חמישה ק"ג של חומר נפץ - זה בדיוק מה שצריך כדי להפוך את המבנה הזה לערימה של אבנים. עד הבוקר, זה היה ה"קומפקטור" - מבנה ששימש את חברת 'נגב כימיקלים' לכריית מחצבים, בלב מכתש רמון. לפני כמה שנים הוכרז המקום כאתר מורשת עולמי ומאז נפסקה העבודה. עכשיו, החליטו לשקם את האזור ולבנות גן לאומי.
"כל מה שעושים מאז ההחלטה ההיא ועד היום, זה ניצול חומרים שאין להם תחליף במקומות אחרים", מספרים באתר. הבוקר הגיעו למקום קבלני הביצוע, וגם לא מעט סקרנים כדי לצפות בפלא: איך כמה קילוגרמים של חומר נפץ מפוצצים את המבנה.
"הטכניקה של פיצוצים מבוקרים מתבססת על קדחים מרובים ומאוד קטנים, שקודחים ביסודות המבנה", מספר אחד הקבלנים. "בכל קדח יש מאות גרמים של חומר נפץ, כל קדח כזה, מטופל בתזמון אלקטרוני שמופעל על ידנו".
אחרי לא מעט הכנות זה קרה. עכשיו מתחילה העבודה הקשה באמת - איך הופכים את ערימת האבנים הזו לפארק לאומי מרשים.
השקעה של 28 מיליון שקל
מכתש רמון נחשב לייחודי בעולם, בעל שכבות סלע בנות מאות מיליוני שנים ותופעות גיאולוגיות ייחודיות, המהוות אבן שואבת להמוני מבקרים מכל העולם. פרויקט השיקום, בשיתוף הקרן לשיקום מחצבות, רשות הטבע והגנים והמועצה המקומית מצפה רמון, הינו מהגדולים שביצעה וכולל בורות כרייה של החרסית דמוית צור, וחרסית השוקולד שהופקו במכתש רמון במשך עשרות שנים.
הפרויקט הינו שיקום נופי, אקולוגי ופונקציונאלי בלב מכתש רמון, שיוכרז כגן לאומי "ציר צבעי רמון" ויכלול מסלולי הליכה וטיול, אגם מים קטן, שבילי אופניים, חניוני לילה, ונקודות תצפית עם הסברים על תופעות גיאולוגיות שנחשפו במהלך החציבה.
פרויקט זה הינו חלק מפרויקט כולל של שיקום מחצבות ואתרי כרייה במכתש רמון בהשקעה כוללת של 28 מיליון שקל ומקיף 5,000 דונם שיקום. זהו פרויקט שיקום המחצבות הגדול והמורכב ביותר שנעשה עד כה בישראל, וסיומו יהיה בהפיכתו של שטח הרוס לגן לאומי ייחודי. עם סיום העבודות ישתנה בצורה דרמטית מערך קליטת המבקרים ברמון, ובכך תושלם תפיסת התכנון והפיתוח, יחד עם הפיכת הרמון כולו לשטח שמור .