על רקע המהומות האלימות שנרשמו אתמול (שבת) ברחבי הארץ, במחאה על תכנית פראוור להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב, בדקנו מה למעשה אומרת התכנית, מדוע ההתנגדות אליה כה רבה, והאם יש חלופות אחרות?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כיצד נולדה "תכנית פראוור"?
תכנית פראוור נועדה ליישם את מדיניות הממשלה בנוגע להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב. המהלך החל בשנת 2007, כשהממשלה הקימה את ועדת גולדברג, שנדרשה להעביר המלצות בנושא הסדרת ההתיישבות הבדואית.
בשנת 2009, לאחר קבלת ההמלצות, מינתה הממשלה צוות שיבנה מתווה ליישום ההמלצות. בראשות צוות היישום עמד אהוד פראוור, ראש האגף לתכנון מדיניות במשרד ראש הממשלה. בחודש יוני האחרון עברה הצעת "חוק פראוור" בקריאה ראשונה בכנסת, לאחר שהממשלה אישרה אותו כבר לפני יותר משנתיים.
מדוע יש צורך בהסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב?
כ-90 אלף מהתושבים הבדואים בנגב מתגוררים במה שמכונה "יישובי הפזורה", שהם למעשה כפרים לא מוכרים. הבעיה בכפרים הלא מוכרים היא שמצד אחד התושבים לא זוכים לתשתיות ולתקציבי פיתוח מהמדינה, ומן הצד השני המדינה לא מפקחת על בנייה לא חוקית ועל פלישה לקרקעות ציבוריות.
כיצד מבקשת "תכנית פראוור" להסדיר את התיישבות הבדואית בפועל?
בפירוט מתווה התכנית נכתב כי מטרתה היא להביא לשילוב טוב יותר של הבדואים בחברה הישראלית, ולצמצם את הפערים הכלכליים והחברתיים בין האוכלוסייה הבדואית בנגב לכלל החברה - כל זאת "במסגרת תנופת פיתוח הנגב עם העברת מחנות צה"ל לאזור באר שבע, ופיתוח המעטפת הנדרשת", כפי שנכתב בתכנית.
התוכנית מבקשת לפנות 40 אלף תושבים בדורים מכפרים לא מוכרים בשטחי הנגב, ולהעביר את תושביהם ליישובי קבע שיוקמו או ליישובים בדואים קיימים שיורחבו. בתכנית הוצהר כי מרבית התושבים המתגוררים בכפרים לא מוכרים יוכלו להתגורר שם גם בעתיד עם הסדרת היישובים. הדבר לא יחול על יישובים שמיקומם לא תואם לתכנית המתאר המחוזית או שמספר התושבים אינו מצדיק הכרה ביישוב נפרד.
עוד על פי התוכנית הממשלתית, תביעות הבעלות שהגישו תושבים בדואים על שטח של כ-600 אלף דונם מאדמות הנגב, יימחקו כולן תוך חמש שנים, ובתמורה יפוצו הבדואים כספית כמו גם בקרקע חלופית שתירשם על שמם.
מדוע קיימת התנגדות קשה כל כך ליישום התכנית?
התושבים הבדואים טוענים ש"תכנית פראוור" תוביל לעקירתם של לפחות 30 אלף תושבים מבתיהם. בנוסף, לטענתם, הסדר הפיצוי על תביעות הקרקע מספק לתובעים פיצוי חלקי בלבד, ואין די קרקע זמינה בנגב שניתן לחלקה לתושבים שיפונו. בנוסף מתנגדים הבדואים לקביעה לפיה יוצאו צווי הריסה למבני בלתי חוקיים שנבנו ביישובי הפזורה הבדואית בנגב.
טענתם של התושבים הבדואים מגובה גם בהחלטות ובגינויים של האו"ם - בשנה שעברה קרא הפרלמנט האירופי לממשלת ישראל לעצור את יישום "תכנית פראוור", שלדבריו, "חותרת תחת אורח חייהם ומחייתם של הבדואים". מספר חודשים קודם לכן פרסמה הוועדה למניעת אפליה באו"ם הודעת גינוי לתכנית.