מחר, לראשונה בתולדות המדינה, ראש ממשלה מכהן יתיישב על ספסל הנאשמים. אחרי שלוש שנים של "לא יהיה כלום כי לא היה כלום", ייכנס נתניהו לאולם הקטן בבית המשפט המחוזי בירושלים ויידרש לאשר כי הוא קרא את כתב האישום שהגישה נגדו מדינת ישראל - ומייחס לו עבירות שחיתות חמורות שלכאורה ביצע במהלך תפקידו: שוחד, מרמה והפרת אמונים בשלושה תיקים. אנחנו נלווה מחר (ראשון) את האירוע חסר התקדים במשדר מיוחד החל מהשעה 14:00.
בזמן המאבק המשפטי צפוי להימשך גם המאבק הציבורי - כשמחוץ לבית המשפט תתקיים הפגנת תמיכה בראש הממשלה, עם פעילים רבים שיגיעו כדי להשמיע את קולם. גם חברי כנסת ואפילו שרים בכירים אמורים לקחת חלק במחאה. במסגרת המאבק הציבורי, אמר הערב יו"ר הקואליציה מיקי זוהר בריאיון ל"פגוש את העיתונות" כי התקשורת, השמאל, המשטרה והפרקליטות שיתפו פעולה לאורך זמן כדי להביא את נתניהו לספסל הנאשמים.
נתניהו עשה כל מאמץ כדי לא להגיע לשלב זה, ואפילו ברגע האחרון ביקש שלא להגיע לדיון הראשון. עכשיו השאלה היא אם נותרו עוד שפנים בכובע. לצד נתניהו יתייצב באולם עו"ד מיכה פטמן, ובאולם סמוך ימתין עו"ד עמית חדד. לפי ההערכה, פרקליטי נתניהו צפויים לבקש לדחות את שמיעת הראיות בפרק זמן של שנה. הם יבהירו לשופטים שנושא שכר טרחתם טרם טופל, והם ממתינים להחלטת ועדת ההיתרים בעניין זה.
מנגד, ניתן להעריך כי הרכב השופטים יודיע דווקא על כוונתו לנהל את המשפט בקצב מזורז של שלושה דיונים בשבוע. פרקליטי נתניהו צפויים להתנגד לכך, וכבר בשלב זה טוענים שחומר חקירה רב לא נמסר להם. מחר בפתח הדיון יישאלו ראש הממשלה או פרקליטיו אם קראו את כתב האישום - השלב הראשון, ואחר כך יבקשו מהצדדים לפתוח יומנים כדי לקבוע מועד לישיבות הוכחה.
באשר לאפשרות שהמשפט יסתיים בסופו של הסדר טיעון, לפי שעה ראש הממשלה וסביבתו מתייחסים לכך בביטול. ואולם, יש לזכור כי 90% מהתיקים במדינת ישראל נגמרים בהרשעה, ולנוכח העבירות העומדות נגד נתניהו משמעות הדבר היא ריצוי מאסר בכלא. על כן אין לשלול את האפשרות שבסופו של דבר אכן יגיעו הצדדים להסדר - שמטרתו תהיה למחוק את סעיף השוחד, ולהישאר רק עם סעיפי המרמה והפרת האמונים.
המסר של השופטים - לנתניהו אין זכויות יתר על ספסל הנאשמים
פרקליטי נתניהו טענו בימים האחרונים שחשיבות נוכחתו בדיון היא בסך הכול טכנית, משום שעליו רק לאשר שהוא קרא את כתב האישום והוא יכול לעשות זאת גם מבלי להגיע למקום בגופו. ולמרות זאת, השופטים הדגישו שחשוב שהאמירה הזו תיאמר בבית המשפט.
בעצם הדרישה מנתניהו להגיע לבית המשפט - השופטים דורשים ממנו לתת תשובות. בהחלטותיהם עד כה הבהירו השופטים שבבית המשפט הם אלה שקובעים את סדר וקצב הדברים. הדבר מתבטא בכך שהם דחו את טענותיו של נתניהו על כך שהגעתו לבית המשפט עם אבטחתו תקשה על מילוי הנחיות משרד הבריאות, ותעלה לציבור הון רב.
שתי ההחלטות של השופטים: ההחלטה שלא לאפשר לשדר את המשפט בשידור חי, כדי לאפשר לעדים להעיד עדות חופשית ונטולת לחצים, וכן ההחלטה שמחייבת את נתניהו להגיע לדיון הפתיחה מחר - מעבירים את המסר שלנתניהו לא יהיו זכויות יתר ביושבו על ספסל הנאשמים.