א', תושבת מרכז הארץ, הכניסה לפני 13 שנה את בנה, כיום בן 34, עם מוגבלות שכלית ולקות תקשורתית חמורה, למעון "נווה האירוס" שבנס ציונה, המיועד לאנשים עם מוגבלות. בשבוע שעבר הגישה א' תלונה במשטרה על חשד לתקיפה מינית חמורה בבנה, מצד דייר אחר במעון.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"לא חשדנו בכלום", מספרת א' בדמעות, "ואז, לפני שבועיים, הבאתי אותו הביתה. פתאום ראיתי דם על התחתונים שלו, והזדעזעתי. בהתחלה לא הבנתי. חשבתי אולי זה פצע או משהו דומה, הוא פשוט לא היה בבית הרבה זמן בגלל הקורונה. אז לא ייחסתי לזה יותר מדי חשיבות, אבל זה לא הניח לי". היא נזכרת "ואז, הבנתי מהורים אחרים שבעבר כבר התלוננו למשטרה על פגיעות מיניות מצד אחד הדיירים במעון".
א' פנתה מיד לתחנת המשטרה, ושם גילו לה שאכן היא "לא הראשונה" ושכבר התקבלו תלונות דומות בעבר מהורים לילדים אחרים. לא ברור מה נעשה בחקירה על התלונות האחרונות, והאם התיקים עדיין פתוחים.
"אני לא ישנה בלילות, אני כל הזמן מרגישה לא טוב" מספרת א', "אתמול באתי לבקר אותו. הילד שלי פשוט לא חזר לעצמו, הוא לא אותו הדבר. חייבים לעשות משהו, זה לא יכול להמשיך ככה. אנחנו בתהליך של להוציא אותו מהמעון, אבל בינתיים אני פשוט מפחדת עליו. זה מסוכן, הוא לא מוגן".
משרד הרווחה: "תלונות ממוחזרות"
השיא, הוא תגובת משרד הרווחה, האחראים על המעון. ארגון "בזכות" פנו בשם ההורים למשרד בבקשה לטיפול דחוף בטענות, וקיבלו את התשובה הבאה מראש מנהל מוגבלויות: "אנחנו כבר התייחסנו לנושא התלונות הממוחזרות על מעון 'נווה האירוס' כבר יותר מדי פעמים. המנהל שלנו עוסק בימי הקורונה במתן מענה לבעיות אמיתיות".
"אני לא מצליחה להבין איך חשד לפגיעה מינית זו לא בעיה 'אמיתית' ומה זה אומר, שבגלל הקורונה מבטלים את כל התלונות האחרות מאנשים שנמצאים במסגרות האלה?", אומרת חן גלבוע, מנהלת המחלקה הקהילתית בארגון "בזכות". "משרד הרווחה בוחר שהמוסד ימשיך להתנהל באותה הצורה על אף התלונות שהוגשו בעבר. איזה מן בדיקה הם עשו בדיוק? המשפחות שהתלוננו לא קיבלו עד היום מענה על הטענות".
גלבוע המשיכה והוסיפה: "מסגרות סגורות, שהציבור לא יכול לפקח עליהן, זה לא הפתרון. המוסדות הסגורים לא מותאמים לאנשים עם מוגבלות, שזקוקים לליווי ותמיכה שהם לא מקבלים שם. משרד הרווחה צריך להחליט שהוא עובר לדיור בקהילה - ומייצר שירותים תומכים לאנשים עם מוגבלות שרוצים לחיות בקהילה". לסיכום אמרה א' שחושדת שבנה הותקף מינית: "יש לי מסר להורים - תבדקו את הילדים שלכם, הלוואי שהמקרה הזה לא יחזור על עצמו. הלוואי שהילדים שלכם יהיו בטוחים".
משרד העבודה והרווחה מסר: "מערך הפיקוח של מנהל מוגבלויות מלווה מקרוב את מעון 'נווה האירוס' מזה זמן מה, על מנת לוודא שליקויים, אם מתגלים, מטופלים לאלתר, וכחלק מתהליך של שדרוג המעון ושיפור התנאים הפיסיים בו. משרד העבודה והרווחה ימשיך ללוות את המעון על מנת לוודא כי הדיירים זוכים לשירות איכותי, לטיפול מסור וללא רבב".
מטעם מעון "נווה האירוס" נמסר: "מעון 'נווה האירוס' נוסד בשנות החמישים של המאה הקודמת, ומטפל מאז, במסירות ואהבה, במאות חוסים. המעון, בהתאם לנהלים, נמצא תחת ביקורת צמודה של משרד הרווחה ועובד איתו בשיתוף פעולה ושקיפות מלאה. לצערנו, המעון חווה בשנה האחרונה מסע של הכפשות, תלונות שווא, שקרים ואף איומים של מספר משפחות שרוב קרוביהן כבר אינו חלק מהמעון. כחלק מהמתקפה נגד המעון, תלונות השווא הופנו לגורמים רבים, ביניהם שר הרווחה, גורמי פיקוח, חברי כנסת ותקשורת. בעקבות כל תלונת שווא כזו, הגורמים השונים הגיבו בבדיקת הנושא שהתבררה, בכל פעם, כשקרית. התקשורת מוזמנת לפנות לכל הגורמים המפקחים ולקבל את דעתם על הנעשה במעון. בנוסף במעון פועל ועד הורים חזק ופעיל, המבצע בקרה עקבית על כל הנעשה במעון, ונמצא בקשר רציף עם הנהלת המעון. לעניין התלונות על פגיעה מינית - זהו שקר מוחלט, וידוע לנו על תלונת שווא שבימים הקרובים תעבור לטיפול של הרשויות שנועדה להרע בלבד".
ממשטרת ישראל נמסר: "מדובר בחקירה שעודנה מתנהלת, מטבע הדברים איננו מפרטים אודות חקירות מתנהלות, אולם נציין כי נמשיך לחקור את המקרה ביסודיות במטרה להגיע לחקר האמת".