במקום הזה, ציונות זה משהו שמדברים עליו בקול רם, בלי להתבייש. אפשר לשמוע כאן עדיין על ערכים כמו הנכונות לתת, לתרום ולהקריב. הדבר האחרון שהם מחפשים זו הכרת תודה, ולכן חשבנו שראוי לעשות את זה לימ"מ, גם אם הם עצמם אינם מתמסרים בקלות.
"אנחנו חיים את זה יום-יום", אומר קצין בימ"מ. "זאת אומרת שאם בהתחלה הייתה לנו את התחושה הזאת של ההילה, שאנחנו מחפשים את ההילה - אנחנו כבר רגילים לזה. אנחנו כבר לא מחפשים לשתף אנשים בזה. אנחנו פשוט שמחים בזה שבן אדם יכול לצאת לרחוב ולחיות את החיים שלו, פשוטו כמשמעו. בלי שום כותרות, בלי שום הילה, בלי שום דבר".
היחידה המיוחדת ללוחמה בטרור נחשבת לאחת מחמש היחידות הטובות בעולם בתחום ההתמחות שלה: חילוץ בני ערובה. היא מובילה את המאבק בטרור ואם נדמה היה שבשנה האחרונה חלה רגיעה, אז הנתון שאנו מקבלים מדבר על 108 מבצעים משותפים עם השב"כ שהביאו לסיכול פיגועים בשנה השקטה הזאת, לכאורה.
הצלף: 12 קליעים, 7 שניות
אחוזים בודדים עם ישראל מכיר. את שאר הדברים הוא לא יודע וטוב שכך. "אנחנו אמורים לתת לעם להמשיך בחיים שלו", הם אומרים. "עם כל המציאות המטורפת שיש פה במדינה,ואת רוב הסיכולים הוא לא מכיר ואת רוב האיומים הוא לא מכיר, וטוב שכך.
הגיל הממוצע של הלוחמים כאן הוא מעל ל-30. למשל א', משרת כבר 21 שנים בימ"מ, הוא בן 42 והוא צלף.12 קליעים ב-12 מטרות ב-7 שניות. "את זה משיגים רק אם מתאמנים כל הזמן, בשטח ובחדר הכושר", הוא אומר. יש דבר אחד, הם אומרים,שלא מוכר ללוחם בימ"מ - שגרה.
"הוא חי על ביפר. הוא יכול להיות מוקפץ כל יום. הוא נמצא בסכנת חיים מתמדת. אני לא אומר 24 שעות ביממה, אבל הוא יכול למצוא את עצמו, בלי ספק בכלל, בין פעמיים לשלוש בסכנת חיים, שיכול להיות שהוא או יפצע או חלילה,יותר חמור מזה, ולא יחזור הביתה", אומר אחד הלוחמים.
"מסייעים למשטרה במלחמה בפשיעה"
בכל מחזור גיוס, מתוך 1,500 שמבקשים להתקבל,פחות מאחוז אחד, בין 12 ל-15, מצליחים לעבור שנה של מיון, סינון וגיבוש, אחר כך עוד שמונה חודשים של קורס הכשרה, רק אז הם נחשבים 'לוחמים'.
ד', בן 36, משרת שמונה שנים וחצי בימ"מ. לפני כן הוא היה באגף האבטחה בשב"כ. זה לא הספיק לו. "בזמן מאורעות 2000 ראיתי את האירועים בטלוויזיה", הוא מספר. "החלטתי שאני לא רוצה לעמוד ולאבטח יותר. השירות ביחידה זה בדיוק ההבדל בין לעמוד לאבטח,לחכות למחבל שיגיע אליך, לבין לצאת אליו בלילה ולהביא אותו".
מתברר שכל לוחם בימ"מ שמשרת מעל עשר שנים ביחידה, נפצע ועובר לפחות ניתוח אחד. רב פקד נ' למשל, איבד את עינו לפני שנתיים, בהיתקלות עם מחבלים ליד בית לחם. אחרי חודשיים הוא כבר חזר ליחידה. היום הוא סגן מפקד פלגת לוחמים.
"אנשים באים לפה כי זה המקצוע שלהם", הוא מספר. "זאת הקריירה שלהם וכך גם הם פורשים, באווירה שקטה,בלי שום תרועות וחצוצרות. גם היום, מהמקום בו אנו ניצבים,יוצאים לוחמים למלחמה".
ניצב יורם הלוי, מפקד על הימ"מ כבר שנתיים וחצי. שלשום, ערב יום הזיכרון, הוא הזמין את כל משפחות חללי היחידה, 13 במספר, לטקס מרגש, ראשון מסוגו, עבורו כנראה גם אחרון. בעוד שלושה חודשים ניצב הלוי מסיים את תפקידו. במקומו הוצנח לימ"מ מפקד מבחוץ, מיחידת שלדג בצבא.
לא כולם אהבו את ההחלטה. "ללוחמים שאנחנו שוחחנו איתם אין עם זה בעיה. רגע, מבחינת הטיימינג, הוא כנראה היה הכי מתאים מבחינת הפיקוד.זה... מבחינתנו זה לא משנה. בעיניי אין שום תסכול. הכוח של היחידה הוא לא במפקד מספר אחת שלה, אלא בדרג הלוחמים והמפקדים הזוטרים".
"החלום הוא שגלעד שליט ישוחרר משביו"
במהלך השנה האחרונה מופעלת הימ"מ יותר ויותר לטובת יחידות המשטרה במאבק נגד משפחות הפשע ועבריינים מבוקשים.
הימ"מ פועלת כבר 35 שנים. היו גם תקלות. לא תמיד מסכימים שם על הכול. יש מחלוקת אחת שנמשכת כבר שנים: האם נכון שהיחידה תהא כפופה למשטרה או שאופי הפעילות שלה מצדיק את העברתה לאחריות השב"כ. הדעות על כך חלוקות. בכל מקרה, בטווח הקרוב לא צפוי שינוי כלשהו בסטטוס שלה.
בשלוש השנים האחרונות יש שם משהו שמרחף כל הזמן באוויר - גלעד שליט. מתברר שהם מתאמנים ונערכים ומחכים רק לקבל את הפקודה. "אנחנו עושים את מה שאנחנו יכולים, כמה שיותר כדי להתאמן לרגע שהדבר הזה יקרה", אומר אחד השוטרים. "אנחנו מאוד מחכים שיגיע היום, במידה וזה לא ייפתר ברמה המדינית. ואז אני יכול להגיד לך בבטחה שאנחנו כבר עכשיו מוכנים מאוד למבצע שכזה".
זה החלום? שאתם תהיו אלה שיצליחו לשחרר את גלעד שליט משביו? אנחנו שואלים. "החלום הוא שגלעד שליט ישוחרר משביו. זה החלום. מאוד נשמח לעשות את זה", הם עונים.