תיק המניות נסגר, חקירה מחודשת לא תיפתח נגד נתניהו בתיק הצוללות: היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, החליט אמש (חמישי) שלא לא לפתוח בחקירה מחודשת נגד נתניהו בפרשת כלי השיט - זאת למרות חשיפת התצהיר של מנכ"ל משרד הביטחון לשעבר במהדורה המרכזית, שטען שהופעלו עליו 'לחצים חריגים' מצד נתניהו לרכוש צוללות וכלי שיט דווקא מהתאגיד הגרמני 'טיסנקרופ'. בנוסף, החליט היועץ לא לפתוח בחקירה נגד ראש הממשלה בתיק המניות עקב התיישנות - אך ציין שנתניהו קיבל "טובות הנאה משמעותיות ביותר". 

נימוקי היועץ המשפטי מנדלבליט - המסמך המלא 

"הטענות מציגות התנהלות שאינה עומדת בסטנדרטים ראויים של רשות ציבורית העוסקת בנושא כה משמעותי לאינטרסים לאומיים של מדינת ישראל", נימק מנדלבליט בהחלטתו, "אולם מתברר כי נכון לעת הזו פעורים חללים בסוגיות חשובות לשם גיבוש תזה פלילית - את החללים הללו לא ניתן למלא במקרה זה באמצעות הנחות, השערות ואמירות כלליות". 

"עבירת שוחד, ביסודה, חולשת על מצב שבו טובת הנאה ניתנת לעובד הציבור בעד פעולה הקשורה בתפקידו", הוסיף היועץ, "חרף התהיות שהמקרה מעורר, אין בסיס לקבוע כי מתקיים חשד סביר שיצדיק חקירה פלילית בעבירת שוחד. לא נמצאה אינדיקציה לקיומו של אינטרס רלוונטי של נתן מיליקובסקי שאותו הוא היה עשוי לבקש לקדם באמצעות נתניהו, שכיהן באותה עת (2007) כיו"ר האופוזיציה. רק למעלה משלוש שנים לאחר מכן החלה פעילות עסקית מסוימת של מיליקובסקי בישראל". 

בעניין תיק המניות, קבע היועץ המשפטי לממשלה בדבריו כי נתניהו אכן קיבל טובות הנאה במסגרת יחסיו עם בן דודו, כאלה שאף הגדיר 'משמעותיות ביותר', אך גם קבע שחלה התיישנות על העבירות: "הפער המשמעותי בין מחיר רכישת האחזקות בשותפות NMSD, ובעקיפין בחברת סידריפט, בשנת 2007 ,עליו דיווח נתניהו, לבין מחיר מכירת הזכויות בשותפות למיליקובסקי בשלהי שנת 2010 ,כמו גם השוואה למחיר רכישת מניות סידריפט על-ידי צד ג' בשנים אלה, העלו אפשרות כי נתניהו רכש את הזכויות בשותפות ממשפחת מיליקובסקי בסכום הנמוך באופן ניכר משווין הריאלי, ובכך קיבל טובת הנאה משמעותית ביותר". 

מיליקובסקי.
בן דודו של נתניהו, נתן מיליקובסקי|צילום: מייקל פאלקו, ניו יורק טיימס, חדשות

"בהמשך", קובע מנדלבליט, "בשנת 2010 ,עת מכר נתניהו את הזכויות בשותפות למיליקובסקי, במחיר אשר, על פניו ובהתאם לאינדיקציות הראייתיות, משקף שווי ריאלי או קרוב לכך, צמח לנתניהו רווח גדול שמקורו באותה רכישה מעוררת סימני שאלה שבוצעה בשנת 2007. אמנם, נוכח חלוף הזמן הרב, קיים קושי לאסוף תשתית עובדתית מקיפה שתאפשר לקבוע ממצאים באשר לקיומה והיקפה של טובת ההנאה, הנגזר גם משאלת שווי החברות בהן עסקינן. אולם, נוכח האמור לעיל, יצאתי מנקודת הנחה כי נתניהו אכן קיבל טובת הנאה משמעותית ממיליקובסקי". 

התצהיר של מנכ"ל משרד הביטחון לשעבר שמעלה שאלות  

השבוע חשפנו במהדורה המרכזית תצהיר של האלוף במילואים דן הראל, מי שהיה מנכ"ל משרד הביטחון, שמעלה שאלות נוקבות באשר ללחצים חריגים וחריפים שהופעלו לטענתו מצד ראש הממשלה ומבכירים בסביבתו - לחץ שלטענתו הופעל כדי שמדינת ישראל תרכוש צוללות וכלי שיט מהתאגיד הגרמני טיסנקרופ.

הראל, ששירת 35 שנה בצה"ל, מתאר בתצהיר קריירה עשירה - היותו מזכירם הצבאי של שלושה שרי ביטחון וראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, תפקידיו כראש אגף המבצעים במטכ"ל, מפקד פיקוד הדרום וסגן הרמטכ"ל.

במוקד התצהיר הוא מתייחס לשנותיו כמנכ"ל משרד הביטחון ולאירועים התמוהים והמדאיגים, לדבריו, סביב רכש כלי השיט והצוללות מהתאגיד הגרמני טיסנקרופ. הדברים הוגשו כנספח לעתירה של התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ בדרישה להורות על הקמת ועדת חקירה לתיק הצוללות. 

"הופעל על המשרד מכבש לחצים כבדים", כותב הראל בתצהירו, "הן ממשרד ראש הממשלה והן מנציגי המל"ל, שנועד כל כולו למנוע את פרסום המכרז, בניסיון לגרום לכך שהמשרד יבצע את הרכש בגרמניה וספציפית מחברת טיסנקרופ. בהקשר זה, זכורות לי בין היתר הנחיות בכתב מהמזכיר הצבאי של ראש הממשלה האוסרות יציאה למכרז, וכן פניות רבות בעל פה מראש המל"ל יוסי כהן, וכן מסגנו אבריאל בר יוסף, אשר פנה לגורמים שונים במשרד ביניהם מנהל הרכש והיועמ"ש של המשרד, והאחרון עדכן אותי בכך".

פרשת הצוללות (צילום: AP / FLASH 90)
התיק לא ייפתח מחדש. פרשת הצוללות|צילום: AP / FLASH 90

"עמדתי הייתה כי רק בדרך של מכרז ניתן להכריח כל יצרן - לרבות טיסנקרופ - לתת את המחיר המיטבי", ממשיך הראל, "וכי כל מספנה שיש לה היכולת לייצר את הדגם המבוקש, מוזמנת להציע הצעות גם אם היא נהנית מסבסוד ממשלתי".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות