אפי נוה שלא הכרנו: החקירה הפלילית נגד יו"ר לשכת עורכי הדין, שנחשפה במהדורה המרכזית בשבוע שעבר, העסיקה את מערכת המשפט, בעיקר כי הוא אחד הבכירים בה - חבר קרוב של שרת המשפטים שקד, זה שמייצג 80,000 עורכי דין וזה שיושב בוועדה לבחירת שופטים. נוה אמנם הסתבך לאחרונה, אבל אנשיו מסביב לא ממש מתרגשים - לכולם ברור מי כאן הבוס.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אנחנו תומכים באפי ואנחנו מחזקים את ידיו", אמרה עו"ד הילה רוזן, נציגה בלשכת עורכי הדין, באירוע משפטי ממנו נעדר השבוע נוה. "בעצם העובדה שמכל סגני הלשכה שנמצאים פה לא תמצא אנשים שיסכימו אפילו לדבר איתך על העניין הזה, תבין איזו הרתעה יש לו על עורך הדין הפשוט", הסביר עו"ד ערן בן ארי מוועד מחוז ירושלים בלשכת עורכי הדין.
נוה, בן 50 ואב לשישה, נמצא בהליך גירושים מאשתו השנייה. בשבוע שעבר הוא שב מחופשה בתאילנד כשלצדו חברתו, סטודנטית למשפטים בת 28. בקר הגבולות תפס את נוה על חם מסייע לחברה לדלג על ביקורת הגבולות, אז התברר שביצע בדיוק את אותו דבר כבר ביציאה מהארץ. לדבריו, נמנע מהחתמת הדרכון שלה מחשש שהמידע על הטיול ידלוף ויגיע להליך הגירושין. השניים עוכבו לחקירה ובסופה שוחררו: החברים מיהרו להגן על החשוד הטרי. עו"ד אבי חימי כינה את התיק "מינורי ואיזוטרי, תיק צהוב שאין בו דבר וחצי דבר".
מנגד, ד"ר לימור זר גוטמן, מומחית לאתיקה משפטית מהמכללה למנהל, מסבירה: "מדובר כאן בעבירת מרמה. ובעצם בעבירת מרמה כפולה, ביציאה ובכניסה. זו עבירת מרמה שמצריכה תכנון, זה לא משהו שאתה בא בלהט הרגע ועושה. לפי כל הפרמטרים של ועדות האתיקה צריכה להיות פה העמדה לדין וכנראה גם השעיה".
בשנה שעברה תיעדה התכנית "עובדה" את כוחו של נוה וחשפה כיצד עורכי דין בכירים ושופטים עושים מאמצים כדי להתקרב לאיש, שהפך לגורם משמעותי ומשפיע במערכת המשפט הישראלית. המעידה של נוה הוגדרה גם על ידו מוזרה וטיפשית, אבל מי שעקב מקרוב אחרי הנסיקה שלו יודע שהברחת חברתו לארץ ללא רישום לא הייתה הטעות הראשונה.
"תג הזהב"
אפי נוה אוהב לטוס. לא רק לתאילנד, גם לאילת. הוא תועד על ידי חוקרים פרטיים בדרך לשדה דב. על החניון בתשלום שבכניסה לשדה הוא ויתר, את ג'יפ המרצדס המפואר שלו החנה ברחוב מגורים סמוך. הרכב עמד שם יום וגם לילה ועוד יום, בסך הכול שלושה ימים רצופים, ובאורח פלא לא קיבל אפילו דוח חניה אחד. אולי בגלל שהפקחים לא הקפידו, ואולי בזכות תג הנכה שנוה הניח ליד שמשת הרכב.
נוה, תודה לאל, בריא לגמרי: את התג הוא קיבל כדי לסייע לגיסו הנכה שמתגורר באזור המרכז. אותם חוקרים פרטיים שעקבו אחרי נוה בסך הכול במשך שבוע הצליחו בקלות לתעד עוד מקרים בהם נוה משתמש בתג למרות שהנכה כלל לא היה באזור. באחד המקרים הוא החנה צמוד למדרכה שצבועה בכחול לבן, שם את התג ויצא לדרכו. בעיריית תל אביב, אגב, אישרו כי אינם מחלקים דוחות לרכבי נכה שחונים בכחול לבן. בקניון רמת אביב, נוה עלה מדרגה - והחנה בחניה המיועדת לאמבולנס בלבד, יצא מהרכב לבדו, הפריע לאמבולנס שחנה מאחור - וחזר גם כן בגפו. לא ברור האם גם במקרה זה השתמש בתג הנכה.
