מאות אלפי אנשים ברחבי הארץ קיבלו בחודשים האחרונים עשרות מסרונים עם הצעה זהה: הלוואה בתנאים נוחים בצל הקורונה.זו הונאה וותיקה שפגעה כבר באלפים, אבל האנשים שמאחוריה הפכו מתוחכמים יותר והשיטות – משוכללות יותר. אם נקלעתם לבור כלכלי בעקבות משבר הקורונה – ייתכן שגם אתם הייתם נופלים בפח של ג'יימס אייזק נחמיאס, מילנה פולישוק, או חיים בניזרי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"שלחו לי הסכם שבמידה ואני לא מקבל את הכסף – אני מזוכה תוך 24 שעות", סיפר דודו מסארוה שנעקץ על ידי חברת 'תן לי קאש'. "בסוף השתכנעתי ושלחתי את ה-4,000 שקל לחשבון שהם שלחו לי בוואטסאפ. אחרי יום יומיים התחלתי לדאוג שאני לא רואה את הכסף בחשבון. הבנתי שמדובר באיזשהו עוקץ. ראיתי שחור בעיניים".
מבדיקה שלנו עלה כי חברות לסליקת כספים ביצעו את החיובים ברוסיה. המטרה היא לטשטש את מסלול הכסף. וכך עובדת השיטה: חברת "תן לי קאש", "איי קאש" או "לוקס", בכל פעם בשם אחר, הם האתרים שדרכם מגיעים לחברות ההלוואות. מי שהקים את האתרים ואחראי לתפעולם הוא ג'יימס אייזיק, שבבעלותו גם חברה לאספקת לידים – ודרכו הפרטים של מקבלי המסרונים מגיעים לחברות ההלוואות.
הבעיה היא, שאייזיק נפגש עם חלק מהאנשים שקשורים ברשת ופנו אליו שיקים ויקדם עבורם את האתרים – בזמן שהוא יודע מה מטרתם. אם זה לא מספיק, זו אינה הפעם הראשונה. למרות הכחשתו, בדיקה שערכנו מצא את הקשרים בין אייזיק לחברת "תן לי קאש". בנוסף גילינו, כי אותה חברת פיננסים נמצאת בבעלותה של מילנה פולישוק ובן זוגה.
"גורם אחד אחראי על איסוף לידים ופניות מאנשים", הסביר עו"ד אופיר לב שמייצג את הנפגעים בפרשה. "גורם אחר הוא זה שמחייב אותו. אם גורם אחד ייתפס – הוא יכול לתלות את כל האשמה שלו בגורם אחר".
בזמן העבודה על התחקיר מילנה וג'יימס נעצרו, יחד עם 7 אנשים נוספים, בחשד לעבירות הונאה ומרמה בתחום הפיננסי. מדובר לכאורה בפעילות שנועדה לאיסוף פרטי חשבונות בנק של אזרחים – כדי לקחת כספים במרמה.
גם מילה ומרגריטה, הבעלים של אולם אירועים בוטיק בתל אביב, נפלו בפח של הנוכלים. לאחר שלא עבדו כ-5 חודשים, מרגריטה פרסמה פוסט בעמוד "אני שולמן". מיד זכתה להצעה לעזרה חינם מצד חיים בן עמרם, מיהלום שירותים פיננסיים. הוא הגיע אליהן הביתה, הציע את שירותיו בגיוס של עד מיליון שקלים בהלוואות – והן ישלמו לו עבור התיווך לגופים הללו ותשלומים חודשיים עבור יעוץ כלכלי לעסק.
"התנאי בחוזה היה שהתשלום הראשוני יהיה 17 אלף שקל פלוס מע"מ", סיפרה מרגריטה. "וכל חודש עשרת אלפים שקל פלוס מע"מ". מהרגע שהסכום הגדול האחרון הועבר – חיים בן עמרם פשוט נעלם. סך הכול נעקצו השתיים ב-26 אלף שקל, והגישו תלונה במשטרה. אחרי פחות משבוע במשטרה לא הצליחו לאתר את הנוכל שעקץ אותן – והתיק נסגר.
הן פנו למערכת החדשות כשהן אובדות עצות, וכתבתנו החלה להתחקות אחר הנוכל. לאחר שלא נמצא בכתובות שסיפק להן, באמצעות הפייסבוק גילינו שחיים בן עמרם הוא בעצם חיים בניזרי, ששקוע בחובות ועבד עד לא מזמן כמלצר באילת. החוקר שלנו, ע' ממגידו מודיעין פיננסי, יצר איתו קשר במסווה – ובנה איתו אמון, שלב שלב.
"הוא סיפר לי שהוא מנהל רשת שמגלגלת כ-300 אלף שקל בחודש", סיפר ע' איש המודיעין. "יש לו מעל 10 חברות פיקטיביות, ואי אפשר להפיל אותו". בסופו של דבר, שוכנע בניזרי להגיע לפגישה לילית בתל אביב – שם התעמתנו איתו. איך זה נגמר? צפו בכתבה המלאה
התגובות לכתבה
תגובת ג'יימס אייזיק נחמיאס: "לאחר התייעצות עם עורך דין, אנחנו לא מעוניינים להגיב על השטויות שלכם. תמשיכו להתפרנס ולפרנס את הילדים שלכם מדמם של אנשים חפים מפשע".
תגובת מילנה פולישוק באמצעות עו"ד עמית שלף ואיתן סבג: "הטענות שעלו בכתבה מוכחשות בתוקף, ומרשתנו תשקול צעדיה המשפטיים כנגד הפגיעה בשמה הטוב. העסק של מרשתנו אינו עוסק שמתן הלוואות, אלא בשירותי תיווך בין הלקוח לגוף המלווה, ופעל כדין וביושר כלפי לקוחותיו. חקירת המשטרה נוגעת לאנשים ולחברות שאין להם קשר למרשתנו. לפני שהחלה הפעילות העסקית, קיבלה מרשתנו ייעוץ וליווי מקצועי של עורך דין, ופעלה בהתאם".
תגובת חיים בניזרי באמצעות עו"ד חמו אורן: "מרשי אדם אמין, מקצועי, בעל ותק וניסיון עשיר בתחום של ליווי עסקים ויעוץ אסטרטגי לעסקים. צר למרשי על כך שלא היו אליו פניות ענייניות מן הלקוחות הספציפיים, ותחת זאת הם בחרו להשחיר את פניו באמצעות התקשורת. לגופם של דברים ייאמר שהעיכובים כולם נובעים מהמצב השורר כרגע במדינה עקב נגיף הקורונה".
תגובת משטרת ישראל: "יש להפריד בין עבירות פליליות הנאכפות על ידי רשויות האכיפה לבין סכסוכים עסקיים והפרות הסכמים, שדינם להתברר בין כותלי בית המשפט בהליך אזרחי. במקרה זה המתלוננות הציגו לחוקרים חוזה שנחתם מרצון והופר לכאורה, ומשכך דינו להתברר בהליך אזרחי כמקובל".