכומר או לעורכת הדין. אני מתפלל בכנסייתו של הכומר ולעורכת הדין ניגשתי כדי לבקש בקשת מקלט מאחר שאני חושש מארגון טרור הפועל בארצי שלוחץ עליי להצטרף לשורותיו".
עו"ד מתן חודורוב מטעם הכומר ג'רמייה מסר בתגובה: "הכומר מכחיש מכל וכל את כל ההאשמות הבלתי מבוססות שהועלו בכתבה. הכומר משמש מנהיג רוחני של האוכלוסייה האפריקנית במשך כ-9 שנים ובין היתר מספק להם תמיכה רוחנית, מקום תפילה ולימוד. הכנסייה משמשת כבית לכל דבר לאלו החיים מתחת לעוני, כך שברור שלא מדובר במקום מסתור. כל שעשה הכומר הוא לפעול בהתאם לתפקידו ולספק לאותם הנזקקים קורת גג ללון תחתיה פן ימצאו את עצמם ישנים ברחוב. בשל גילה הצעיר של הבחורה הרלבנטית ומפאת הפחד שיארע לה דבר רע, אף הציע בהגינותו ובתום לבו להסיע אותה ונערים צעירים נוספים, שלנו באותה העת בכנסיה, ליחידת הפליטים בסלמה ועזב את המקום מיד לאחר מכן ואין בכך כל עבירה".
עורכת הדין שרה מינטוס מסרה בתגובה: "הנני עוסקת תקופה ארוכה בטיפול בענייניהם של מבקשי מקלט בישראל. אכן אני מסייעת למבקשי המקלט אף באיתור קורת גג ארעית, על מנת שחלילה לא יהפכו להומלסים, ואין בכך אלא התנהגות אנושית מן המדרגה הראשונה. מטבע הדברים, מבקשי מקלט שמגיעים למשרדי אינם מכירים את העילות המשפטיות שמאפשרות הישארות בישראל. אני, כעורכת דין הבקיאה בתחום, מפרטת בפניהם מהן הנסיבות המאפשרות הישארות בארץ והמצדיקות בקשת מקלט. כך עשיתי גם במקרה זה, ובסופו של תהליך חתמה הלקוחה על תצהיר המאשר כי כל העובדות שפירטה נכונות. אינני חלק מכל 'רשת' כפי שאתם מנסים לטעון או לרמוז. אין לי שום ידיעה על כספים שגבה מאן דהוא כדי להפנות אלי מבקשי מקלט, ואין לי כל חלק בכך".