השבוע האריכה המשטרה את מעצרם של חמישה בני אדם החשודים בהונאה ובמרמה של בני הגיל השלישי במאות אלפי שקלים. מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית מאז שעלה הנושא לסדר היום, שסוקר בסדרת התחקירים של יונה לייבזון ב"החדשות". מי שעומדת מאחורי ההצלחה הזו היא מירב כהן, פעילה חברתית ירושלמית שהקימה צבא מתנדבים ומנהלת את המאבק בשם הקשישים שנגזל כבודם.
איך אפשר להתגונן מפני העוקצים? האזינו לפרק בפודקאסט "מיד בהרחבה"
ברקורד של כהן, בת 35 ונשואה עם שתי בנות, יש כבר לא מעט מאבקים חברתיים. בשנה האחרונה היא הורידה הילוך בעבודה בחברת הסטארט-אפ שלה והקימה את ה"מטה למאבק בעושק קשישים" - והכל בהתנדבות. יותר מ-400 אנשים מרחבי הארץ, בהם עורכי דין, עובדים סוציאליים, מתורגמנים וכאלה שנפגעו או שבני משפחותיהם נפגעו מהעוקץ, עושים הכול כדי להשיב את הכסף לקשישים.
"יש פה תעשייה מטורפת של ניצול קשישים, וקולם לא נשמע", מספרת כהן. "הם חיים לבד, הם חלשים והם לא יוצאים למאבקים, וזה מה שביקשנו לשנות פה - להיות השופר שלהם". על המטה היא מספרת: "זה ממש ארגון גרילה, כסף לא נכנס ולא יוצא. אנשים השקיעו מהזמן שלהם כי אכפת להם. עם רצון טוב, גם בלי הרבה תקציבים, אפשר לעשות המון".
בשנים האחרונות שיטת העוקץ השתכללה: לא רק גביית כספים על מוצרים וחברות במועדון צרכנים כלשהו, אלא גם ביטוח למוצרי חשמל, קופונים לנופש ועוד. בעקבות כך, החליטה גם מירב להעלות הילוך. "החלטנו להעלות פרופיל ולצאת בקמפיין ציבורי. העליתי סרטון שבו התחייבתי שמעתה ועד שנביא לתוצאה אני מתעסקת ברשתות אך ורק בנושא הזה ויום יום הפצנו תכנים והמטה הלך וגדל".
בעקבות המאבק העיקש והאמיץ כהן צוברת גם הרבה אויבים, ובשבועות האחרונים הופץ מספר הטלפון שלה על גבי כרטיסים מזויפים של נערות ליווי. אולם אל מול האיומים והאזהרות היא ממשיכה לרשום הצלחות ולצד סכומי עתק שכבר הצליחה להשיב, הוקם השבוע בוועדת הכלכלה צוות מיוחד לטיפול בנושא. "כשאתה מצליח להחזיר לאנשים את הכסף זה שווה את כל האיומים שבעולם. כבודם הושב להם - זו תחושה עילאית", היא מסכמת.