בערב אחר של אותו שבוע עמוס בסידורים נוה הגיע אל מחלקת היולדות של בית החולים איכילוב. הוא התקשה לאתר חניה אבל לבסוף הצליח להיכנס למתחם הפנימי אחרי שיחה קצרה עם המאבטח. החוקרים הפרטיים ניסו גם אך נאמר להם: "זה אסור, רק ליולדת". נוה לא שכח גם הפעם להניח במקום הקבוע את תג הנכה ונכנס פנימה אל המחלקה. בינתיים המאבטח בכניסה סיפר לחוקרים על השיחה המלאה שלו עם עורך הדין אפי נוה: "הוא אמר 'יש לי גם תו של נכה', אני לא רציתי לדבר על זה. פה אסור עם תו של נכה להיכנס, אבל בגלל שהוא אוסף את אשתו, מותר". שעה וחצי אחר כך נוה תועד יוצא ממחלקת היולדות ללא היולדת, נכנס אל הג'יפ, חוגר חגורה, ולא שוכח להחזיר את תג הנכה למגירה לפחות עד הפעם הבאה.
"אוניברסיטה או מכללה"?
עורך הדין נוה צוטט לפני שנתיים כשאמר: " המכללות הופכות את לימודי המשפטים לבדיחה" ופתח בעימות מול אלפי סטודנטים. והיכן הוא למד? זו כבר שאלה מורכבת. בחלק מהראיונות שנתן אמר שלמד בתל אביב. בערך הוויקיפדיה שלו נכתב שלמד באוניברסיטת תל אביב אבל זה לא לגמרי מדויק: נוה למד בפקולטה היוקרתית רק סמסטר אחד, האחרון שבהם. שלוש שנים קודם לכן נוה נרשם והחל ללמוד במכללת רמות משפט, סוג של שלוחה לאוניברסיטה, אבל עם תנאי קבלה מקלים.
במשרד שלו לא מצאנו את התעודה ממוסגרת על הקיר, אבל אוניברסיטת תל אביב, שנתנה את התואר, התעקשה להדגיש בתעודה שנוה וחבריו למדו לרוב במוסד אחר.
"המכרז והכובע הכפול"
עורכי הדין אולי יכחישו, אבל גם הם לפעמים טועים, והטעות שלהם עלולה לעלות ביוקר ללקוח. זו הסיבה שאף עורך דין פעיל לא יוותר על ביטוח אחריות מקצועית. לשכת עורכי הדין, באופן מסורתי, מתקשרת עם אחת מחברות הביטוח, וממליצה לעשרות אלפי חברי הלשכה לרכוש את הפוליסה של אותה חברה. לפני שנתיים נערך שוב מכרז ביטוח של הלשכה בו השתתפו שלוש חברות ביטוח: יועץ הביטוח של הלשכה עבר על ההצעות והמליץ על חברת הביטוח מנורה. הוועד של הלשכה התכנס כדי לדון במכרז ובהמלצה.
19 עמודי פרוטוקול שנחשפו בעבר על ידי העיתונאית שרון שפורר ב"מקום הכי חם בגיהנום" מלמדים שהיו"ר אפי נוה ניהל את הדיון והיה דומיננטי כרגיל: נוה ענה לשאלות ופירגן ליועץ שהשיג, לדעתו, הצעה טובה מחברת מנורה. בסוף הדיון ורגע לפני ההצבעה נזכר נוה לעדכן: "שיירשם בבקשה בפרוטוקול שאני לא משתתף בהצבעה מכיוון שהמשרד שלי עוסק בתחום הביטוח וחלק מהחברות שהשתתפו במכרז המשרד שלי עוסק בתחום הביטוח וחלק מהחברות שהשתתפו במרכז המשרד שלי מצוי או היה מצוי איתן בקשרי עבודה".
נוה לא השתתף בהצבעה אבל נשאר בחדר וראה כיצד נציגי לשכת עורכי הדין שלו בחרו בהצעת חברת מנורה פה אחד. מנורה, אגב, עובדת גם עם משרד עורך דין פרטי של אחד, אפי נוה.
"אין דין ואין דיין"
אחד הסיפורים שהעצימו את נוה באותה כתבה של "עובדה" היה הסיפור על שופט שביקש, לטענת עורך הדין נוה, להרצות בכנסים שמארגנת לשכת עורכי הדין כדי לשפר את סיכוייו לקידום. השופט אלי ספיר מבית המשפט השלום תל אביב, שהכחיש את טענות נוה, פרש לאחרונה לגמלאות והסכים לספר לראשונה את הצד שלו: גרסה שונה לגמרי מהמציאות שהציג נוה, לדוגמה, בעניין הכנסים.
