בית הדין לעבודה בתל אביב הורה בצהריים לעובדי הרכבת המשבשים את תנועת הרכבות לשוב מיד לעבודתם. השופטת אפרת לקסר קבעה כי שביתתם של עובדי הרכבת היא שביתה פוליטית, ולכן היא אינה חוקית. היא קבעה כי על עובדי הרכבת לשוב מיד לעבודתם, ולהמשיך במו"מ מול הנהלת הרכבת.
גם אתם נתקעתם ברכבת? שלחו לנו מידע, תמונות או סרטוני וידאו אל המייל האדום של חדשות 2, אל הפייסבוק של חדשות 2 או בטלפון 2222 מכל טלפון סלולרי. התמונות הטובות עשויות להתפרסם גם במהדורה המרכזית של חדשות 2.
לדברי השופטת, על המדינה לנהל מו"מ רק על ההשלכות על העובדים שנגזרות ממיקור החוץ, ולא על עצם ההחלטה להפריט. על כן, היא חייבה את העובדים להפסיק את העיצומים באמצעות צווי מניעה. בהסתדרות מתכוונים לערער לבית הדין הארצי בטענה כי למיקור חוץ בהחלט יש השפעה על עתיד העבודה המאורגנת בחברה ולכן העיצומים לגיטימיים.
יצויין כי השופטת לקסר נחשבה קשוחה לכל אורך הדרך עם עובדי הרכבת, וגורמים מקרב העובדים סבורים כי ההתקפה התקשורתית שייחסה לעובדים "התעללות בנוסעים" רק הקצינה את האווירה בבית הדין.
אישה בהריון התעלפה בגלל העומס בקרונות
בהנהלת הרכבת חשבו תחילה להימנע מפנייה לבית הדין לעבודה בשלב זה של העיצומים, אולם בשל מספר אירועים שאירעו אתמול אשר היוו לטענת ההנהלה סכנה בטיחותית, הוחלט להאיץ את הפנייה לבית הדין.
מדובר במקרים שבהם נוסעי הרכבת פתחו בעצמם את דלתות הנסיעה ברכבות והחלו לצעוד על פסי הרכבת. אירועים אלה, בעיקר באזור הצפון, הביאו לעצירה מוחלטת של תנועת הרכבות מחיפה צפונה. בחלק מהמקרים הנוסעים המיואשים החליטו לקפוץ מהרכבת וללכת ברגל ליעד. במקרה אחר, אישה בהריון התעלפה כשהרכבת בה נסעה נעצרה בין שתי תחנות באזור חיפה, בשל העומס בקרונות. היא הועברה באמבולנס אל בית החולים רמב"ם לקבלת טיפול.
בוועד העובדים של הרכבת ובהסתדרות מביעים תסכול מכך שהציבור לא מוכן לקבל עיצומים ברכבת, אף על פי שמדובר במאבק כנגד הפרטה - ולא במאבק על תנאי שכר. העובדים נמצאים למעשה במלכוד: אין להם כלי אפקטיבי מלבד נשק העיצומים והשביתות, אולם מנגד הכלי הזה משמש דווקא את הנהלת הרכבת ומשרד האוצר, שכן העיצומים יוצרים זעם בקרב ציבור הנוסעים ומקשים מאוד על יצירת דעת קהל חיובית למאבק - שזה מצרך חשוב בכל מאבק.
בהנהלת הרכבת מקווים שהחלטת בית הדין תשיב את העובדים לעבודה סדירה ותדאג לכך שתנועת הרכבות, שצפויה להיות עמוסה מהרגיל בשל הקרבה לראש השנה, תתנהל כסדרה.
הנוסעים זועמים: "אנחנו נעשה בלגאן"
עובדי הרכבת מוחים על הכוונה להפריט את שירותי תחזוקת הרכבות, אבל במהלך היום - כשעברו בין הנוסעים וניסו להסביר להם מדוע הם נוקטים בצעדי המחאה - לא מצאו אוזניים קשובות רבות. הנוסעים היו מוטרדים בעיקר מהשאלה מתי סוף כל סוף יגיעו לעבודתם.
"הם לא צריכים לעשות עיצומים. גם ככה הם מאחרים בכל בוקר", אמרה בייאוש אחת הנוסעות. הכרוז ברכבת אומנם התנצל, אבל הרכבות נסעו לאט מהרגיל והאיחורים עברו כל גבול. "שש בבוקר בתל אביב, 08:40 בבאר שבע. איום ונורא", סיפר אחד הנוסעים.
גילה אדרעי, יו"ר ועד העובדים, יצאה לשטח כדי להסביר לנוסעים את הסיבות למאבק העובדים. את הנוסעים זה לא כל כך עניין. היא המשיכה בסיור אבל לא הצליחה לקבל אמפתיה כמעט מאיש.
הנוסעים, מצדם, כבר מיואשים למדי. בין כה וכה, גם בימי שגרה, מאחרת הרכבת עד כדי שכמעט אף פעם הם אינם יודעים אם אכן יגיעו בזמן למחוז חפצם. אחד מהם איים: "אנחנו נעשה בלגאן ואם צריך נרד לפסי הרכבת שוב פעם - עד שישתנה כל הסיפור הזה של הרכבות. אני לא אתחיל להגיע בכל יום בתשע בבוקר לעבודה במקום בשמונה בבוקר".
בתחילת השבוע הבא יחריפו העובדים את צעדיהם. קו הרכבת החדש לראשון לציון אמור להיפתח ביום ראשון בבוקר, אבל לדברי יו"ר ועד העובדים - כפי הנראה כעת, תידחה ההשקה למועד אחר.