לפני יותר משנה הזדעזעה המדינה כשלא פחות מ-21 נשים ו-49 ילדים הוצאו מה"הרמון" שבנה לו גואל רצון בשכונת התקווה. מאז חלף לא מעט זמן, אבל הצלקות שנותרו בלבותיהן של הנשים נותרו ברורות וטריות. הפרשה אומנם כבר מזמן ירדה מהכותרות, אבל כמה מנשותיו של רצון עדיין לא הצליחו להתאושש מהטראומה והקשיים שחוו כשחיו במחיצתו.
כתובת הקעקע שבה נכתב "גואלי רצון אהובי לנצח" עדיין זועקת מאבריהן של הנשים, תזכורת צורמת לתקופה שחשבו כי היחסים עמו יימשכו לנצח. "הרגשתי שמחה וחשבתי שאולי הוא יתקרב אליי יותר ואולי יאהב אותי", סיפרה מיה, אחת מהן, שסיכמה בכאב: "אבל זה לא קרה".
מיה חוזרת אל עברה
מיה ובתה מתגוררות בדירה זמנית שקיבלו ממקלט לנשים מוכות. אין בו אף לא מראה אחת, כדי שלא לאפשר לעבר להגיח דרך שום פרצה ולרדוף אותן שוב. אבל גם בלי להתבונן בבואת פניה, הקעקועים שעל גופה של מיה לא נותנים לה מנוח ומקשים עליה לנהל את חייה בחופשיות ולמצוא עבודה. לכסף היא זקוקה מאוד, במיוחד אחרי שרצון רוקן את כל קופתה וגרם לה להיקלע לחובות של עשרות אלפי שקלים.
למרות הכל, הסכימה מיה לאפשר לנו להתלוות אליה במפגש קצר וכואב עם עברה. הגענו איתה לדירתו של רצון בשכונת התקווה. "התמונות קשות לי", היא אמרה בעצב והוסיפה: "קשה לחשוב שפעם גרתי פה".
למרות הכל, היא אינה מביעה חרטה על מה שעברה: "גם אם הייתי יכולה למחוק את החיים האלה לא הייתי מוחקת. זה שלב שהייתי צריכה לעבור, למרות כל הרע שהיה. לא הכל היה שחור. היו גם דברים טובים, וגם דברים לא טובים. מה שהיה טוב זה שהיה לי מקום לחזור אליו, בית ומסגרת. כשהייתי שם זה נראה לי נורמלי לחלוטין. האמנתי שאני עושה את זה למענו ושזה למען האהבה. סונוורתי מהעוצמה שלו, מהגדולה שלו, והאמנתי בו. מבחינתי הוא היה אלוהים".
"נקלעתי לחובות בגללו"
אישה אחרת שעמה נפגשנו היא סיגל, שהגיעה אל ביתו של רצון לפני יותר מעשור, כשהייתה חלשה - כמעט כמו כל נשותיו. היא הייתה אז גרושה צעירה עם ילד שצריכה בית. היום, עם ארבעת הילדים הנוספים שילדה לו, היא נאלצת לעבוד בניקיון משרדים מהבוקר ועד הערב כדי להצליח להשתקם מחובות הענק שצברה בגללו.
אם לא די בכך, בקרוב היא תצטרך לפנות את הדירה הזמנית שבה היא מתגוררת, וממנה אין לה לאן ללכת. שנה אחרי שהיחסים עם רצון נפרדו, היא מוצאת את עצמה אובדת עצות. "מבחינתי, בית זה הגנה. אני לא יודעת איפה אני אהיה וזה מתסכל אותי. אני, בתום אימא, חייבת לשמור ולהגן על הילדים שלי. הם הדבר היחידי והכל בשבילי".
האישה השלישית שעמה נפגשנו היא הילה, שחיה בביתו של רצון במשך 12 שנים. השוני שלה מהשנים האחרות בולט בזכות הקו השביר מאוד שלאורכו היא הולכת, בין נאמנות מוחלטת למרדנות. "כל הזמן ידעתי לאן הוא מוביל אותי, ועל אף הרצון להתנגד לו - זה פשוט לא צלח", היא הסבירה.
בסמסטר האחרון היא ישבה כסטודנטית למשפטים, וכמו כל חבריה לספסל הלימודים למדה על הפרשה שחוותה על בשרה. אלו שישבו לצדה כלל לא העלו שהסטודנטית המבריקה הייתה אחת מעשרות נשותיו של רצון.
גואל רצון נעצר בינואר בשנה שעברה. במשפט שעדיין מתנהל נגדו הוא מואשם בהחזקה בתנאי עבדות, אינוס בנסיבות מחמירות, עבירות מין במשפחה, בעילה אסורה בהסכמה ובעוד אינספור דרכים בהן הצליח להתעמר בעשרות נשותיו וילדיו.
באת כוחו של רצון: הנשים התאהבו בו, לא הייתה עבדות
שלומציון גבאי-מנדלמן, עורכת דינו של גואל רצון מסרה בתגובה לכתבה: "מהעדויות שנשמעו עד כה ובמגבלת איסור הפרסום, עולה שאין בסיס עובדתי או ראייתי להרשעת גואל רצון בעבירת העבדות. נשותיו בחרו להיות נשותיו, בחירה שנבעה מהתאהבותן בו.
גואל לא דרש דבר, ומתוך התחרות בין הנשים צמחה עשייה בלתי פוסקת מצידן, הן בדמות קעקועים והן בדמות מתנות וכספים כאות וסימן לאהבתן. שכשהנשים חיו בבית הן חשו מאושרות, מסופקות, והתנהלותן לימדה על רצון להישאר במקום".
משרד הרווחה מסר בתגובה: "מרגע מעצרו של גואל רצון ועד היום מלווה משרד הרווחה את הנשים וילדיהן. המשרד בחן את צרכי הנשים, טיפל וליווה אותן באופן אינטנסיבי וסיפק מענה ופתרונות לנשים כדי להבטיח את שלומן ושלום ילדיהן. בִכלל זה מקבלות הנשים גם סיוע כלכלי".
"בנוגע להסרת הקעקועים", הוסיפו במשרד הרווחה, "במהלך החודשיים הקרובים יחל בהדרגה הליך הסרת הקעקועים בבית חולים. הליף זה ימומן על ידי משרד הרווחה".
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
תזכורת: משפטו של גואל רצון
אחת מנשותיו של גואל מדברת לראשונה
חשד: רצון הביא ילדים עם בתו הקטינה
שכנתו של רצון התראיינה לתקשורת - כלי רכבה הוצת
"ספר החוקים" של גואל רצון ונשותיו