נוה כינה אותו בתוכנית עובדה "שופט גרוע" ונימק בכך את ההחלטה לא להזמין אותו לכנסים, אך השופט ספיר טוען כי הציע לנוה רק פעם אחת לשתף מהידע שלו על דיני ביטוח ומיד הוזמן. נוה המשיך וטען כי משרדו הפרטי שילם מחיר על התשובה השלילית שכביכול נתן לשופט – ביחס שלילי לעורכי דין ממשרדו - ורמז כי השופט התנקם בו. ספיר טוען בתגובה: "הייתי המום. אף פעם לא התנכלתי לאפי נוה ולאף אחד מעורכי הדין שלו. הפרשה של אפי נוה גרמה לי לעוגמת נפש רבה ולימים של חוסר שינה".
ההסתבכות של עו"ד נוה בנתב"ג העבירה את הכדור לידיים של עורכי הדין החברים שלו ללשכה. ועדת האתיקה תצטרך להחליט אם לדון בכלל בתלונות נגד נוה, אם להשעות אותו באופן זמני או להרחיק, כפי שנהגו במקרים של עורכי דין מן השורה כמו עו"ד ברק כהן, שדורש כעת אכיפה שוויונית: "אם אתם לא מרחיקים אותו - אין לכם זכות קיום".
בכירי הפרקליטות, שאולי ינסו בעתיד להיבחר לבית המשפט העליון, יצטרכו להכריע השבוע בעניינו של החשוד נוה, חבר הוועדה לבחירת שופטים: להגיש כתב אישום - או לסגור את התיק? אז נדע גם אם המערכת המשפטית המבוהלת מסוגלת להתמודד עם אחד מבכיריה, שמעד יותר מפעם אחת.
"לא יכול להיות שיו"ר לשכת עורכי הדין יהיה נחקר", הסביר עו"ד רם א. גמליאל, יועץ לאסטרטגה משפטית. "בפני איזה טריבונל הוא יישפט? אם הוא רק לא יגיע לישיבה הבאה לבחירת שופטים, אבל הוא עדיין חבר בוועדה - זו בעיה. וזו בעיה של איך הציבור מסתכל על המקצוע הזה. וזה מקצוע שדורש ניקיון כפיים קיצוני".
מטעמו של יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה, נמסר בתגובה: "בכל התקופה שעו"ד נוה החזיק בתו נכה הוא עשה בו שימוש רק לצרכי הנכים שהיו תלויים בו. במקרים שהצגתם לא הייתה רלוונטיות לתו הנכה, וכל ניסיון לקשור בין החניות המדוברות לתו הנכה לא מובן. בחנייה המסומנת בכחול לבן, אין כל משמעות לשימוש בתו נכה - כך גם בחנייה לאמבולנסים ובכניסה לבית החולים 'ליס'. את 3 השנים הראשונות ללימודי המשפטים עשה עו"ד נוה במכללת רמות והמשיך אותם באוניברסיטת ת"א. תעודת הבוגר שלו היא מטעם האוניברסיטה, והוא נמנה על מאגר בוגריה. אין זה סוד כי משרדו של נוה מעניק שירותים מקצועיים לחברות ביטוח, בהן חברת מנורה. טרם הישיבה הוא נועץ ביועצים משפטיים ונאמר לו כי אין פסול בנוכחותו בישיבה. עו"ד נוה לא תמך בהצעה כזאת או אחרת. ההצעה שנבחרה הייתה הטובה ביותר, אילו לא נבחרה היה הדבר נוגד את האינטרסים של עורכי הדין. למרות רצונו, כבוד השופט ספיר לא קודם לבית המשפט המחוזי מטעמים מקצועיים שהתקבלו בוועדה למינוי שופטים. עורכי דין ממשרדו של נוה דיווחו כי השופט נוהג באופן שאינו הגון ואינו ראוי. עו"ד נוה פנה להנהלת בתי המשפט שהתרשמה ככל הנראה שיש דברים בגו והוחלט לא להעביר תיקים חדשים ממשרדו של נווה לטיפולו של השופט. הטענה כי עו"ד נוה עשה שימוש בתפקידו או בכוחו כדי לקדם את משרדו אין בה ממש, כי התלונה נגד השופט אינה קשורה לתפקידו כראש הלשכה. בעניין נתב"ג - אין באפשרותי החוקית להתייחס כל עוד מתנהלת חקירה בנושא". מלשכת עורכי הדין סירבו להגיב.
ממנורה מבטחים ביטוח נמסר בתגובה: "החברה השתתפה וזכתה במכרז של לשכת עורכי הדין באמצעות יועץ הביטוח רועי פרידמן. ההתנהלות במכרז התקיימה מולו ולא הייתה כל התנהלות מול אפי נוה. הצעתנו זכתה אחרי שנקבע כי היא האיכותית ובמחיר הטוב ביותר".