"זה סיכון, אבל נגיף משתולל זה סיכון גדול יותר": זה היה אחד השבועות הצפופים והדרמטיים במירוץ העולמי אחרי חיסון לווירוס הקורונה, שבו התחילו לנצנץ בעקביות אורות בקצה ההזיה שהוטלנו לתוכה. שני חיסונים מובילים עכשיו את המירוץ, והשאלה היא האם לא מוקדם מדי 'לבנות' עליהם, האם לא מוקדם מדי לצאת לדרך עם ייצור המוני - עוד לפני שבכלל ניתן אישור רשמי? מנכ"ל פייזר ישראל סיפר ל"אולפן שישי" ששווה לקחת את הסיכון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מפתחי החיסונים המובילים כרגע, של החברות "פייזר" ו"מודרנה", עושים שימוש בטכנולוגיה חדשה שמבוססת על מסנג'ר רנ"א - מולקולה של חומר תורשתי שיודעת לייצר בתאי מערכת החיסון חלבון לפי הזמנה. "זו טכנולוגיה חדשה ולכן היא צריכה להיבדק באמת בשבע עיניים – והיטב", אומר ד"ר ארז גרטי, אימונולוג ממכון דוידסון. "זה סוג של סיכון, אבל גם להשאיר את הנגיף שישתולל זה סוג של סיכון. סיכון אפילו גדול יותר".
"אם הטכנולוגיה הזאת צפויה להיות בטוחה - מבחינת היכולת שלה לכוון את מערכת החיסון, היופי הוא שאנחנו בעצם גורמים לגוף לסנתז את החלבון הוויראלי בלי להדביק בווירוס", מסביר ד"ר טל זקס, המנהל הרפואי של חברת מודרנה, "אתה מראה לתאים בגוף איך לייצר את החלבון של הווירוס בלי שאתה בעצם מדביק את הווירוס".
ומה אם תהיה מוטציה בווירוס והחיסון יפסיק לעבוד? "לשנות את הרצף לאיזושהי מוטציה על מנת שהחיסון שוב יתאים לווירוס יהיה שלב יחסית קל", הוא מסביר, "זה שלב שלוקח שעתיים, אתה עושה אותו על האינטרנט וקדימה, אתה מתחיל את הייצור".
מתחילים לייצר חיסונים - עוד לפני שהסתיימו הניסויים: "לעולם אין זמן לחכות"
גם 'ארקטורוס' חתמה הסכם עם ממשלת ישראל לאספקה של מנות חיסון, אם וכאשר. נשיא החברה, ג'וזף פיין, אומר שהבחירה שלהם לפתח חיסון רנ"א שיודע לשכפל את עצמו היא גורם מפתח ביכולת שלהם לקצר את התהליך.
"זאת טכנולוגיה מדהימה שיכולה לעבוד מאוד מהר כי מנגנון ההעברה שלנו איננו וירוס, זה לא וקטור ויראלי, אלא מעשה ידי אדם, אז אנחנו יכולים לשלוט בזה", הוא מסביר, "אנחנו יכולים לתכנן את המולקולות האלה במהירות רבה".
עוד דרך להתקדם מהר היא להתחיל לייצר עוד לפני שאפילו הסתיימו הניסויים. "אנחנו נייצר תחת סיכון, מה שנקרא. אנחנו נתחיל לייצר", אומר ד"ר מירון לבנה, מנכ"ל פייזר ישראל, "אין לנו את הזמן לחכות עד שיהיה אישור. לעולם אין זמן לחכות".
והדברים אכן קורים מהר מאוד. למכון הביולוגי בנס ציונה יש חיסון, שלפי נתוני הניסויים הפרה-קליניים שלהם, מראה תוצאות מצוינות - קרוב ל-100% יעילות בחיות מעבדה. כבר ערוכים שם לייצר עשרה עד 15 מיליון מנות תוך חודשים ספורים. תידרש ככל הנראה רק מנה אחת לאדם מהחיסון הזה, ובניגוד לחברות מחו"ל, כאן מובטח שהראשונים שיקבלו אותו יהיו אזרחי ישראל.