הרכב השופטים הבכיר ביותר של בג"ץ יתכנס הבוקר (שלישי) לדון בעתירה אם ראש הממשלה בנימין נתניהו יוכל להרכיב ממשלה במידה שיבחר, בצל כתבי האישום נגדו – אך ההערכה היא שבג"ץ כלל לא יידרש לשאלה הזאת. השאלה הראשונה שהשופטים יצטרכו להכריע לגביה היא אם הם בכלל צריכים להכריע בעניין וככל הנראה בג"ץ כלל לא ייתן מחר תשובה גם לשאלה המקדמית הזאת.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
השופטים צפויים לקבל את בקשתו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שסבור שהדיון היום צריך להיות דיון מקדמי ולעסוק בשאלה שהיועץ מגדיר כשאלת השאלות, שאלה כבדת משקל, האם בכלל צריך להכריע בסוגיה בעת הזאת?
לצורך כך, יתכנס ההרכב הבכיר והוותיק ביותר של בית המשפט העליון בראשות הנשיאה אסתר חיות, המשנה לנשיאה השופט חנן מלצר והשופט עוזי פוגלמן. תחילה תידון השאלה אם צריך להכריע כבר כעת, אך לא מן הנמנע שהשופטים לא ייתנו היום את השורה התחתונה גם לשאלה המקדמית הזאת.
אתמול התייחס נתניהו לדיון המקדמי בעניינו ואמר: "יש מי שמנסים לגרור את בית המשפט העליון לתוך המגרש הפוליטי כדי שיכפיש ויסכל משפטית את המועמדות שלי לראשות הממשלה. אני לא מעלה על דעתי שבית המשפט העליון של מדינת ישראל ייפול לתוך המלכודת הזאת. בדמוקרטיה מי שמחליט מי ינהיג את העם זה רק העם ולא אף אחד אחר. כך תמיד היה וכך תמיד יהיה".
"בדמוקרטיה מי שמחליט מי ינהיג את העם – זה העם"
בעתירה, שהובלה על ידי עו"ד דפנה הולץ-לכנר, נתבקש בג"ץ לתת צו הצהרתי לפיו אין להטיל את תפקיד הרכבת הממשלה על חבר כנסת שהוחלט להגיד נגדו כתב אישום בעבירות שיש עמן קלון – בדומה לכתבי האישום שהוגשו נגד נתניהו. מנדלבליט סירב להתייחס לסוגיה באומרו כי "מדובר בסוגיה תיאורטית בלבד כל עוד לא הוחלט רשמית על בחירות נוספות ולא נודעו תוצאותיהן".
ביום ראשון מסר נתניהו את עמדתו לבג"ץ בתגובה לעתירה. ראש הממשלה הבהיר בעמדתו כי "בדמוקרטיה מי שמחליט מי ינהיג את העם – זה העם, לא אף אחד אחר. אחרת זה פשוט לא דמוקרטיה. העתירה מהווה ניסיון לגרור את בית המשפט לסוגיה שכלל אינה 'שפיטה', כלל אינה בסמכותו של בית המשפט הנכבד וכלל לא אמורה לבוא לפתחו של בית המשפט הנכבד, אלא להכרעת ציבור הבוחרים בלבד. בשל סיבה זו בלבד מן הראוי לדחות את העתירה על הסף".
גם במערכת הפוליטית נשמעו קריאות כי על בג"ץ להימנע מלדון בסוגיה בעת הזאת. יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ מיקי זוהר, פרסם בשבוע שעבר ציוץ בטוויטר שבו איים בשורה של מהלכים אם בג"ץ יקבע "באופן שערורייתי" שיש מניעה שנתניהו ירכיב ממשלה. "אם בג"ץ יתערב בעניינים פוליטיים בכך שיכריז שנתניהו לא יכול להרכיב ממשלה, תהיה לכך תשובה חדה וברורה: פסקת ההתגברות בשלוש קריאות מיד עם תחילת כהונת הכנסת הבאה וביטול ההחלטה לאלתר שתאפשר לנתניהו כן להרכיב. אם יש משהו שמגדיל את הסיכוי של 61 לימין, זה זה".