כבר יומיים שבית הקברות הראשון של תל אביב ברחוב טרומפלדור הוא אתר עליה לרגל. "איפה אריק?" שואלים המבקרים הרבים, ואחרי השתהות ליד הקבר ממשיכים לסיור במקום הקסום הזה - מטיילים לאט בשבילים הצרים, ומגלים שלכל שם רחוב בתל אביב יש מצבה תואמת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כך למשל כולם עוברים על פני הקבר של ביאליק, אשתו ושני הוריה. אבל מי טורח לבקר את אירה יאן, המאהבת שלו, שקבורה לא רחוק. היא הייתה סופרת וציירת, הציירת העברייה הראשונה, שכנראה הייתה נפלאה, אבל כל הציורים שלה נגנבו בזמן שחלתה בשחפת.
"הם הכירו בפרעות קישינב כשביאליק בא לתעד את הפרעות. היא הייתה נשואה, הוא היה נשוי והקשר הלך והתחזק", סיפרה רות בקי קולודני, מחברת הביוגרפיה של אירה יאן. "חלק מהשירים המאוד ידועים של ביאליק כמו 'הולכת את מעימי' קשורים אליה, ואני חושבת שכך גם השיר 'הכניסיני תחת כנפך'".
עשרות מכתבים בין ביאליק לרות יאן הוסתרו במשך עשרות שנים כדי לא לקלקל את שמו של המשורר הלאומי. במכתבים הללו מופיעים ניסוחים שיופיעו אחר כך בשיריו של ביאליק, ומסגירים על מי נכתבו. "בהרבה מהמכתבים האלה הוא אומר לה 'היי לי אם ואחות'", הוסיפה קולודני. "באחד המפגשים בין השניים הוא רצה לחבק את אירה והזמין אותה לחדרו. הם עלו לקומה השנייה או השלישית והסתכלו על שמי ירושלים, שם היא זרקה את עצמה למטה והתאבדה".
בית קברות הכי תל אביבי, וותיק יותר מהעיר עצמה
בשנים האחרונות משקמים את בית הקברות הישן - 5,000 מצבות יש בו, מתוכם 300 מצבות שהיום כבר לא ידוע מי קבור תחתן אחרי שהן נמחקו או שקעו בחול. בית הקברות ברחוב טרומפלדור הוא האזור הבנוי הראשון של מה שאנחנו מכירים היום בתור תל אביב. הוא נוסד שש שנים לפני העיר עצמה, בעקבות מגיפת כולירה שפרצה בשנת 1902, והפילה הרבה קורבנות גם ביפו. "השלטונות אסרו לקבור את מתי המגיפה בתוך העיר מחשש להתפשטות, אז הם קברו מחוץ לעיר, וליהודים לא היה בית קברות כזה", הסבירה רותם זאבי, אדריכלית שימור. "שמעון רוקח, שהיה אז ראש הקהילה והיו לו קשרים בשלטון הטורקי, פנה לטורקים והצליח לרכוש את חלקת הקרקע בת 11 הדונמים שעליה הוקם בית הקברות".
כאן נקברו גם מתיהם של שתי משפחות האצולה היריבות של תל אביב - שלוש ורוקח. השיא ביריבות היה בבחירות לראשות העירייה שבהם ניצח משה שלוש את המועמד של שבט רוקח. "הדבר הזה לא מצא חן בעיני רוקח וחבריו", סיפר יעקב מרקל, חוקר תולדות תל אביב. "אז הם הלכו לנציב העליון, התחילו ויכוחים, צעקות, עניינים ולבסוף הנציב לא אישר את מינויו של משה שלוש. בסופו של דבר בחרו בבן של שמעון רוקח, ישראל רוקח, שהיה ראש עיר במשך הרבה שנים, והוא באמת זה שבנה את העיר".
גם בפנתיאון התל אביבי המובהק - כסף יכול לקנות חלקה
גם אפרים קישון, מגדולי הגאונים שקמו לעם ישראל, נקבר בטרומפלדור לפני שמונה שנים. לאשתו השנייה שרה היה מספיק שכל לקנות בשנת 1998 אחוזת קבר זוגית בטרומפלדור במחיר רצפה של 80 אלף שקלים. לשם השוואה, הקבר הבודד של שושנה דאמרי עלה רבע מיליון שקל. כך מי שילך לבקר את קברו של אריק איינשטיין יכול לפקוד במרחק 10 מטר את הקבר של קישון, שכתב לאיינשטיין מערכונים בימיו בלהקת הנח"ל - מערכונים שמהם התפתח התסריט של הסרט "סאלח שבתי".
מאז הלווייתו של איינשטיין השכן בבניין ממול הוציא רמקולים למרפסת ומשמיע כל הזמן את שיריו. מדובר באותו בניין שלפני שנה וחצי, אחרי שסמי עופר נקבר בטרומפלדור, דייריו עשו מסיבת מחאה על הגג על כך שאפילו בפנתיאון של תל אביב, שנותרו בו אולי תשע חלקות קבורה שמיועדות לאנשים ראויים כמו אריק איינשטיין, עדיין הרבה מאוד כסף יכול לקנות לך חלקה.